logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

potoki gf6600LE - jak odblokować

rysiekkaz 16 Lut 2006 19:39 2262 20
REKLAMA
  • #1 2311307
    rysiekkaz
    Poziom 2  
    proźba, jak je odblokować? podobno są jakieś programy?? help
  • REKLAMA
  • #2 2311398
    damiang99
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Zainstaluj RivaTuner
    Moze uda ci sie odblokować ale to zdazalo sie w kilku modelach i nie wiem czy akurat w twoim geforce sie da
    pozdrawiam
  • #3 2311842
    nietykalny
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6
    6600LE niema żadnych ukrytych potoków myli ci się z 6800LE
  • #4 2311882
    Martyn
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    nietykalny ma racje,możesz ewentualnie zrobić modbiosa-podnieść napięcie na 1.4v co pozwoli Ci na lepszy OC
  • REKLAMA
  • #5 2313391
    rysiekkaz
    Poziom 2  
    napięcia wolę nie podwyższać bo ją jeszcze wykurze ale dzięki za informacje.
  • #6 2455291
    kazalot
    Poziom 12  
    niestety zostales wprowadzony w blad z 6600le jest jak z 6200 (bo to w zasadzie to samo)jesli masz na rv43 modlel < a4 w riva tuner odblokowujesz dodatkowe 4potoki i jesli nie sa uszkodzone masz normalne 6600 wiec probuj
  • #7 2463025
    neoone
    Poziom 12  
    gf 6600 le to oczywiśnie okrojiny 6800
    Jednak żeby coś odblokować to najpierw musisz sprawdzić czy producent nie zafundował ci blokady sprzętowej. W tym celu uruchom RivaTuner i na zakładce Main odczytaj wersje chipsetu i podaj do ogólnej wiadomości
  • #8 2479953
    kazalot
    Poziom 12  
    hehe 6600le to oczywiscie okrojony 6600(z 4 potokow), z 6800 to on ma niewiele wspolnego to inny gpu,a co do sprawdzania czy "producent nie zafundował ci blokady sprzętowej" to dlatego napisalem wlasnie ze musi to byc wersja na procesorze nv43 wydanie < a4 bo wyzsze pozbawione sa fizycznie dodatkowych 4 potokow.tak jak pisalem sprawa wyglada jak z 6200 ktore mialy byc oparte na nv44 ale ze procesor nie byl gotowy na czas to producenci wpychali do starszych egzemplarzy nv43 ktore zostaly odrzucone z 6600, maskowano 4 potoki i sprzedawano jako 6200:) jednak kiedy nvidia wypuscila w koncu nv44 to nv43 z zamaskowanymi potokami(nie wiem czy poprawnie uzywam okreslenia potok na pixel unit) wyszly z obiegu.
  • #9 2487459
    jollykot
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    ---nietykalny ,jednak w 6600le sa ukryte potoki...ale jak... :roll:
    ---mam ten sam problem ,asus n6600le.
    riva tuner wykrywa to badziewie jako: 128-bit NV43(A4,4x1.3vp) with 256MB DDR.w oknie NVStrap driver Active pixel/vertex units configuration ustawione jest :custom(8x1.3vp)...to ja juz nie mam pojecia czy te 8 jest active ,czy nie...w custom graphics processor configuration nad bitami jest:
    Def:000f0701(4x1,3vp),Cur:000f0701(4x1,3vp),Tgt:7fff0703(8x1,3vp)
    a bity:
    bit00-...-pixel unit 0 -(state)enabled
    bit01-...-pixel unit 1 -(state)disabled -(HWmasked)yes
    ...i tylko jedno pytanie ,czy jest jakas mozliwosc wylaczenia tego maskowania...cuda mile widziane
  • REKLAMA
  • #11 2490915
    jollykot
    Poziom 12  
    spoko kazalot thx.w 3dmarku03 mam 4000 ..jednak te niby active dodatkowe 4 zdechly :((

a kto wie cos na temat HWmasket?
    bo jesli to oznacza fizyczne przeciecie mostka na plytce gpu np laserem to czy jest mozliwosc polaczenia tego punktu jak smd ,
    ew. 2-ga opcja: jest to gleboko kodowane w biosie to czy istnieje jakies cud-narzedzie do dotarcia do tego punktu i namieszania..(mam nadzieje ze to wlasnie to ,bo jesli byloby odciete fizycznie to po.. info w config. gpu ze pixel unit jest disabled i wyszczegolnienie ,ze "HWmasket <status>yes"??a sugestia :jesli jest "yes" to moze byc "no"...)

Dodano po 2 [minuty]:

ja tam jestem przekonany, ze grzecznym dzieciom sw. pixel potoki przynosi.........
  • #12 2491351
    kazalot
    Poziom 12  
    http://forumz.tomshardware.com/hardware/Riva-tuner-core-clock-warning-ftopict168024.html
    jesli nie sciemnia to masz jakies szanse ze ci sie uda, co do tego jakie jest sprzetowe maskowanie to nie mam pojecia i sam jestem ciekaw.jak rozumiem probowales klikac na ten pixel unit i nic sie nie zaznaczalo?czy zaznaczalo a po resecie dalej bylo zablokowane?jesli w ogole sie nie zaznacza to moze byc zaprogramowane w rivatuner zeby opcja byla nie aktywna jak jest A4 wtedy zobacz czy masz najnowsza wersje tego riva tuner ew sprobuj go oszukac zeby myslal ze to np A2 albo pod linuxem uzyj nvclock.

ps
    mozesz tez sprawdzic ten link jesli znasz rosyjski to wejdz bez babelfisha
    http://babelfish.altavista.com/babelfish/trur...%2f%2fwww.overclockers.ru%2flab%2f19694.shtml
    jak to zrobisz to podziel sie wrazeniami:)
  • #13 2498091
    jollykot
    Poziom 12  
    na razie nic nie znalazlem konkretnego /mam w ch.. roboty przed swietami/ ale polecam ten link:

http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=41&action=all

na prawde warto poczytac i zobaczyc pare ciekawych scenek.TAK SIE TESTUJE GRAFE.
    nie spotkalem bardziej konkretnego i profesjonalnego podejscia do tematu testow.
    jak tylko cos wartego paru slow uda mi sie z tym moim badziewiem zrobic na pewno dam znac..
  • #14 2499270
    kazalot
    Poziom 12  
    hehe tak juz jest przed swietami nie wiem czy pan zwrocil uwage na ten link do overclockers.ru ktory panu dalem tam jest wszystko czega pan szuka od proby odblokowania potokow w biosie do przelutowywania odpowiednich rezystorow przy gpu jak rozumiem bedacych hardwareowa blokada?
  • #15 2501693
    popo73
    Poziom 17  
    Ocena: 35
    HWmasked to skrót od hardware masked i oznacza dokładnie to co kazalot napisał, czyli blokada sprzętowa. Niestety potoki prawdopodobnie zostały nieodwracalnie uszkodzone w czasie produkcji w samym GPU (obym się mylił)
    Powodzenia
  • #16 2501709
    jollykot
    Poziom 12  
    ...kazalot nie postarzaj mnie bo sie przejme i kupie sobie trumienke:D...

ta ruska strona jest spoko ale owerklokierzy nie rozpisali sie w temacie mojego potworka, nic nie udalo mi sie znalezc... chociaz natchneli mnie pewna idea

GPU dla wresji 6600LE i 6600GT to NV43 w rewizji A4 czyli wyglada na takie samo a przeciez GT ma 8potokow...to jest tak jakby ta blokada byla zakladana z zewnatrz.moze jakies male cos typu smd wlutowane/wylutowane tylko konia z rzedem temu, kto wie skad lub gdzie..

moja wojna z grafa wyglada tak:
    w glownym oknie RivaTuner stoi:
    128-bit NV43(A4,4x1,3vp) with 256MB
    przechodze do NVStrap i w Activ pixel/vertex conf. jest :
    custom (4x1,3vp).w oknie konfig. GPU bit_00 jest "enabled", bit_01 -"disabled" i HWmasked dla niego -"yes".zaznaczam jego linie i na gorze okna zmienia sie m.in. w Tgt z 4x1,3 na 8x1,3.restart kompa i w glownym oknie po staremu ale w NVStrap przy Activ pixel/vertex conf. jest:
    custom(8x1,3).w oknie konfiguracji GPU znacznik przy linii pozostal ale bit_01 dalej jest "dis."---HWmasked -"yes".to ona nie pozwala na to ustawienie w jakis sposob tak jakby ta zmieniona konfig. wogole nie dotarla do biosu procka..albo po drodze czegos brakuje albo jest jakas zapora.
  • #17 2502901
    kazalot
    Poziom 12  
    aha no ogolnie to chodzi mi o punkt 4 w tym linku tam jest wlasnie cos o przelutowywaniu rezystorkow znajdujacych sie pod radiatorem przy gpu i zamieszczone jest zdjecie z 6600 jesli dobrze rozumiem co tam babelfish potlumaczyl to polutowanie tego tak samo to niby ma byc obejscie tej hardwarowej blokady?
  • #18 2505036
    jollykot
    Poziom 12  
    jak mozesz to wrzuc mi linka do tego opisu albo napisz ktory to, bo raz udalo mi sie go znalezc a pozniej zapomnialem gdzie to bylo i teraz za chiny ludowe nie moge sie do niego dobrac.

z tego co kojarze to ten GPU cos mi inaczej wygladal niz moj (dobralem sie do niego bo radiator na amortyzatorach to nie bylo problemu zrobic trepanacji..), ale moge sie mylic.
  • REKLAMA
  • #19 2505753
    kazalot
    Poziom 12  
    nie wiem czy dobrze to interpertuje bo ten belkot z babelfisha jest ciezki do zrozumienia:)

"4. Videokarta works normally, but conveyors are not included, i.e., RivaTuner it shows that them in you four instead of eight. In this case it is possible to make the following: to remove radiator from videokarty and near the processor to find the group of resistors, shown on the photo below.

This photo made from videokarty GeForce 6600, i.e., resistors on it they are soldered in a correct manner. Specifically, so one must for you arrange them on its videokarte. To solder it is possible by the method given above, but more accurately, since there is a risk to randomly unsolder the resistor established by a number. After this, it is necessary to repeat the process of the piercing of videokarty.

This method can solve not only this problem, but also soak with the problems with the acceleration."

http://babelfish.altavista.com/babelfish/trur...%2f%2fwww.overclockers.ru%2flab%2f19694.shtml

nie mowie zebys probowal odrazu dlubac z lutownica ale skoro rozmontowales radiator to mozesz sie przyjzec tym rezystorom moze zauwazysz tam cos dziwnego co moze byc ta blokada np jakis dodatkowy rezystor lub jego brak

sluszne spostrzezenie ze sa 8 potokowe A4 i to ze ktos twierdzi ze odblokowal A4 sklanialo by mnie do podejzen ze blokada nie jest moze w samym gpu a na plytce karty umieszczona juz przez producenta karty na wniosek nvidi w kartach z A4.ale to tylko spekulacje;)
  • #20 2513652
    michal145
    Poziom 11  
    z tego co wiem to 6600 to to samo co 6200 tylko ze ta druga ma zablokowane potoki i tyle.
  • #21 2515508
    kazalot
    Poziom 12  
    to niewiele wiesz:Dale milo ze chcesz sie tym podzielic:)jak chcesz wiedziec wiecej to przeczytaj co jest napisane w tym watku;)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości odblokowania dodatkowych potoków (pixel/vertex units) w kartach graficznych GeForce 6600LE, które są wersją okrojoną modelu 6600. Użytkownicy wskazują, że w 6600LE potoki są często sprzętowo zablokowane (hardware masked), co oznacza fizyczne lub programowe ograniczenia uniemożliwiające ich aktywację. Program RivaTuner jest najczęściej polecanym narzędziem do próby odblokowania, jednak skuteczność zależy od rewizji chipsetu NV43 (np. wersje poniżej A4 mogą mieć ukryte potoki). Wersje z rewizją A4 mają najczęściej fizycznie usunięte potoki, co uniemożliwia ich odblokowanie. Wątek porusza także możliwość modyfikacji BIOS-u (modbiosa) i podniesienia napięcia GPU dla lepszego overclockingu, choć jest to ryzykowne. Pojawia się też sugestia, że odblokowanie może wymagać ingerencji sprzętowej, np. przelutowania rezystorów znajdujących się pod radiatorem GPU, co jest jednak skomplikowane i ryzykowne. Linki do zagranicznych forów i artykułów (m.in. overclockers.ru) zawierają szczegółowe opisy prób odblokowania i modyfikacji sprzętowych. Podsumowując, odblokowanie potoków w 6600LE jest możliwe tylko w niektórych rewizjach chipsetu i wymaga zaawansowanych narzędzi lub ingerencji sprzętowej, a w wielu przypadkach blokada jest nieodwracalna.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA