logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór: amplituner z 5 końcówkami mocy 100W/8Ω czy wzmacniacz?

ziutostar 12 Lut 2006 09:14 20663 8
REKLAMA
  • #1 2292036
    ziutostar
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Witam wszystkich serdecznie chciałbym zasiegnąc od was informacji.
    Przyjmijmy teoretyczne że zrobie jakieś kolumny np 2 .Dajmy że sam proces zbudowania ich przeszedł bez jakis wiekszych kłopotów.Teraz kwestia zasilenia tych kolumn ,i moje pytanie jeśli planuje kupić gotowy przyrząd to co wybrac czy wzmacniacz czy ampliyuner który posiada np 5 końcówek mocy kazda np 100W/8 ohmów pozatym ma wbudowane najnowsze formaty dzwieku itp jak sami wiecie.Co wybrać, dlaczego tak a nie inaczej co jest lepsze czy ampliyuner czy sam wzmacniacz (Pamietajmy ze planuje kupic gotowe)
  • REKLAMA
  • #2 2292094
    zn21
    Poziom 18  
    Ocena: 14
    oczywiście amplituner. Przeogromny wybór a sam wzmacniacz do kina domowego ze świecą szukać.
  • #3 2292104
    rafal870301
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    tez polecam Ci amplituner, masz dwa w jednym nie musisz wtedy kupowac osobnego tunera, a dobry ampituner nie rózni sie niczym od wzmacniacz tej samej mocy, oprocz tego ze ma wbudowany tuner. Tu masz dosc ciekawy:D http://allegro.pl/show_item.php?item=84174218

pozdro
  • REKLAMA
  • #4 2292143
    ziutostar
    Poziom 14  
    O taka informacje mi chodziło dzieki wszystkim .Pozatym amplituner posiada szereg elemrtóe poprawiajacych jakośc dźwieku a i jak ma 5 czy 7 koncówek mocy to mozna w kazdej chwili co dobudować czy dokupic bez obaw ze zabraknie miejsca na podpiecie.
  • #5 2292779
    bolero
    Poziom 16  
    Ocena: 49
    witam, musisz odpowiedzieć sobie na pytanie-czy częściej słuchasz muzyki czy też jesteś namiętnym kinomanem.kupując amplituner KD za 1000-1500zł nie oczekuj wyrafinowanego dzwięku stereo.ja mam przyzwoity wzmacniacz stereo bo głównie słucham muzy,a brak dzwięku dookulnego przy oglądaniu 2-3 filmów w tygodniu mi nie przeszkadza.
  • REKLAMA
  • #6 2294207
    ziutostar
    Poziom 14  
    Tak ale ja nie mówie że wydam na amplituner 1000zł jak kupowac to z przedziału 0d 1500 do 2200 a jesli funduzy wystarczy 2500, np pioneer-a
  • #7 2294742
    Trabi
    Poziom 36  
    Ocena: 790
    Tylko amplituner. Nie wiem nawet, czy sam wzmacniacz z najróżniejszymi dekoderami dostaniesz; czy takie w ogóle produkują? Do tego trzeba by kupić tuner który - jakby nie patrzeć - jest przydatny :) i połączyć to w całość. W amplitunerze masz już wszystko zmontowane "do kupy" i zgrane ze sobą. Co do wyjść, możesz mieć 5, możesz mieć 7, a i tak od dwóch kolumn sprzęt zacznie już porządnie działać. Potem w miarę uzupełniania kieszeni ;) możesz sobie komplecik uzupełniać o kolejne głośniki.
    Co do tego czy KD czy Stereo.... no nie wiem czemu ludzie uważają że do muzyki sprzęt stereo a nie od KD. w KD tez możesz włączyć opcję stereo i wyłączają Ci się wszystkie głośniki oprócz przodu; więc masz tylko dwa grające. Nie rozumiem tych ludzi, ale widać coś ich do tego przekonało ;) .

W każdym razie:
    1. amplituner
    2. Pioneer - dobry wybór.
  • REKLAMA
  • #8 2295932
    Taenia_Saginata
    Poziom 31  
    Ocena: 111
    Masz zamiar robic z tego 5.1? Jesli nie to nie widze sensu kupowac amplitnuera w ktorym kasa poszla na kilka zbednych koncowek i wszelakie dekodery dzwieku przestrzennego ktorych i tak nie uzyjesz. Za te same pieniadze kupisz duzo lepszy wzmacniacz stereo.

A to:
    Cytat:
    Pozatym amplituner posiada szereg elemrtóe poprawiajacych jakośc dźwieku
    To niestety bzdura, sprzedawca w sklepie ci to powiedzial? Jesli to prawda to poinformuj wszystkich audiofili ktorzy wydaja kase na drogie wzmacniacze zamiast sobie amplituner kupic.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru między amplitunerem z 5 końcówkami mocy po 100W/8Ω a samodzielnym wzmacniaczem do zasilenia kolumn głośnikowych. Większość uczestników rekomenduje amplituner jako bardziej uniwersalne i praktyczne rozwiązanie, zwłaszcza do kina domowego, ze względu na wbudowane dekodery dźwięku przestrzennego, tuner radiowy oraz możliwość rozbudowy systemu o kolejne głośniki. Amplituner oferuje integrację wielu funkcji w jednym urządzeniu, co eliminuje konieczność dokupywania osobnych komponentów. Jednakże, jeśli priorytetem jest wyłącznie wysokiej jakości dźwięk stereo i głównie słuchanie muzyki, niektórzy sugerują wybór wzmacniacza stereo, który może oferować lepszą jakość dźwięku w tym zakresie. W przedziale cenowym 1500-2500 zł polecane są amplitunery marek takich jak Pioneer, Yamaha, Denon czy Marantz. Podkreślono, że amplituner pozwala na elastyczne podłączenie i rozbudowę systemu audio, a także obsługę najnowszych formatów dźwięku przestrzennego, co jest istotne przy zastosowaniach kinowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA