logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego TDA1562Q przesterowuje się przy prądzie powyżej 0,5A?

dzinek 10 Maj 2003 10:52 1611 11
REKLAMA
  • #1 208142
    dzinek
    Poziom 12  
    Mam problem ze wzmacniaczem na tda1562q. Zbudowałem go w pajak tzn
    elementy rozmieściłem na płytce a końcówke mocy oddzielnie połączyłem to kabelkami.
    Wzmacniacz gdy oddaje małą moc gra dobrze oddaje około 10w, gdy podgłoesz trochę więcej
    zaczyna chrczeć tak jakby jakieś trzaski, towarzyszy tamu wrażenie włańczania i wyłańczania wzmacniacza, zaczyna wtedy migać dioda LED (radiator jest chłodny).
    Gdy podłączyłem amperomierz w szereg moge dojść tylko do 0,5A powyżej tej wartości się przesterowuje. Zbudowałem go według schematu firmy JABEL.
    Bardzo bym prosił o pomoc w tej sprawie.

schemat
    http://www.nikomp.com.pl/opisy/ZEWJ0/ZEWJ2570.htm
  • REKLAMA
  • #2 208402
    ALTON
    Poziom 38  
    Ocena: 145
    Masz zasłaby zasilacz :?.
  • REKLAMA
  • #3 208562
    krzysiek77
    Poziom 12  
    [quote="dzinek"]Mam problem ze wzmacniaczem na tda1562q. Zbudowałem go w pajak tzn
    elementy rozmieściłem na płytce a końcówke mocy oddzielnie połączyłem to kabelkami.
    Wzmacniacz gdy oddaje małą moc gra dobrze oddaje około 10w, gdy podgłoesz trochę więcej
    zaczyna chrczeć tak jakby jakieś trzaski, towarzyszy tamu wrażenie włańczania i wyłańczania wzmacniacza, zaczyna wtedy migać dioda LED (radiator jest chłodny).
    Gdy podłączyłem amperomierz w szereg moge dojść tylko do 0,5A powyżej tej wartości się przesterowuje. Zbudowałem go według schematu firmy JABEL.
    Bardzo bym prosił o pomoc w tej sprawie

masz cienki zasilacz
    :cry:
  • #4 208563
    krzysiek77
    Poziom 12  
    ten wzmacniacz pracuje w samochodzie pod akumulatorem i potrzebuje dużo prądu
  • #5 208597
    dzinek
    Poziom 12  
    tzn. podłączyłem na próbę pod trafo 80w 12v i pod mały akumulator 12v 4,5A. Po podłączeniu pod trafo chrczało bardziej niż pod akumulatorem, ale spróbuje podłączyć do samochodu bezpośredniu do akumulatora. Wydaje mi się, że nawet przy takim zasilaniu powinien oddać około 2A, a nie tylko 0,5 i się przesterowywać.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 209742
    dzinek
    Poziom 12  
    Podłączyłem ten wzmak pod akumulator samochodowy i jest to samo. Z tymi kitami to chyba masz racię bo każdy wzmak jaki miałem od nich nie działał tak jak trzeba. Spróbuję zrobić według twpjego schematu
  • #8 211085
    dzinek
    Poziom 12  
    Zrobiłem ten wzmak weług twojego shematu i jest to samo.
    teraz już sam nie wiem co jest granę, zaczynam podejrzewać układ może
    z nim jest coś nie tak no ale przecież jest nowy, a może radiator trzeba połączyć z masą?
  • #9 211202
    ALTON
    Poziom 38  
    Ocena: 145
    Ja stawiam na układ :(.Tam poprostu nie ma co być zepsute.
  • #10 211713
    chrupkus
    Poziom 18  
    Ocena: 16
    kiedys sie bawilem tymi kostkami,z nmi chyba wogole jest cos nie tak. moze z moca nie mialem problemu( skladalem wedlug oryginalnej aplikacji) ale dopoki graly pod tonsilem bylo ok, podlaczylem chinczyka i kaplica- zalatwilem 3 kostki i dalem spokoj
  • #11 213425
    DJ.LALASKA
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    sprawdz kondesatory c7 i c6( na schemacie masz) jak sa dobre to sprubuj dobre trafo w domu zrobić do niego i wytestuj go ,druga mozliwość jakie masz głośniki przy nim moze nieodpowiednie
  • #12 216250
    dzinek
    Poziom 12  
    Rozmontowałem ten wzmacniacz. Jak wymienie układ to napisze o efektach

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy wzmacniacza audio opartego na układzie TDA1562Q, który przesterowuje się przy prądzie powyżej 0,5A. Wzmacniacz zbudowano metodą "pająka" z oddzielnie połączoną końcówką mocy. Przy niskiej mocy (około 10W) działa poprawnie, jednak przy zwiększeniu głośności pojawiają się trzaski, miganie diody LED oraz wrażenie włączania i wyłączania wzmacniacza, mimo że radiator pozostaje chłodny. Pomiar prądu wskazuje ograniczenie do 0,5A, powyżej którego następuje przesterowanie. Zasilanie testowano z transformatora 80W 12V oraz akumulatora 12V 4,5Ah, bez poprawy sytuacji. Wskazano na możliwe przyczyny: niewystarczający zasilacz, błędy w schemacie (oryginalny schemat JABEL jest krytykowany), potencjalne uszkodzenie układu scalonego lub nieodpowiednie kondensatory (C6, C7). Sugerowano także sprawdzenie kompatybilności głośników. Próby wykonania wzmacniacza według alternatywnego schematu nie przyniosły poprawy. Podejrzenia padły na uszkodzony lub wadliwy układ TDA1562Q. Radiator mógłby wymagać połączenia z masą, jednak nie potwierdzono tej potrzeby. Ostatecznie planowana jest wymiana układu scalonego w celu weryfikacji przyczyny problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA