logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować porty na routerze ADSL ENCORE dla serwerów CS i www?

mariuz 16 Lut 2006 21:04 14624 8
REKLAMA
  • #1 2311769
    mariuz
    Poziom 31  
    Ocena: 109
    Witam

Mam w domu sieć LAN połączoną routerem ADSL ENCORE. W tej chwili działa na dynamic NAPT, ale niektóre strony (np. scrabble mamy) nie działają stabilnie :( . Pozatym chciałbym postawić serwery CS i html ;)

i tu moje pytanie: jakie porty poprzydzielac i w jaki sposob poszczegolym komputerom? Router jest na chipsecie Conexant.

Zapotrzebowanie: normalny internet zwykłego śmiertelnika+
    komp 1: serwer CS (porty 27015 i ew. 27016 chyba tcp, jeszcze sprawdze)
    komp 2: emule ( 4662 tcp, 4672 udp)
    komp 3: serwer www/ftp (nie mam zielonego pojecia jakie porty ale jak sie dowiem to juz se jakos ustawie wzorujac sie na tym co mi podacie do tych pozostalych :) )

Próbowałem ustawiać wg różnych poradników ale po takim ustawieniu net mi siadał całkiem :(

dzieki za pomoc i sory ze znowu taki oklepany temat ale ja jakos nie moge tego przebrnac :/
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2312074
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    schnelltot napisał:

Zapotrzebowanie: normalny internet zwykłego śmiertelnika+
    komputer 1: serwer CS (porty 27015 i ew. 27016 chyba tcp, jeszcze sprawdze)

27015 UDP (standardowo)

Cytat:

komputer 2: emule ( 4662 tcp, 4672 udp)

4662 TCP

Cytat:

komputer 3: serwer www/ftp (nie mam zielonego pojecia jakie porty ale jak sie dowiem to juz se jakos ustawie wzorujac sie na tym co mi podacie do tych pozostalych :) )

WWW - 80 TCP
    FTP -20,21 TCP

Napisz dokładnie co ustawiłeś - to będzie można stwierdzić co było nie tak.
    Samo przekierowanie portów nie ma wpływu na działanie standardowych usług za NAT'em.
  • REKLAMA
  • #3 2315906
    mariuz
    Poziom 31  
    Aha.

No te porty beda pomocne. Wielkie dzieki :D
    Jeszcze jedno pytanie: Jak ot wpisac do routera bo ja chyba zle wpisuje i dlatego wszystko siada. Mysle ze 1-2 wpisy wystarcza i reszte sam dojde jak napisac ;)

Okno konfiguracji VS:
    [/img]

Wielkie dzieki za pomoc :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2316156
    pafelg
    Poziom 12  
    np dla www:
    public port start - 80 (ruter będzie czekał na połączenia z internetu na portach od public port start do public port end - tu tylko 80)
    public port end - 80
    private port - 80 (na tym porcie słucha Twój serwer WWW - domyślnie)
    port type - TCP (rodzaj protokołu - wykorzystuje go WWW)
    host ip address - adres IP Twojego serwera (z sieci lokalnej)
  • REKLAMA
  • #5 2317480
    mariuz
    Poziom 31  
    No wielkie dzięki :D

Chyba działa :)
    Emule chodzi, cs'a na razie mii wywialo z domu, serwer www zaloze w potrzebie (na razie brat mi uzyczyl livenet.pl)
    Co do scrabbli to jeszcze nie wiem. To wygladalo tak, jakby tracil polaczenie miedzy komputerem a serwerem. Czas plynal normalnie bo to java przelicza lokalnie, ale po jakims czasie nie dawalo sie pisac ani grac albo tekst na czacie wyskakiwal z kilku(nasto) sekundowym opoznieniem :(
    Jak jest teraz to sie okaze wieczorkiem jak mama usiadzie :]

aktualna konfiguracja:
    Nie mam zielonego pojecia co wczesniej robilem zle :oops:

Teraz emule mam ustawione na rozne porty, ale chcialbym zrobic tak, zeby nie trzeba bylo nic zmieniac w konfigu emula. Czy moge zrobic tak jak ponizej?

ID  PubPort-S  PubPort-E  Private Port  Port Type  Host IP
    1     5672        5672         4672        UDP     10.0.0.10  
    2     5662        5662         4662        TCP     10.0.0.10  
    3     4662        4662         4662        TCP     10.0.0.15  
    4     4672        4672         4672        UDP     10.0.0.15 

• Pomocny post
    #6 2319294
    pafelg
    Poziom 12  
    nie znam za dobrze protokołu emule ale:
    jeśli zastosujesz proponowane ustawienia NAT-a to:
    jesli ruter obsługuje nat statyczny tak jak powinien i emule z 10.0.0.10 wyśle pakiet z portu 4672 to ruter go wyśle z 5672 i serwer emule będzie w stanie odpowiedzieć na tan port (tzn. 5672 a ruter go przekaże do 10.0.0.10 na 4672) - jednak takie rozwiązanie miało by szanse działać bez statycznego NAT-a;
    bardziej prawdopodobne będzie że:
    jeśli 4672 jest portem tylko do nasłuchu, a jego numer jest wysyłany do serwera "innym" połączeniem to pakiety będą dochodzić tylko do 10.0.0.15 - gdzie port nasłuchu emule jest zgodny z portem nasłuchu na ruterze.

Warto sprawdzić, no albo poczytać gdzieś o protokołach emule.
  • #7 2321482
    mariuz
    Poziom 31  
    No dzieki. poczytalem na stronie emule i wyszlo ze musze wysylac i odbierac na tym porcie. Jakbym ustawil na routerze tak jak pisalem wyzej to nie moglby sie polaczyc.

Ale scrabble nie chca dzialac :/ Znaczy sie dzialaja normalnie jakies 3 minuty a potem ponad minute wyglada jakby sie rozlaczylo (nic nie da sie zrobic) i znowu normalna gra jakies 10s i tak w kolko :(
  • #8 2915591
    mariuz
    Poziom 31  
    Problem onetowych scrabbli zostaje nierozwiazany :(

CS dziala bez przekierowania portow (przynajmniej klient) Serwera nie stawiem bo uznalem ze za slaby net (pociagnalby max 4 graczy)

serwer www na razie odlozony... jak bedzie kasa to zostanie postawiony SPRZETOWY serwerek :D
    calkowity pobor radu tego ustrojstwa to 120mA przy 12V

Artykuł o tym znajduje sie bodajze w Elektronice Praktycznej 4/06

pozdrawiam

//O cholera... ale starocia wycignalem... PRZEPRASZAM
  • #9 4044224
    mariuz
    Poziom 31  
    hmm... te wszystkie problemy ze steamem i scrabblami zminimalizowały się (a w sumie to zniknęły) po wymianie routera... Chipset ten sam, ale za to sam router to Pentagram Cerberus Lite. Zero problemów jak na razie (pół roku)

Temat zamykam i dziękuję wszystkim za pomoc

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy konfiguracji przekierowania portów na routerze ADSL ENCORE z chipsetem Conexant w celu uruchomienia serwerów Counter-Strike (CS), serwera WWW oraz aplikacji eMule w sieci LAN. Zalecane porty to: CS – 27015 UDP (ewentualnie 27016 TCP), eMule – 4662 TCP i 4672 UDP, WWW – 80 TCP, FTP – 20 i 21 TCP. Przekierowanie portów powinno być ustawione poprzez wpisanie zakresu portów publicznych i odpowiadających im portów prywatnych oraz przypisanie ich do lokalnych adresów IP komputerów. Problemy z niestabilnym działaniem gier online (np. scrabble) mogą wynikać z błędnej konfiguracji NAT lub ograniczeń routera. Próby mapowania portów eMule z różnymi portami publicznymi i prywatnymi mogą powodować problemy z połączeniem, gdyż eMule wymaga zgodności portów nasłuchu. Po wymianie routera na Pentagram Cerberus Lite (również z chipsetem Conexant) problemy z połączeniami zniknęły, co sugeruje, że sprzęt i jego implementacja NAT mają kluczowe znaczenie dla stabilności usług. Serwer CS działał bez przekierowania portów na kliencie, ale serwer dedykowany nie został postawiony ze względu na ograniczenia łącza internetowego. Konfiguracja portów powinna uwzględniać protokoły TCP/UDP oraz statyczne przypisanie adresów IP w sieci lokalnej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA