logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HITACHI CMT2519 – obraz zbyt blady, brak kontrastu, efekt mlecznej mgły

Monika mpc 13 Lut 2006 21:27 1391 9
REKLAMA
  • #1 2298930
    Monika mpc
    Poziom 11  
    Witajcie panowie. Mam taki telewizor i usterka jest taka że obraz jest jakby bez kontrastu. Głos jest i coś widać. Można na upartego oglądać ale taki jest jakby za mleczną mglą. O co tu chodzi?
  • REKLAMA
  • #2 2298968
    rtvszajda
    Poziom 27  
    Ocena: 12
    Witam.
    Sprawdź poprawność napięć z przetwornicy, U zasilające wzm RGB na PK,oraz zakres zmian napięcia przy regulacji kontrastu.
  • REKLAMA
  • #3 2313651
    Monika mpc
    Poziom 11  
    Czy może mi ktoś pomóc w znalezieniu schematu do tego TV? Nigdzie go nie mogę znaleźć. Może za dużo bym chciała, ale interesuje mnie darmowa wersja.
  • #5 2314620
    Monika mpc
    Poziom 11  
    Nie można tam. Na marginesie to potrzebny jest CMT2519 a tego 2518 i tak i tak nie można ściągnąć. Może ktoś wie w którym miejscu można zmierzyć zakres napięć dla kontrastu? I inne w\w ?
  • #6 2314807
    AMPI
    Poziom 25  
    Ocena: 28
    Witam!
    Sprawdz zd1107 (zenerka)
    A pozatym w tm tv wylewaja prawie wszystkie elektrolity.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #7 2319453
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1989
    A czy regulacja jaskrawości i kontrastu jest widoczna na ekranie?
    A może tu chodzi o ostrość? Sprawdzałaś reakcję na reg. focus?
    No i oczywiście j.w. elektrolity, elektrolity......
    Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #8 2326215
    Monika mpc
    Poziom 11  
    Regulacja jasności działa. Na ekranie pojawiają się normalnie nastawy obrazu i głosu. Fokus działa. Ale z elektrolitami do jest ''czad''. Mnóstwo jest ich rozlanych. Jakby był schemat rozwiązanie byłoby łatwiejsze. Ale cóż. Łatwo chleba nie zarobisz.
  • #9 2326248
    danao
    Poziom 24  
    Ocena: 19
    Masz trochę roboty.Otóż najprawdopodobniej cały bałagan robi rozlany elektrolit.Wgryzł sie w płytkę i powoduje ze między ścieżkami powstaje rezystancja, częściowo przewodzi, i stąd to...jak najdokładniej wyczyścic i wstawić sprawne elko...Pozdrawiam, Danao...
  • #10 2329741
    Monika mpc
    Poziom 11  
    Wymienione zostały elka (dokładnie 21 szt.) Ale problem dopiero wtedy znikł jak wymieniłam zenerkę ZD1107. AMPI miałeś rację. Pozdrowienia dla wszystkich.

Podsumowanie tematu

✨ Problem z telewizorem Hitachi CMT2519 polegał na obrazie o niskim kontraście, przypominającym mleczną mgłę, mimo obecności dźwięku i widoczności obrazu. Zalecano sprawdzenie napięć zasilających wzmacniacz RGB oraz zakresu regulacji kontrastu. Poszukiwano schematu serwisowego, jednak dostępne były jedynie schematy do modelu CMT2518, które nie były łatwo dostępne. Wskazywano na konieczność kontroli stabilizatora ZD1107 (dioda zenera) oraz kondensatorów elektrolitycznych, które często ulegały uszkodzeniu i wyciekowi, powodując zwarcia i spadki napięć na płytce. Regulacja jasności i ostrości działała poprawnie, co wykluczało problemy z tymi funkcjami. Po wymianie 21 kondensatorów elektrolitycznych problem nie ustąpił, natomiast całkowite rozwiązanie nastąpiło po wymianie zenerki ZD1107, co potwierdziło jej kluczową rolę w usterce.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA