logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz mocy na pasmo 2,4GHz - kamera bezprzewodowa.

splawik00 31 Paź 2012 22:01 3786 9
REKLAMA
  • #1 11473385
    splawik00
    Poziom 23  
    Ocena: 142
    Witam.
    Chciałbym zapytać jak zwiększyć zasięg dla kamery bezprzewodowej.
    Jest to zwykła chińska kamera na pasmo 2,4GHz zapewne o mocy do 10mW.
    Pierwsze co zrobiłem to wymieniłem antenę w nadajniku i odbiorniku na coś lepszego, ale chciałbym zastosować jeszcze jakiś wzmacniacz do nadajnika, gdyż rezultat jest mało zadowalający. Znalazłem coś takiego takiego. Ale czy spełniłoby to swoje zadanie i zwiększyło moc nadawania? Np. do 0,5W? Proszę o odpowiedź znających się na tym temacie, bo sam nie za dużo wiem w tej kwestii. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 11473407
    pietach
    Poziom 22  
    Ocena: 66
    A jaką zastosowałeś antenę?
    Może jakbyś użył anten kierunkowych (takich w tubach co są do internetu) i skierowałbyś je na wprost siebie to efekt byłby bardziej zadowalający.

Jakbyś chciał taką to za koszty wysyłki jest Twoja - leży na strychu nieużywana.
  • #3 11473487
    splawik00
    Poziom 23  
    No właśnie wstyd się przyznać, ale robiłem je sam. Odbiorcza biquad z płytki pcb i drutu, a nadawcza :D z 2 puszek po kukurydzy :D i odcinka miedzianego drutu, obie według schematów z internetu. Przydałaby się jakaś "prawdziwa" antena. Chętnie bym skorzystał jeśli można. :arrow: PW :D
    A jeżeli chodzi o ten wzmacniacz to wzmocniłby mi coś, czy potrzebuję innego wzmacniacza?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 11473581
    pietach
    Poziom 22  
    Jak wypowiedzą się bardziej obeznani w temacie i okaże się, że ta antena od internetu się nadaje to zgadamy się na PW.
    Co do wzmacniacza to nie wiem czy to byłoby legalne a konstrukcyjnie to nie znam się za bardzo to nie będę nic więcej pisał żeby nie wprowadzać w błąd.
  • #5 11474618
    maga11
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    Jeśli antena będze na 2,4GHz i kamera na we/wy antenowe o impedancji 50Ω to będzie to działać. Jeśli ma inną (przypadkową) impedancję to może być lepiej lub gorzej, bez testu tego nie da sie ocenić.
    Wzmacniacz legalny nie będzie, a tego układu na pewno nie wyciągniesz 500mW
  • REKLAMA
  • #6 11474994
    splawik00
    Poziom 23  
    Tego nie wiem. Ale jest trochę tematów na forum i faktycznie wiele osób poleca próbę z antenami Wi-Fi. Jeżeli kolega pietach zgodzi się podarować antenkę to zobaczymy. :D
    A jaka jest maksymalna legalna moc dla 2,4GHz??
    Jaki wzmacniacz nadałby się do mojej kamerki??
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 11476671
    pietach
    Poziom 22  
    Ta antena jest na 50Ω - kabel H-155 i wtyczka typu N.
    Od poniedziałku postaram się wleźć na dach i odkręcić ją od masztu - bo wisi już tam nie używana i nie podłączona bo teraz mam łącze na 5 GHz.

Co do twoich samoróbek to ten bi-quad jeśli wykonany starannie i dokładnie to ma jakąś tam szanse działać w miarę poprawnie - ale antena z puszek po kukurydzy brzmi raczej jak obrady naszego sejmu.
    W miedzy czasie postaraj się zrobić drugiego bi-quada i sprawdź czy poprawi się coś w przesyle sygnału.
  • #8 11484282
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 655
    Witam.
    splawik00 napisał:
    Przydałaby się jakaś "prawdziwa" antena. Chętnie bym skorzystał jeśli można.

Jedyna słuszna i dostępna antena do Twoich celów to antena typu Yagi o zysku nie mniejszym niż +14dBd .

Na przykład taka : http://www.dipol.com.pl/antena_atk-16-2_4_ghz_14_5_db_5_m_przewodu_bez_zlacza_A712405.htm .

W nadajniku i odbiorniku - skierowane na siebie z tą samą polaryzacją - łącze z takiej Chińszczyzny to góra 200 metrów poprawnego sygnału.

Cytat:
    A jeżeli chodzi o ten wzmacniacz to wzmocniłby mi coś, czy potrzebuję innego wzmacniacza?

Bez obrazy, ale nie jesteś w stanie poprawnie zrobić wzmacniacz na tą częstotliwość.
    Temat konstruowania wzmacniaczy powyżej 1GHz - musisz sobie odpuścić. :cry:

Bardzo ważnym jest sam odbiornik na 2,4GHz i jego czułość oraz anteny. :!:

Pozdrawiam.
  • #9 11489217
    pietach
    Poziom 22  
    Antena 16 elementowa YAGI 2.4 GHz
    Kawałek przewodu (około 30cm) wtyczka i gniazdo typu N oraz około 1,5m przewodu (chyba H-155)
    Jeśli taka się nadaje do tej kamery to za koszty przesyłki jest Twoja.

Wzmacniacz mocy na pasmo 2,4GHz - kamera bezprzewodowa. Wzmacniacz mocy na pasmo 2,4GHz - kamera bezprzewodowa. Wzmacniacz mocy na pasmo 2,4GHz - kamera bezprzewodowa.
  • #10 11525392
    splawik00
    Poziom 23  
    Dzięki antenie podarowanej przez kolegę pietach jakość obrazu jest nieskazitelna. Podłączyłem ją do kamery, odbiorcza to dalej wcześniej wspomniany biquad samoróbka. Obie anteny się "widzą". Z takim zestawem obraz ze śnieżącego zrobił się czyściutki. Aż tudno uwierzyć, że tyle zależy od anteny. :D Dzięki za pomoc. Problem uważam za rozwiązany.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał sposobów na zwiększenie zasięgu kamery bezprzewodowej działającej na paśmie 2,4GHz, która miała moc do 10mW. Po wymianie anteny na lepszą, rozważał zastosowanie wzmacniacza, aby poprawić jakość sygnału. Uczestnicy dyskusji sugerowali użycie anten kierunkowych, takich jak Yagi, o zysku nie mniejszym niż +14dBd, oraz podkreślali znaczenie impedancji anteny (50Ω) dla efektywności. Wskazano również na kwestie legalności wzmacniaczy o mocy powyżej 1GHz oraz na trudności w ich samodzielnym wykonaniu. Po zastosowaniu podarowanej anteny, użytkownik zauważył znaczną poprawę jakości obrazu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA