logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki amplituner do 1500zł z wyjściem na subwoofer i 4 kolumny do muzyki?

KAMYK83AG 24 Sty 2007 22:16 1692 12
REKLAMA
  • #1 3484008
    KAMYK83AG
    Poziom 10  
    Witam jestem zielony i to będzie mój pierwszy sprzęt oprócz wieży panasonica w domu, chciałbym kupić amplituner do 1500zł, żeby podłączyć do niego suba i kolumny ?
    Drugie pytanie czy jak amplituner ma wyjscie na 2xprzód,2xtył i głosnik centralny to czy jako głosnik centralny moze być podłaczony sub(aktywny czy pasywny) czy musi byc osobne wyjscie na suba ?
    Jaki amplituner mozecie mi polecic do tej sumy \80% wykorzystania do muzyki), ale zalezy mi na dobrym basie z suba i przynajmniej 4 kolumny i przy okazji jakie kolumny i subik do tego zestawu. z góry dziękuje za pomoc\
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3484064
    Gilotyn@
    Poziom 30  
    Ocena: 15
    to tak
    Każdy ampli ma oddzielnie na kanał na 2x tył 2x przód central i sub mówimy tutaj o ampli 5.1. Jeśli masz słuchać muzyki to ja bym się tutaj zastanowił nad dobrym wzmkiem stereo i dwóch porządnych kolumnach. Jakość dźwięku amplitunerów jest na dość przeciętnym poziomie. a jesli już chcesz tak mocno ampli to do 1500zł masz takie opcje

Pioneer VSX-916
    YAMAHA RX V 659
    DENON AVR - 1907

Co do ich brzmienia to sam musisz udać się na odsłuch i ich posłuchać. I wybrać najlepszy.
    --------------------------
    Ja jednak nadal bym obstawiał nad dobrym stereo z uwagi na to że w 80% będziesz słuchał muzyki.
  • REKLAMA
  • #3 3484961
    KAMYK83AG
    Poziom 10  
    Powiedzmy że zdecyduje sie na tą Yamahe ona jest w 7.1 wiec 2xprzód,2xtył,central i 2xboczne efektowe ?? + sub, jesli tak to jaki subik do niego proponujesz ? (ma być pasywny?)
  • REKLAMA
  • #4 3484982
    grzeskk
    Poziom 35  
    Ocena: 731
    Z tego co się orientuję to suby do większości amplitunerów muszą być aktywne.
  • #5 3485399
    KAMYK83AG
    Poziom 10  
    a jaki proponujecie do tej Yamahy ??
  • #6 3486550
    Gilotyn@
    Poziom 30  
    Ocena: 15
    Napisz nam w jakim pokoju to ma grać ile m2 i ile masz kasy na niego
  • REKLAMA
  • #7 3486656
    przemo-lukas
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 144
    KAMYK83AG napisał:
    ...80% wykorzystania do muzyki...

To ja mam zupełnie inny pomysł. Po zarazę ci amplik wielokanałowy do muzyki? Kup lepiej na początek porządny wzmacniacz stereo. Może coś z NAD lub CA. W przyszłości dokupisz jakiś tańszy amplik wielokanałowy. Mają wyjścia do wzmacniaczy i fronty puścisz przez porządny wzmak "stereo" a do zasilenia efektów użyjesz amplika. Sub do stereo to porażka. Lepiej kasę przeznaczoną na subwoofer przeznaczyć na dołożenie do kolumn frontowych z porządniejszym subbasem.

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=160233169
    http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=157516286

I to jest to. :D
  • #8 3488811
    KAMYK83AG
    Poziom 10  
    Przekonaliście mnie więc niech będzie to wzmacniacz stereo, co proponujecie ?? (pokój ma 27m2,) i jeżeli sub do stereo to porażka to proszę do tego zestawik dwóch kolumn z porządnym basem ?? Proszę o propozycje wzmaka + 2 kolumny do około 4 tyś...Kolega ostatnio kupił Denona PMA 500AE rozumiecie chciałbym żeby mój zestawik zagrał lepiej :)
  • #9 3489040
    przemo-lukas
    Warto zastanowić się nad Dali Ikon 6. Nie ma tam jakiegoś porażjącego midbasu, ale są dwa basy 6.5". Moim zdaniem wystarczy. Perfekcyjna średnica. Bardzo pożądne. :D
    http://www.audiostrefa.pl/dali-ikon-para-p-555.html?manufacturers_id=12
    tylko cena :cry:
    Rozważ zakup Concept 8, jak nazwa wskazuje niskotonowe 2x 8"
    http://www.audiostrefa.pl/dali-concept-para-p-823.html?manufacturers_id=12
    To na tyle.
    Gorąco polecam coś z DIY:
    http://www.akustyk.com.pl/projekty.html
    http://akkus.com.pl/index.php?grupa=zestawy&lang=pl&dh=dt
  • #11 3489960
    przemo-lukas
    Ja osobiście wybrał bym NAD'A + Concept 8. Wiem, że sugerujesz się "watami" :D . Odpuść to sobie. Mój faworyt "rozkołysze" te kolumienki bez problemu. Dwa głośniki 8" o efekt. 90dB da efekt małego trzęsienia ziemi. Zestaw powinien Tobie odpow. pod względem kosztów. Nawet ceny z linków dadzą kwotę 4110. Ale nie opieraj się iwyłącznie na czyjejś opini. Musisz sam tego posłuchać przed zakupem. :D W przyszłości będziesz mógł zakupić monitory i centralny tej samej serii Dalego.
  • #13 3501666
    przemo-lukas
    najlepiej samemu posłuchać. Mi JBL nie odpowiada.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wyboru amplitunera do 1500 zł z wyjściem na subwoofer i możliwością podłączenia czterech kolumn, głównie do słuchania muzyki. Zwrócono uwagę, że amplitunery wielokanałowe (5.1 lub 7.1) mają osobne wyjścia na subwoofer, a subwoofery do takich urządzeń powinny być aktywne. Jednak ze względu na 80% wykorzystania do muzyki, rekomendowane jest rozważenie wzmacniacza stereo zamiast amplitunera wielokanałowego, co zapewni lepszą jakość dźwięku. Propozycje amplitunerów w budżecie to Pioneer VSX-916, Yamaha RX-V659 oraz Denon AVR-1907. W kwestii wzmacniaczy stereo polecano marki NAD i Cambridge Audio (CA). Do zestawu stereo z dobrym basem sugerowano kolumny Dali, m.in. modele Ikon 6 oraz Concept 8, które oferują mocniejsze niskie tony dzięki większym głośnikom niskotonowym (6,5" i 2x8"). Porównywano też kolumny Dali Concept 8 z JBL Northridge E-100, jednak ostatecznie rekomendowano samodzielne odsłuchanie. Wskazano, że subwoofer do stereo jest mniej efektywny i lepiej zainwestować w kolumny z dobrym basem. Przykładowy budżet na wzmacniacz i kolumny do 4000 zł. Podkreślono, że moc nominalna (waty) nie powinna być jedynym kryterium wyboru.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA