logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat prostego odbiornika na pasmo lotnicze - DIY radio lotnicze

norbert cbr1 16 Lut 2006 15:38 4388 5
REKLAMA
  • #1 2310207
    norbert cbr1
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Witam czy ma ktoś może schemat jakiegoś prostego odbiornika na pasmo lotnicze był bym niezmiernie wdzięczny za taki schemacik wiem ze można kupić takie gotowe radia na takie częstotliwości ale większą satysfakcję daje zrobienie samemu takiego odbiornika
  • REKLAMA
  • #2 2310818
    andreuss
    Poziom 19  
    Ocena: 29
    Witam. Jak posiadzsz stare radio typu "Beskid" lub podobne, to możesz je przestroić na pasmo 118- aż do ok.170Mhz, w dość prosty sposób: wylutuj kondensatory C15(39p) i C5(43p), następnie zamiast C10(47p) wlutuj 15p. Teraz powinieneś już coś złapać (po podłączeniu anteny np.kawałka drutu)z górnego pasma UKF(na początku zakresu albo coś z pasma lotniczego, następnie w celu zwiększenia czułości: wylutuj C1, zamiast C3(27p) wlutuj trymer 15p. Jeśli coś "złapiesz" to delikatnie ściskasz lub rozciągasz cewkę L2 i kręcąc trymerem 15p tak aby poprawić wyrazistośc odbioru. Jeśli nic nie będzie słychać, to znaczy ze jest cos nie tak z radiem np. może mieć rozstrojoną częstotliwość pośrednią.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 2311376
    SITO79
    Poziom 27  
    Ocena: 102
    niekoniecznie.ja w ten sposób kilka lat temu przestroiłem prosty radiomagnetofon samochodowy" made in china" jakich pełno było jakiś czas temu na bazarach.co prawda nie pokrywał ten odbiornik całego pasma 118-136MHz(może za słabo się do tego przyłożyłem)ale dość dobrze było słychać lotnisko wrocław strachowice 124.750MHz,nie wspomne już o samolotach.do odbioru uzywałem GP na to pasmo.wcale nie przeszkadzało że odbiornik pracował w FMie, a stacje tam pracujące w AMie. odbiór był czysty i wyraźny,dla zredukowania uciążliwego szumu między relacjami ,dopasowałem głośniczek z mojej kolekcji,chyba od starego radiomagnetofonu typu jamnik.szum był mało słyszalny jakby rozmyty a ludzka mowa bardzo wyrażna.
  • REKLAMA
  • #5 2312656
    adampi
    Poziom 12  
    Proponuję zajżeć na stronę http://hem.passagen.se/communication/118.html
    Jest tam opisana budowa radyjka na pasmo lotnicze, strona jest co prawda anglojęzyczna, ale każdy kto ma trochę pojęcia o elektronice powinien sobie z tym radyjkiem poradzić.
    pozdrawiam
    adampi
  • #6 2313726
    norbert cbr1
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    ok dzieki za pomoc
REKLAMA