logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zakłócenia TV kablowej przez komputer - jak wyeliminować?

afuk 12 Lut 2006 16:05 2584 16
  • #1 2293595
    afuk
    Poziom 18  
    Podłączając antenę od sieci kablowej do karty TV w moim komputerze, powstają w sieci kablowej bloku zakłócenia w odbieraniu niektórych kanałów ( śnieżenie, pasy ), widoczne również w TV w domu.
    Gdy odłączę antenę, zakłócenia znikają.
    Konserwator kablówki, który to odkrył, że ode mnie wychodzą te zakłócenia stwierdził, że jest to wina zasilacza w komputerze, zaproponował założenie czegoś w rodzaju filtru, ale nie wiem o co chodzi.
    Więc proszę o wyjaśnienie takiej sytuacji i podanie, co mogę zrobić, założyć ten filtr - jak się nazywa, gdzie go znaleźć.
  • Pomocny post
    #2 2293712
    Mr_X
    Poziom 13  
    Ocena: 18
    Witam.Radą na to jest poprostu dobre uziemienie obudowy komputera o ile juz nie jest uziemniona.Zakłócenia wynikają z tego ze na obudowie komputera znajduje sie pewien niewielki potencjał pochodzacy bezpośrednio z sieci energetycznej.Sama obudowa komputera jak i złacze karty telewizyjnej stanowia jednolitą masę na której ten potencjał sie znajduje,po podłaczeniu do sieci kablowej nastepuje upłynność do masy przewodu TV kablowej wywołując zakłócenia pola wytwarzanego wewnątrz przewodu koncentrycznego.Z tąd mają źródło te zakłócenia.Co do zasilacza w nim również może leżeć przyczyna ponieważ wytwarza on duże pole elektromagnetyczne.Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #3 2293803
    kundzios
    Poziom 19  
    Ocena: 42
    najprawdopodobniej zakłócenia są z zasilacza
    lepszej jakosci zasilacze w sobie maja filtry, taki najprostszy filtr to rurka fererytowa przez ktora przebiegaja kable i robia petle

czasami zeby zmniejszyc zaklocenia wystarczy owinac kabel z listwy na rdzeniu czasami pomaga

poszukaj domowej roboty filtrow na internecie napewno cos znajdziesz
  • Pomocny post
    #4 2293864
    arnoldk_20
    Poziom 35  
    Ocena: 114
    afuk napisał:
    Podłączając antenę od sieci kablowej do karty TV w moim komputerze, powstają w sieci kablowej bloku zakłócenia w odbieraniu niektórych kanałów ( śnieżenie, pasy ), widoczne również w TV w domu.
    Gdy odłączę antenę, zakłócenia znikają.
    Konserwator kablówki, który to odkrył, że ode mnie wychodzą te zakłócenia stwierdził, że jest to wina zasilacza w komputerze, zaproponował założenie czegoś w rodzaju filtru, ale nie wiem o co chodzi.
    Więc proszę o wyjaśnienie takiej sytuacji i podanie, co mogę zrobić, założyć ten filtr - jak się nazywa, gdzie go znaleźć.

Zakłócenia wynikają tak jak wcześniej pozostali użytkownicy z zasilacza.
    Podłacz komputer do gniazdka z bolcem uziemiającym.
    A filtr o którym mówil monter to separator galwaniczny http://www.google.pl/search?hl=pl&q=separator+galwaniczny&btnG=Wyszukaj+w+Google&lr=lang_pl
    który jest wpinany pomiędzy katrę tv a sieć kablową[/url]
  • #5 2294661
    kundzios
    Poziom 19  
    w moim przypadku podlaczenie komputera do bolca uziemiajacego nic nie dalo zaklocenia rozsiewa nawet do kabla antenowego ktory leci obok komputera
  • #6 2294724
    afuk
    Poziom 18  
    Właśnie o separator galwaniczny mi chodziło.
    Szczególne podziękowanie dla Arnoldk 20.
    Uziemienie przy komputerze nic nie daje, sprawdzałem, a komputer jest podłączony do sieci poprzez listwę przepięciową, oczywiście z " bolcami ", czy jak mówią z uziomem.
  • #7 2295433
    oczak
    Poziom 12  
    Ja też miałem identyczny problem i rozwiązałem go inaczej.

Po pierwsze duże znaczenie ma wtyczka z kabla. Musi być taka podłużna idealnie ekranowana. Nie nadają się wtyczki z elementami plastikowymi a także takie zgięte pod kątem 90 stopni.

Po drugie wszelkie elementy łączeniowe takie jak rozdzielacze oraz przedłużacze muszą się znajdować daleko od kompa.

Po trzecie mi pomogło dodatkowe ekranowanie tunera TV. W dopowiednim miejscu dokleiłem sreberko z czekolady (przewodzące prąd) i paski całkowice zniknęły. Trzeba jedynie znaleźć miejsce w którym te sreberko najlepiej będzie działać. Można też przyłożyć jakąś metalową płytkę (działa skuteczniej). Łatwo to zrobić umieszczając kartę w dolnym slocie PCI.

Po czwarte włożenie karty TV do najniższego slotu PCI zdala od innych kart znacznie pomaga.

Po piąte nawet ułożenie kabla z TV ma znaczenie. Spróbuj nim poruszać i znaleźć najlepsze ułożenie dla niego.

Po szóste sygnał w CATV może być dość słaby ale dopuszczalny w normach. Bardzo mocny sygnał często likwiduje problem. Karty TV są bardziej wrażliwe na słabsze sygnały niż dobrej klasy telewizory.

Kiedyś wyrywałem sobie włosy z głowy kombinując jak usunąć taki problem jak Twój. Powyższe wskazówki spowodowały, że mam obraz bardzo dobry na starej karcie FlyVideo2000s.
  • #8 2296222
    anddd
    Poziom 24  
    Ocena: 10
    Fajnie oczak napisałeś lecz i ja coś dodam:
    Ciekawi mnie sprawa separatora galwanicznego i dlatego prośba do autora tego tematu by napisał czy pomógł. Otóż miałem podobną sytuację tylko, że sygnały zakłócające pochodziły z kablówki (może wzmacniacz) i nawet separator galwaniczny nie pomógł (i to jest ciekawe).
    Myślę, że jedynie wymiana zasilacza pomoże (jaki to zasilacz i ile ma lat?)....ale czekamy na odzew......
    Pozdrawiam.
  • #10 2296511
    afuk
    Poziom 18  
    O wszystkim nie omieszkam powiadomić.

Dodano po 2 [minuty]:

Oczywiście zasilacz ma kilka lat, 250W, ale próbowałem na 350W i jest to samo, procesor Duron 1Gb. 384RAM, 60Gb+30Gb dyski.
  • #11 2297495
    kundzios
    Poziom 19  
    co do zasilaczy to jest taka regolka im zasilacz starszy tym wiecej zaklocen daje starosc nie radosc:P

najlepiej kupic dobrej jakosci zasilacz ktory nie rozsiewa zaklocen wokolo i ma wbudowany filtr ktory zapobiega zakloceniom rozsiewanym do sieci
    lepiej dac wiecej za zasilacz niz pozniej meczyc sie z zakloceniami
  • #12 2298445
    bursta
    Poziom 27  
    Ocena: 34
    Ciesz się że możesz podłączać kartę do kablówki. U mnie jest zakaz podłączania kart TV do sieci kablowej. Być może wynika to ze złej jakości sygnału graniczącym z min. poziomu nadawania
    Pozdro
  • #13 2300081
    Jaroff
    Poziom 27  
    Ocena: 26
    "Uziemienie przy komputerze nic nie daje, sprawdzałem, a komputer jest podłączony do sieci poprzez listwę przepięciową, oczywiście z " bolcami ", czy jak mówią z uziomem. "

Listwa z bolcami, to dopiero połowa sukcesu. Takie same bolce powinny być w gniazdku na ścianie (oczywiście podłączone), a ide o zakład, że gniazdko takiego bolca nie ma, komp sieje zakłóceniami a funkcje zabezpieczające listwy możesz włożyć między bajki (listwy takie działają poprawnie TYLKO z instalacją z uziemieniem lub zerowaniem)
  • #14 2300132
    anddd
    Poziom 24  
    Proponuję Ci pomierzyć napięcia między kablówką a Twoją kartą telewizyjną. (będzie wiadomo czy masz dobry uziom). Poza tym ciekawe jak wyglądają napięcia na kondensatorach filtrujących zaraz na początku zasilacza.
  • #15 2300277
    gdkj
    Poziom 26  
    Ocena: 84
    witam.
    ja taki problem rozwiązałem szerokopasmowym wzmacniaczem antenowym kupionym na pchlim targu przez mojego kolegę za 20 zł. (poniemiecki)
    taki wzmacniacz jak wiadomo pyszcza sygnał tylko w jedną stronę więc jeżeli
    po dotknięciu ekranu kabla do masy działającego komputera i stwierdzeniu ,że jednak zakłócenia nie występują jest to najlepsze rozwiązanie.po za tym w domu mam porządny sygnał (z komputerem i małym radzieckim tv w kuchni jest pięć odbiorników)
    pozdrawiam.
  • #16 2300531
    anddd
    Poziom 24  
    "taki wzmacniacz jak wiadomo pyszcza sygnał tylko w jedną stronę ..."
    ...niezgodzę się z taką teorią. Sygnał (zakłócający) może bez problemu cofnąć się.
  • #17 2891110
    afuk
    Poziom 18  
    Jak się okazało, po wykonaniu dokładnych pomiarów przez konserwatora kablówki, miałem przestarzałą instalację w domu. Została zamontowana nowa instalacja z wyjściem podwójnym i problem znikł. Koszt 40zł. zapłaciłem i mam trochę podwyższoną opłatę ( wszystko legalnie, umowa na podwójne gniazdo ). Zakłócenia u sąsiadów znikły.
    Zamykam temat.

Podsumowanie tematu

✨ Zakłócenia w odbiorze telewizji kablowej spowodowane podłączeniem karty TV do komputera wynikają głównie z interferencji elektromagnetycznych generowanych przez zasilacz komputera oraz niewłaściwego uziemienia instalacji. Potencjał elektryczny na obudowie komputera i masie karty TV powoduje upływ prądu do przewodu koncentrycznego, co skutkuje zakłóceniami sygnału (śnieżenie, pasy). Podłączenie komputera do gniazdka z prawidłowym uziemieniem jest podstawowym krokiem, jednak często nie wystarcza. Zalecane jest zastosowanie separatora galwanicznego – filtru montowanego pomiędzy kartą TV a siecią kablową, który izoluje galwanicznie sygnał i eliminuje zakłócenia. Dodatkowo pomocne mogą być: wymiana zasilacza na model z wbudowanymi filtrami przeciwzakłóceniowymi, stosowanie ferromagnetycznych rdzeni (rurek ferrytowych) na kablach zasilających, odpowiednie ekranowanie karty TV (np. metalowe płytki lub przewodzące folie), unikanie bliskości kabli i rozdzielaczy od komputera oraz optymalne ułożenie kabli antenowych. W niektórych przypadkach problemem może być przestarzała lub niewłaściwie wykonana instalacja kablowa w domu, co wymaga modernizacji. Opcjonalnie można rozważyć użycie szerokopasmowego wzmacniacza antenowego, jednak nie eliminuje on zawsze zakłóceń cofających się sygnałów. Warto także sprawdzić ustawienia BIOS, np. funkcję Spread Spectrum, która może redukować emisję zakłóceń elektromagnetycznych. Ostatecznie, po modernizacji instalacji i zastosowaniu separatora galwanicznego, problem zakłóceń może zostać skutecznie rozwiązany.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA