logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 9600 Dbox1 - jak zmienić bootloader? Problem z Transxbdm i Transbox Edition

zbyszek53_51 12 Lut 2006 22:16 3116 13
REKLAMA
  • #1 2295311
    zbyszek53_51
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam i proszę o pomoc dostałem od kolegi dziewicza Nokię 9600 dbox1,próbowałem wymienic oprogramowanie lecz nie mogę zmienic bootloadera programami, takim jak Transxbdm oraz innym program Transbox Edition , na wyświetlaczu miga REE-75.W programie Trans.Edit gdy włączę BDM a pózniej przejdę do zakładki /Single mode /na przycisku Bootloader jest kłódka. Prosze o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 2295811
    erneest
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 26
    Założyłeś zworkę na XP6?
  • REKLAMA
  • #3 2296384
    zbyszek53_51
    Poziom 12  
    tak założyłem nie daje to efektu dalej jest kłódka
  • #5 2297554
    tradcom
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Może masz uszkodzony BDM?
  • REKLAMA
  • #6 2297973
    zbyszek53_51
    Poziom 12  
    Nie wiem bo składałem ją sam, ktoś posiałe na forum ze nie zgadzał się schemat z tym co ktoś dostał wraz z schematem może ktoś ma sprawdzony schemat to proszę go o podnie linków.Programem BDP 1.15 próbowałe i mam taki napis ? BOOTBLOCK IS PROTECTED oraz pod spodem Cant write Flashrom i nie mogę zmienic bootloadera.
  • #7 2298626
    tradcom
    Poziom 13  
    Ten na trzech układach napewno działa.Może popełniłeś jakiś bląd przy budowie?
  • #8 2298827
    zbyszek53_51
    Poziom 12  
    Składałem według schematu i sprawdzałem kilka razy czy nie ma błędu nie stwierdziłem kupiłem w Krakowie w Cyfronice bez schematu/schemat mam z internetu,ale zastanawia mnie to że jak chcę wymazać np. bootloader programem Transbox Edition to na wyświetlaczu Dbox 1 migają cyferki to by znaczyło chyba że jest dobrze zbudowana BDM i jest łaczę ,chyba że jestem w błędzie.

Dodano po 1 [minuty]:

Tak kupiłem na trzech układach.
  • REKLAMA
  • #9 2299985
    tradcom
    Poziom 13  
    Napisze jak działa mój dbox1.
    Zakładam zworke na XP06 i łącze BDM z komputerem i Boxex.
    Włączam boxa do sieci-na wyświetlaczu nic nie świeci.
    Włączam program TranxBDM 1.6 i wciskam "HIT THIS BUTTON TO CONNET"-napis zmienia się na "CONNECTED TO D-BOX" i w okienku programu pojawia sie dużo okienek kolorowych a na wyświetlaczu boxa mryga napis TranxBDM V1.6.
    Po środku u góry wybieram BOOTLOADER i pokazuje ścieżkę do pliku.
    Wciskam przycisk PROGRAM i idzie - wtedy na wyświetlaczu boxa świeci napis "UNREG".
    Ale najlepszym programem jest BDP-1.15.
    Po polączeniu BDM z boxem i wciśnięciu "PRESS BUTTON TO CONNET napis zmienia się na "CONNECTED" i wtedy lepiej najpierw przy bootloaderze wcisnąć ERASE a dopiero wgrywać nowy.
    W tym programie na wyświetlaczu boxa nie powinno nic świecić.
  • #10 2300548
    zbyszek53_51
    Poziom 12  
    Witam cię kolego i przepraszam że głowę ci zawracam moimi problemami mam ten program i niestety u mnie w tym programie nie jest podświetlony PROGRAM tylko REDA a w inny ustawieniu settings/software.bin jest podświetlony PROGRAM i tu właśnie jest pies pogrzebany na wyświetlaczu też wyświetla to co u ciebie
  • #11 2300781
    byk
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    a jakiego systemu używacie w kompie?
    jak XP będa problemy, win 98 jest idealny.
    zmiencie ustawienie portu lpt w biosie,
    albo używacie niepełnego kabla komp<=>BDM, ale na pewno problemy są w komunikacji komp BDM
  • #12 2301015
    tradcom
    Poziom 13  
    Ja mam win98 i śmiga.
    W programie Tranxbox 1.6 jak połaczysz z boxem wejdź u góry w setup i sprawdź port LPT (przycisk TEST)
  • #13 2302588
    zbyszek53_51
    Poziom 12  
    Przepraszam ze nie odpowiedziałem bo sformatowałem 98 bo mam dwa systemy XP i 98 i wiedziałem że w systemie jest wirus .Będę sprawdzał jutro dam znać co z tym dekoderem

Dodano po 2 [godziny] 39 [minuty]:

Sprawdziłem jak podpowiadał kolega TEST i pokazały się cyfry i litery zmieniające i pokazuje sie OK ale dalej nie mam podświetlonego przycisku PROGRAM mignie na sekundę gdy włączam program ,kabel mam dobry bo był sprawdzany na innym dekoderze i było bez problemów.Może jest to winą ze wyświetla się Err-75,to Err -75 pokazało mi sie gdy programem Transbox Editi. próbowałem wyczyścić Bootloadera naciskając Erase pokazały się na wyświetlaczu cyferki i po skończeniu,rozpocząłem wgrywać nowy bootloader nastąpiła przerwa i pojawił się ten napis Err-75.Może to kogoś naprowadzi jaki jest błąd i gdzie szukać.
  • #14 2305548
    zbyszek53_51
    Poziom 12  
    Witam kolegów w końcu problem u mnie został rozwiązany w ten sposób że na XP06 są dwa napięcia po lewej na bolcu jest około 5V a na prawym powinno być około 12V u mnie brakowało tego napięcia 12V a przyczyną braku napiecia był zwarty tranzystor TS03 - D1850 przypuszczalnie uległ zwarciu w czasie zwierania XP06.Problem został rozwiązany dziękuje kolego za pomocy.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczył zmiany bootloadera w dekoderze Nokia 9600 Dbox1 z wykorzystaniem programów Transxbdm, Transbox Edition oraz BDP 1.15. Użytkownik napotkał na błąd Err-75 oraz komunikaty o ochronie bootblocka i niemożności zapisu flashromu. Próby połączenia i programowania były wykonywane z założoną zworką na XP06 oraz sprawdzonym kablem BDM, jednak przycisk PROGRAM w oprogramowaniu nie był aktywny lub migał tylko chwilowo. Sugerowano użycie systemu Windows 98 zamiast XP oraz sprawdzenie ustawień portu LPT i poprawności schematu połączeń BDM. Ostatecznie problemem okazał się brak napięcia 12V na pinie XP06 spowodowany zwarciem tranzystora TS03 (D1850), co uniemożliwiało poprawną komunikację i programowanie bootloadera. Po wymianie tranzystora i przywróceniu napięcia 12V operacja zakończyła się sukcesem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA