logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz TDA1562Q - cicha gra, brak dźwięku, pukanie, dioda się świeci

IronReiker 06 Lip 2005 21:40 1085 7
REKLAMA
  • #1 1634447
    IronReiker
    Poziom 23  
    Ocena: 22
    Wiatam!! mam problem z wyżej wymienionym wzmakiem. dręczy mnie mianowicie coś takiego. odpalam go z akumlatora, cygnał podaje z radia samochodowego. zapala sie dioda a wzmak gra cicho, innym razem nie gra wagóle a jeszcze innym słychać pukanie. Wzmak sie nie grzeje . wykonałem już wcześniej taki wzmak i był ok. nie wiem co jest grane. z góry dzieki za pomoc i sugestie
  • REKLAMA
  • #2 1634563
    janek11389
    Poziom 42  
    Ocena: 239
    Witam! Te końcówki są upierdliwe i nie cieszą się zbytnio popularnością, sprawdź czy te podbijacze napięcia działają i zobacz, co jest na wyjściu.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 1635035
    IronReiker
    Poziom 23  
    BAwiłem sie troche i wywaliło mi środkowy kondensator!!
    w poniedziałek włoże scalaka do wzmaka który mam w aucie i zobacze czy to nie jest jego wina!! zdażyło sie mi kilka razy że dostałem szmelcowate układy w sklepie ( strasznie mnie to irytuje) i nie ma sie jak z nimi kłocić!! :(

Dodano po 3 [sekundy]:

BAwiłem sie troche i wywaliło mi środkowy kondensator!!
    w poniedziałek włoże scalaka do wzmaka który mam w aucie i zobacze czy to nie jest jego wina!! zdażyło sie mi kilka razy że dostałem szmelcowate układy w sklepie ( strasznie mnie to irytuje) i nie ma sie jak z nimi kłocić!! :(
    pozdro
  • #4 1684785
    IronReiker
    Poziom 23  
    Tak wiec na kondziach podbijajacych mam napiecie ok 0.01 v i ok 0.7 v pobor jest bardzo mały!! dioda sie świeci. na zworce mute mam ok 0.6 v co mnie troche dziwi. cały układ jest zasilany 12 voltami. jak Potrzeba wiecej szczegółów to pytajcie!! pozdro
  • REKLAMA
  • #5 1687178
    KB
    Poziom 25  
    Ocena: 63
    Ja ponad rok temu budowałem wzmak do subwoofera samochodowego na 1562Q i hula do dziś bez żadnych problemów.
    Sprawdź przede wszystkim duże elektrolity i przyłączenie do radia.
    Oczywiście zakładam, że płytka jest zmontowana poprawnie.
    Napisz z jakiego schematu budowałeś (kit AVT, czy własna płytka).
  • #6 1687399
    IronReiker
    Poziom 23  
    Płytka jest własnej produkcji. to już 2 jaką robiłem.
    obecnie wzmak nilczy!! na wcześniejszej płytce grał sicho i strasznie charczał albo nie grał wogóle!! a teraz nic nawet brumkniecia.. niewiem tylko jakie napiecie ma byc na nużce mute by on grał??
    ?
  • #7 1688129
    czarek18
    Poziom 25  
    Ocena: 50
    Witam ja też miałem tego scalaka ogólnie poraszka 30zł w plecy bo spaliłem.Ale nie pamiętam dokładnie aby go odpalić trzeba podać napięcie o określonej wartości na którąś z nóg i dzięki temu można go włanczać i przełanczać w kalsie AB lub B. Jak źle myślę niech ktoś mnie poprawi.
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy wzmacniacza audio opartego na układzie scalonym TDA1562Q, który po podłączeniu do akumulatora i sygnału z radia samochodowego wykazuje różne nieprawidłowości: cichą pracę, brak dźwięku lub słyszalne pukanie, mimo że dioda sygnalizacyjna świeci, a układ się nie grzeje. Użytkownik wykonał już wcześniej podobny wzmacniacz, który działał poprawnie. W dyskusji zwrócono uwagę na konieczność sprawdzenia podbijaczy napięcia oraz napięć na kondensatorach i nóżkach układu, zwłaszcza na nóżce 4 (MODE) i zworce mute, gdzie napięcie powinno wynosić około 0,6 V. Wskazano również na możliwość uszkodzenia kondensatora lub wadliwego scalaka, co może powodować opisane objawy. Zalecane jest sprawdzenie dużych elektrolitów, poprawności montażu płytki (własnej produkcji) oraz połączeń z radiem. Układ TDA1562Q pracuje w klasie H i wymaga odpowiedniego sterowania napięciami na wybranych nóżkach, aby prawidłowo działać. Wspomniano o problemach z jakością niektórych zakupionych układów scalonych, co może wpływać na stabilność działania wzmacniacza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA