logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ferguson 1118SE - brak odbioru z Hotbirda, siła 99%, jakość 0%

plastek666 17 Lut 2006 20:19 9928 19
REKLAMA
  • #1 2315627
    plastek666
    Poziom 11  
    Witam!!
    Mam problem z ustawieniem anteny, mam tuner Ferguson 1118SE i mam antenę z zezem, które posiadam z analogowego tunera. Problem: Tuner nie chce odbierać kanałów z HOTBIRDA(z astry odbiera normalnie) mimo że siła odbioru wynosi nawet 99% jednak jakość 0:( nie mam pojęcia co może być winą tego, myślę że może konwertery są za stare i wymagają wymiany, ponieważ wszystko mam ustawione tak jak powinno być. Nie mam pojęcia co mam robić POMÓŻCIE!!
  • REKLAMA
  • #2 2315784
    albino
    Poziom 24  
    Ocena: 95
    A jak zamienisz konwertery miejscami(ew. ten co odbiera astre sprobuj ustawic na hot birda),moze jeden jest nie dobry.
  • REKLAMA
  • #3 2315811
    misio72
    Poziom 22  
    Ocena: 8
    Witam jeszcze mozesz sprubowac podlaczyc HB bezposrednio do tunera odlaczajac diseq moze byc uszkodzony
  • #4 2316055
    plastek666
    Poziom 11  
    dzięki za odpowiedź, gdy podłącze tylko jeden konwerter który powinien być ustawiony na hotbird jest to samo, może być taka ewentualność, że konwerter odbiera Astre, lecz nie odbiera Hotbird??
  • #5 2316100
    starter55
    Poziom 24  
    Ocena: 103
    plastek666 napisał:

myślę że może konwertery są za stare i wymagają wymiany, ponieważ wszystko mam ustawione tak jak powinno być

sprawdz napisy na konwerterach
    najlepiej zastosuj fullbandy konwerter kosztuje w granicach 20 zł
    ewentualnie podłącz ten analogowy tuner ustaw na HB i podłącz tego ferdka (zakładam ze tuner cyfrowy jst dobrze zaprogramowany i jest sprawnym)
  • #6 2316186
    artkoz3
    Poziom 17  
    Ocena: 27
    moim zdaniem masz złe ustawienie konwertera, a sygnał który Ci pokazuje nie ma nic wspólnego z Hotbirdem.Ustaw porządnie konwerter , a wszystko będzie dobrze.
  • #7 2316247
    plastek666
    Poziom 11  
    ale w tym tunerze nie ma co ustawiać wszystko wydaje sie byc dobrze ustawione, lecz cos mus byc nie tak, ale odpowiedzcie mi na pytanie czy moze byc sytuacja ze astra odbiera a hotbird nie?? bo mam zamiar wymienic na monoblocka(tak mi poradził pewnien "znawca") bo to ma niby pomóc w tym, żeby odbierać hotbirda
  • #8 2316292
    artkoz3
    Poziom 17  
    Człowieku!
    Daj sobie spokój z monoblokiem!
    Ustaw konwerter nie w tunerze , tylko na antenie - on teraz nie patrzy wogóle w hotbirda!
  • #9 2316321
    starter55
    Poziom 24  
    Ocena: 103
    sprawdz oddzielnie te konwertery ustawiając na HB i sprawdz polaryzacje ich
    Ja bym nie bawił sie w monobloki.
    Koszt konwertera fullband (w przypadku jak ten na HB byłby zły to 20zł)
    ustawienia znajdziesz tutaj
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic403599.html
  • REKLAMA
  • #10 2316349
    artkoz3
    Poziom 17  
    Nie motajcie chłopakowi w głowie !
    Ma źle ustawiony konwerter (lub uszkodzony)
    Napisz , który konwerter jest zezem (czy ten z Astry , czy z Hotbirdu)
  • #11 2316602
    plastek666
    Poziom 11  
    wiedziałem że założenie tematu będzie ciężkie do rozwiązanie, wsumie tewaz dalej nie wiem co mam zrobić i czy wogóle jest jakiś sposób do rozwiązania tego problemu:)

Dodano po 2 [minuty]:

aha chciallem powiedziec ze jestem niezbyt wprawionym w satelicie cyfrowej, także prosze o dokładne wytłumaczenie dlaczego to może nie działać z góry dzięki:)

Dodano po 11 [minuty]:

Aha a próbowałem i tak i tak także oba były zezami i nadal nie che znaleść hotbirda:P
  • #12 2317011
    misio72
    Poziom 22  
    Ocena: 8
    Zacznij od poczatku czyli od anteny odpowiedz na pytanie kolegi ktury konwerter jest zezemczy ten na HB cy na astre
  • #13 2317015
    grzesiulek5
    Poziom 22  
    Ocena: 41
    Weź poprostu najzwyklejszy tuner analogowy.Ustaw poprawnie HB na wysięgniku głównym.Jeśli HB będzie odbierał załóż zeza (stojąć przed anteną z lewej strony).Ustaw astrę.Odłącz analog.Podepnij diseqa pod wejście 1 podłącz HB a pod 2 astrę.Podłącz tuner cyfrowy.W ustawieniach tegoż tuner załącz przełącznik diseq zgodnie z tym jak go podłączyłęś.Jeśli któryś z punktów nie da się zrobić to masz poprostu uszkodzenie w tym miejścu inaczej musi działać.Pozdrawiam
  • #14 2317175
    artkoz3
    Poziom 17  
    Zgadzam się!
    Musisz postępować według pewnej logiki !
    Pon pierwsze poprawne ustawienie czaszy i każdego z konwerterów . Po drugie sprawdzenie diseqa. Po trzecie właściwa konfiguracja tunera - czyli przyporządkowanie portów diseqa , wybór odpowiednich satelit itd.
    Nie ma możliwości ,żeby nie rozwiązać tego , w sumie, dość prostego problemu !
  • REKLAMA
  • #15 2317485
    plastek666
    Poziom 11  
    Czyli tak: Hotbird na głównym wysięgniku, ustawić w ustawieniach anteny Port 1, astra na zezie i ustawić na Port 2, tak??To powinno wystarczyć(wydaje mi sie że tak miałem wcześniej, ale spróbuje to jeszcze raz zrobić od nowa) Aha i poprosze o podanie parametrów np. na TV Polonia na analogowy tuner(tak dla pewności, żebym miał na 100% dobrze)

Dodano po 1 [godziny] 18 [minuty]:

Aha zapomniałem całkiem o tym, że raz mi sie udało odebrać hotbirda, lecz okazało sie że odbierałem tylko kilka kanałów polskich (nie odbierałem vivy i 4funa i innych kanałów które powinny być)
  • #16 2318179
    artkoz3
    Poziom 17  
    czyli to co piszesz dowodzi o błędnym położeniu konwertera!!!!!!!
  • #17 2318237
    plastek666
    Poziom 11  
    czyli powinienem dalej szukać innego położenia anteny, ponieważ spędziłem cały dzień nad tym i nie mogłem nic znaleść robiłem wszystko co tylko możliwe i nic...
  • #18 2319484
    artkoz3
    Poziom 17  
    a jak Ty ustawiasz tą antenę ?
    Masz jakiś satffinder?
    Jeśli ustawiasz na oko to może Ci zejść z tydzień.
  • #19 2319839
    pajo21
    Poziom 35  
    Ocena: 173
    @plastek666 poczytaj sobie dokładnie (najlepiej dwa razy)jak sie ustawia antene i robi zeza bo z tego co widze nie bardzo słuchasz co ludzie Ci podpowiadają.
    http://www.jackysat.prv.pl/
    http://laki.dvhk.pl/faqs_all.htm
    To nie jest wielki problem ustawić antene z zezem.
    Zrób wszystko według opisów i musi działać.
  • #20 2324414
    MieteX 2005
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    plastek666 napisał:
    czyli powinienem dalej szukać innego położenia anteny, ponieważ spędziłem cały dzień nad tym i nie mogłem nic znaleść robiłem wszystko co tylko możliwe i nic...

Radzę jeszcze poczytać ten temat tu na forum
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic346849.html

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy tunera Ferguson 1118SE, który nie odbiera sygnału z satelity Hotbird mimo wysokiej siły sygnału (99%) i zerowej jakości. Użytkownik korzysta z anteny z tzw. "zezem" (dual LNB) i ma trudności z poprawnym ustawieniem konwerterów. Dyskusja wskazuje, że najczęstszą przyczyną jest błędne ustawienie lub uszkodzenie konwertera przypisanego do Hotbirda. Zalecane jest sprawdzenie i zamiana miejscami konwerterów, testowanie ich oddzielnie, a także poprawne ustawienie polaryzacji i pozycji konwertera na antenie, nie w tunerze. Wskazano, że sygnał z Astry może być odbierany poprawnie, a Hotbird nie, jeśli konwerter jest źle ustawiony lub uszkodzony. Rekomendowane jest użycie konwerterów fullband jako tańszej i skutecznej alternatywy zamiast monobloku. Ważne jest także prawidłowe podłączenie i konfiguracja przełącznika DiSEqC oraz przypisanie portów w tunerze zgodnie z fizycznym podłączeniem. Użytkownik powinien zacząć od dokładnego ustawienia anteny i konwerterów, korzystając z narzędzi takich jak satfinder oraz instrukcji dostępnych na forach i stronach tematycznych. Problem jest do rozwiązania przy zachowaniu odpowiedniej logiki i kolejności działań.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA