logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zasilić urządzenie 8V 130mA przez USB z przetwornicą DC/DC?

khann 15 Lut 2006 17:41 1302 11
REKLAMA
  • #1 2306105
    khann
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam
    potrzebuje podłaczyc przez usb urządznie zasilane 8v i ok 130mA pobor pradu. Jakie są szanase na zastoswanei przetwornicy dc/dc ? Czy macie jakies doswiadczenai w tej materii? jakie zabezpiecznie komputera powineinm przewidziec? dziekuej za pomoc
    maciek
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2306146
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1109
    To może zdradź tajemnicę co to za urządzenie.Chcesz to zasilać z kompa ? Jaki poziom sygnału z tego urządzenia ?
  • REKLAMA
  • #3 2306640
    khann
    Poziom 11  
    musze podlaczyc radiomodem do laptopa. chce uniknac dodatkowych aku. Mam 2 porty usb to na jednym moze byc rs<->usb a z drugiego pociagnalbym do zasilanai radiomodemu. Taki jest plan na razie. Inna opcja to zeby sie podlaczyc np do magistrali kompa, ale to wymaga ingerenci i chetne bym tego uniknal.
  • Pomocny post
    #4 2306706
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1109
    Poziom sygnału z tego ustrojstwa musi byc 5V.Być może że ten modem jest zasilany z 5V,ma w środku stabilizator.Tylko podstawowe pytanie czy to bedzie działać tak jak planujesz? Chyba nie.Zasilanie to jedno a praca w systemie to drugie.Jakie jest oryginalne wyjscie z tego modemu ? Masz oprogramowanie do niego ?
  • REKLAMA
  • #5 2307633
    khann
    Poziom 11  
    dziki za zaintersowanie, potrzebuje zasilac taki modem: satel 1870 i ponizej 8v nei ruszy (sprawdzalem) rozebrac sie nie da. stabilizator wewnątrz pewne na 5 ale kto wie...pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 2307920
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    hmmmm Szanse sa duze.
    Napiecie 5V/0.5A na USB daje 2.5W mocy. Urzadzenie przy 8V i 130mA pobiera ok 1W, wiec zostaje jeszcze zapas na sprawnosc przetwornicy.
  • Pomocny post
    #7 2310838
    tokarz
    Poziom 18  
    Ocena: 19
    A czemu miałoby nie działać ? Napięcie będzie ok. USB ma znacznie większą wydajność prądową.
    Ja zbudowałem ładowarkę do nokii pod USB podłączaną i działa dobrze.
    Pozdrawiam,
    tokarz
  • #8 2312970
    khann
    Poziom 11  
    Ok dzieki za pomoc. dzis przychodzi przetwornica i bede probowal. pozdrawiam
  • #10 2313173
    khann
    Poziom 11  
    ten max wyglada ciekawie. Czy macie jakies doswiadczenia z jego implementacji?
  • Pomocny post
    #11 2314630
    tokarz
    Poziom 18  
    Ocena: 19
    Korzystałem kiedyś ze scalaka tego typu (ale nie tego), żeby w motorze z instalacją 6V zrobić zasilanie urządzeń 12V 0,5A. Powiem, że działało to dobrze. Później sprzedałem motor i jego nowy właściciel również chwalił sobie pomysł i wykonanie.
    Pozdrawiam,
    tokarz
  • #12 2349855
    khann
    Poziom 11  
    Wrzuciełem pzetwornice zakupia w tme 5v->12v o mocy 2W i pieknie dziala. pobor pradu z usb jest ok 280mA i modem bierze max 180mA (przy nadawaniu). pozdrawiam i dzieki za pomoc

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy zasilania urządzenia radiomodemu Satel 1870 wymagającego napięcia 8V i prądu około 130mA z portu USB komputera za pomocą przetwornicy DC/DC. USB dostarcza standardowo 5V przy maksymalnym prądzie 0,5A (2,5W), co jest wystarczające do zasilenia modemu po podniesieniu napięcia. Wskazano, że zastosowanie przetwornicy podwyższającej napięcie (step-up) jest realne i praktyczne, potwierdzono działanie podobnych rozwiązań, np. ładowarek USB do telefonów. Zalecane są układy scalone firmy Maxim, takie jak MAX668 lub MAX669, dedykowane do konwersji napięcia DC/DC. Użytkownik potwierdził skuteczność przetwornicy 5V->12V o mocy 2W zakupionej w TME, która zasila modem z prądem pobieranym z USB około 280mA, a modem zużywa maksymalnie 180mA podczas nadawania. Poruszono także kwestie zabezpieczeń komputera, jednak nie podano szczegółowych rozwiązań, sugerując ostrożność przy ingerencji w magistralę USB.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA