logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TDA 1562Q - trzaski i spadek prądu przy podgłośnieniu we wzmacniaczu subwoofera

Grzybols 15 Maj 2003 23:41 2138 9
REKLAMA
  • #1 215345
    Grzybols
    Poziom 12  
    hej
    niedawno robiłem wzmacniacz do suba własnie na tej kostce ( schemat na stronie elektrody) i mam z nim problem, przy podgłosnieniu zaczyna coś trzaskać, trzeszczeć zapala się doda na wyjsciu diagnostycznym, nie wygląda mi to na typowe przesterowanie, gdyż w tym momencie spada pobór prądu ... (wszystko zaczyna się przy około 1 - 1,5A...)
    za jakąkolwiek pomoc z góry wielkie dzięki
    pozdr!
  • REKLAMA
  • #2 215550
    doktorek
    Poziom 19  
    Ocena: 37
    witam..
    ten scalak postada w swojej struktuze przetwornice .podlaczone do niej sa dwa kondensatory elektrolityczne sprawdz je .czy sa dobrze wlutowane
    pozatym zasilanie, nie moze spasc ponizej 14,4vmax 18v
    pozatym sprawbz rezystor 10ko na nuzka mode .regulujac napiecie na tej nuzce mozna zmieniac tryb pracy tej kostki .
    pozdrawiam..
  • #3 216194
    Grzybols
    Poziom 12  
    wszystko sprawdziłem i wygląda że jest ok... czy może się coś takiego stać poprzez chwilowe odwrotne podłączenie zasilania? jesli tak to czy mogła dostać kość czy raczej jakis elektrolit?
  • REKLAMA
  • #4 218854
    doktorek
    Poziom 19  
    Ocena: 37
    witam..
    jesli podlaczyles odwrotnie zasilanie (przy braku diody zabezpieczajacej)
    to napewno kostke ujaralo .czeka cie wymiana
    pozdrawiam..
  • #5 219013
    sokol19
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Trzeba bylo tak odrazu, ze zle podlaczyles zasilanie :) Kazda kostke spalisz podlanczajac odwrotnie zasilanie.
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 219256
    Grzybols
    Poziom 12  
    Zmyliło mnie to, że układ działał normalnie przy niewielkiej mocy (normalnie działało wyjszcie diagnostyczne, i cała reszta...) no nic bede musiał podstawic nowa kość.... :(
    pozdr.
  • #7 2575102
    faza12
    Poziom 12  
    cześć!tda1562 podłączyłem do zasilacza PC ma on 10V jak mieże i niechce grać!może za mało V?? pomóż! a od nóżki 4 do +sa to przez jaki rezystor?do 8 nóżki nic niepodłączałem.czemu niegra?odpisz.mam dwa takie układy i tylko jeden grał raz teraz też niegra-janosik15(_at_)o2.pl
  • #8 2583522
    Grzybols
    Poziom 12  
    faza12 napisał:
    cześć!tda1562 podłączyłem do zasilacza PC ma on 10V jak mieże i niechce grać!może za mało V?? pomóż! a od nóżki 4 do +sa to przez jaki rezystor?do 8 nóżki nic niepodłączałem.czemu niegra?odpisz.mam dwa takie układy i tylko jeden grał raz teraz też niegra-janosik15(małpa)o2.pl

Witam. Z noty katalogowej widać ze układ TDA 1562Q (mam nadzieję ze o taki chodzi) powinien działac w granicach napięć zasilających 8 - 18V więc nie powinno byc problemu przy 10V. Troszkę dziwne mi sie wydaje to napięcie z zasilacza PC.. w koncu powinno ono wynosic 12V.. do 4 nóżki trzeba doprowadzic + zasilania poprzez rezystor 10k. to "wybudza" go ze stanu STANDBY. Nóżka 8 to wyjście diagnostyczne i nie musi byc podłączone do normalnej pracy wzmacniacza.. Na elektrodzie jest schemat subwoofera 70W sprawdz aplikację. mam nadzieję ze troche pomoglem. pozdr.
  • REKLAMA
  • #9 2588874
    faza12
    Poziom 12  
    już działa!!!hyba sie zawiesił!!???nic nierobiłem, poprostu zaczoł grać po 2 dniach
  • #10 2826268
    bartods
    Poziom 16  
    Ocena: 258
    Mam ten sam problem...
    Zrobiłem końcówkę n tym wzmaku i gra bardzo , bardzo cicho , po przyłożeniu ucha do głośnika ledwo słychać dźwięk...
    Czy ma ktoś jakiś pomysł :?:
    Może się zawiesił jak u kolegi, a jak zrobić żeby go odwiesić :?:
    Wyjście diagnostyczne działa i stanby ...

Z góry dzięki...

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy wzmacniacza subwoofera opartego na układzie scalonym TDA1562Q, który przy zwiększaniu głośności generuje trzaski i spadek poboru prądu, a na wyjściu diagnostycznym zapala się dioda. Objawy nie wskazują na typowe przesterowanie. Wskazano, że TDA1562Q zawiera przetwornicę zasilaną kondensatorami elektrolitycznymi, które należy sprawdzić pod kątem poprawnego montażu. Zasilanie powinno mieścić się w zakresie 14,4–18 V, a napięcie poniżej 14,4 V może powodować problemy. Regulacja trybu pracy odbywa się przez rezystor 10 kΩ podłączony do nóżki 4 (nóżka „nóżka mode”), który wybudza układ ze stanu standby. Odwrotne podłączenie zasilania bez zabezpieczenia diodowego najprawdopodobniej uszkodziło układ, co wymaga jego wymiany. W dyskusji pojawiły się także uwagi dotyczące zasilania z zasilacza komputerowego (około 10 V), które jest na granicy minimalnego napięcia pracy, oraz konieczności podłączenia nóżki 4 przez rezystor 10 kΩ do plusa, aby układ działał. Nóżka 8 to wyjście diagnostyczne, które nie musi być podłączone do wzmacniacza. W niektórych przypadkach układ może się „zawiesić” i po czasie zacząć działać poprawnie. Inny użytkownik zgłosił problem z bardzo cichą pracą wzmacniacza, mimo poprawnego działania wyjścia diagnostycznego i trybu standby.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA