logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić zasięg kamerek bezprzewodowych 2.4 GHz? Antena Yagi 15dBi?

Prodig 15 Lut 2006 23:28 1424 7
REKLAMA
  • #1 2308185
    Prodig
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    Witam!

Mam zestaw 2 kamerek bezprzewodowych + odbiornik. Wszystko pracuje w zakresie 2.4 GHz. Chciałbym poprawić zasięg tych kamerek. Co najlepiej zrobić? Czy mogę np. zbudować antenę i podłączyć do niej kamerę, która jest tutaj opisana:

http://www.wlan.waw.pl/anteny_wlan_jak_zrobic_yagi_15dbi.php

Jeżeli tak, to jak długi kabel zasilający mogę podłączyć? 15m może być? Czy może to być zwykły koncentryk 50 om do satelity?

Czy do takiej antenki mogę podłączyć dwie kamerki jednocześnie (dwa różne kanały)? Jeżeli tak to jak to zrobić najlepiej?

Wg producenta, zestaw może pracować na odległość 200m. Na jakie osiągi mogę liczyć stosując w/w antenę nadawczą?

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2308286
    robball
    Poziom 21  
    Ocena: 33
    Antena może być, 15 metrów bylejakiego kabla do niej zniweczy cały zysk.
    Przy kilkumetrowych odcinkach kabla proponuję kabel H155, bardzo podobny do zwykłego RG58 ze starego ethernetu, przy dłuższych H1000 - niestety dość gruby i niewygodny.
    [/url]
  • REKLAMA
  • #4 2308333
    Prodig
    Poziom 20  
    Kabelek znalazłem dosyć tanio na allegro. Jeżeli chodzi o zasięg to wystarczy mi ok. 200m. Kamerki mają moc 10mW i są umieszczone w pomieszczeniu (w barze), odbiornik znajduje się w innym budynku, ok. 200m od baru. Dla takiego układu te 10mW i kawałeczek (ok. 4cm) drutu wystającego z kamerki nie wystarcza. Chcę wyprowadzić antenkę na zewnątrz baru.

Jak je podłączyć do jednej anteny? Ewentualnie zrobię dwie antenki. Czy muszę również robić lepszą antenę w odbiorniku?
  • REKLAMA
  • #5 2308352
    robball
    Poziom 21  
    Kombinacje :)

Zastosowanie lepszej anteny w odbiorniku, szczególnie kierunkowej, również wskazane. Co do łączenia kamerek na jedną antenę, to chyba nie warto kombinować, anteny nie są znów takie drogie, a na allegro masz szeroki wybór najróżniejszych anten, o różnych zyskach ( możesz odjąć 2-3dB od podawanego, na wszelki wypadek :) ), często sprzedawca oferuje do anteny kabel dowolnej długości i zarabia na życzenie końcówkę wskazanego typu.
  • #6 2308374
    Prodig
    Poziom 20  
    Jednak chciałbym zrobić sam taką antenkę. Koszta są minimalne i jest łatwa do zrobienia. Czy przy 10mW i odległości 200m mogę zostawić antenę w odbiorniku taką jaka tam jest? Odbiornik tylko odbiera (nic nie nadaje).

Jak mam podłączyć koncentryk do tej kamerki? Kamerka jest (chyba) nierozbieralna a wystaje z niej tylko ten mały kabelek. Mogę tak poprostu obciąć ją i przylutować żyłę do niej a ekran do masy ('-' zasilania)?

PS Lubię kombinować :D
  • #7 2308392
    robball
    Poziom 21  
    Możesz spróbować tak jak piszesz z tym podłączeniem anteny do drucika i minusa zasilania. Jeśli sam chcesz konstruować antenę to polecam wpisać BiQuad w google. Naprawdę proste i sprawdzone, zysk w granicach 11-12dB, koszty śmieszne, kawałek laminatu, drutu, rurki i gotowe.
    Wersja z podwójnym promiennikiem ma ok 2dB więcej ( to osobiście porównywane).

Lepsza antena w odbiorniku ma prawie takie samo znaczenie jak w kamerce.
    Zyski obu anten się dodają.
  • #8 2308439
    Prodig
    Poziom 20  
    Podoba mi się ta antenka z laminatu. Może ją przetestuję :D

Aha. W danych odbiornika pisze, że ma "Receiving Sensitivity -85 dBm".

Czy mogę do tej anteny zastosować laminat o grubości 0,6 mm? To ma być jednostronny laminat?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy poprawy zasięgu kamerek bezprzewodowych pracujących w paśmie 2.4 GHz, szczególnie poprzez zastosowanie anteny kierunkowej Yagi o zysku około 15 dBi. Zaleca się ostrożność przy stosowaniu długich kabli antenowych, gdyż mogą one znacznie obniżyć zysk anteny; rekomendowane są kable H155 dla krótszych odcinków i H1000 dla dłuższych, choć te ostatnie są grubsze i mniej wygodne. W przypadku kamerek o mocy 10 mW i odległości około 200 m, wskazane jest wyprowadzenie anteny na zewnątrz oraz zastosowanie lepszej anteny również po stronie odbiornika, najlepiej kierunkowej, co pozwala na sumowanie zysków obu anten. Łączenie dwóch kamer na jedną antenę nie jest zalecane ze względu na prostotę i niską cenę anten – lepiej zastosować osobne anteny. Możliwe jest samodzielne wykonanie anteny, np. typu BiQuad, która oferuje zysk około 11-12 dB i jest łatwa i tania w wykonaniu z laminatu jednostronnego o grubości około 0,6 mm. Podłączenie anteny do kamery może wymagać lutowania do istniejącego przewodu zasilającego, łącząc żyłę z anteną i ekran z masą zasilania, choć wymaga to ostrożności ze względu na konstrukcję kamery. Odbiornik o czułości -85 dBm powinien dobrze współpracować z lepszą anteną kierunkową, co znacząco poprawi zasięg transmisji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA