logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Otake 7088vt OEC8034 - brak reakcji na klawiaturę i pilota, co sprawdzić?

Artugal 09 Maj 2003 23:13 2037 8
REKLAMA
  • #1 207805
    Artugal
    Poziom 11  
    Witam!
    Telewizor nie reaguje na polecenia klawiatury lokalnej, ani na pilota.Trzy miesiące temu "naprawiałem"go z tego samego uszkodzenia:wyczyściłem go z kurzu i było po kłopocie.Teraz nie ma kurzu.....Przetwornica pracuje poprawnie odchylanie bez problemów .Proszę o podpowiedź.Nie posiadam schematu.
  • REKLAMA
  • #2 207863
    jasiek2010
    Poziom 26  
    Ocena: 28
    Witam,przedewszystkim sprawdź czy masz 5V na procku,może cieńkie luty przy nim,zobacz czy nie masz kleju na lutach na procku bo to co piszesz wskazuje właśnie na niego,a Otake jest znany z oklejania druku na prockach.Pozdr.
  • #3 207872
    Artugal
    Poziom 11  
    O kleju wiem, sprawdzałem nic takiego pod nim nie ma.5 v jest .Dzięki za radę -może coś jeszcze?
  • REKLAMA
  • #4 207880
    jasiek2010
    Poziom 26  
    Ocena: 28
    Skoro tak to pomierz zmiany napięciowe na procku przychodzące z odbiornika dla pilota przy przełączaniu nim,tak samo przy sterowaniu z klawiatury tv na pinach procka,jeśli zmiany są to najprawdopodobniej prok,ok 90 zł,ale dlaczego by padł?
  • #5 207892
    Artugal
    Poziom 11  
    Mam info że w czasie dostrajania do nowego kanału przestał reagować na wszelkie polecenia ,a po wyłączeniu wł. sieciowym nie dałsię już włączyć.I tak właśnie jest.Po wymuszeniu pracy"działa"funkcja preset -duże słowo-poprostu miga wyświetlacz .Zaraz sprawdzę co tam przychodzi do niego.Dzięki.
  • REKLAMA
  • #6 207902
    brodzik
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Miałem coś podobnego, ale to było już dość dawno i nie bardzo pamiętam, a notatki straciłem przy awarii dysku. Objawy były podobne - procesor przestawał reagować na pilota i klawiaturę lokalną. Wymieniłem procek i telewizor jakiś czas działał prawidłowo, po czym usterka powróciła. O ile dobrze pamiętam, to przyczyna leżała w dekoderze teletekstu.
  • #7 207916
    Artugal
    Poziom 11  
    Przypomnij sobie a będę dozgonnie wdzięczny!!
  • REKLAMA
  • #9 208498
    Artugal
    Poziom 11  
    MICHAŁ99!!
    Zapętliłem się na tym tv!Dzięki za super podpowiedź!Oczywiście nigdy bym nie pomyślał o tych mikro!Trafione w10!!!!!!Telewizor sprawny.
    Pozdrowionka i miłego dnia!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Telewizor Otake 7088vt OEC8034 nie reaguje na polecenia z klawiatury lokalnej ani pilota. Wcześniejsza naprawa polegała na oczyszczeniu z kurzu, co tym razem nie pomogło. Przetwornica i odchylanie działają poprawnie, a napięcie 5V na procesorze jest obecne. Sugerowano sprawdzenie lutów przy procesorze, zwłaszcza pod kątem ewentualnego kleju, który Otake stosuje na płytkach. Zalecane jest także pomiar zmian napięć na pinach procesora przy sterowaniu pilotem i klawiaturą. Wskazano możliwość uszkodzenia procesora, który kosztuje około 90 zł. Dodatkowo zwrócono uwagę na moduł teletekstu (txt), w tym zimne luty, szynę SDA i SCL, a także mikro wyłącznik, który może być zwarty lub zablokowany, oraz kondensator elektrolityczny na 5V. Ostatecznie problem rozwiązało sprawdzenie i naprawa mikro wyłącznika na module teletekstu, co przywróciło funkcjonalność telewizora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA