logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

OKI B4300 – blade wydruki, pionowe pasy, toner oryginalny, Drum Life 100% vs 78%

marcinserw 17 Lut 2006 21:20 12698 34
Najlepsze odpowiedzi

Jak naprawić blade wydruki z pionowymi pasami w OKI B4300 i czy wskazania Drum Life / Toner Life mają tu znaczenie?

Najbardziej prawdopodobną przyczyną są zabrudzona listwa dozująca toner w zespole bębna albo uszkodzony/porysowany wałek magnetyczny, a nie liczniki bębna [#3945493][#4415775] Rozbierz moduł bębna, wyjmij rolkę ładującą, usuń zbrylony toner z metalowej listwy i dokładnie wyczyść jej krawędź oraz wałek magnetyczny, najlepiej ostrożnie i bez dotykania zabrudzonych powierzchni palcem [#3945941][#4523137] Jeśli w przeszłości był używany nieoryginalny toner, mogło dojść do porysowania wałka magnetycznego i wtedy zwykle pomaga już tylko wymiana wałka albo całego modułu bębna [#2316952][#4514815] Warto też sprawdzić, czy drukarka nie jest ustawiona w tryb oszczędzania tonera i czy połączenia listwy LED są poprawne, ale w tym przypadku główny trop prowadzi do zespołu bębna [#2316009]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA
  • #1 2315835
    marcinserw
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Witam
    Problem polega na tym że druki są blade, nie nasycone tonerem, wręcz na całej stronie są paski pionowe bledsze i troczę ciemniejsze.
    Toneru jest pod dostatkiem, diody led czyste, drukarka jest nie wyeksplatowana jeszcze, licznik wydruków 18300, pierwszy bęben sprawdziłem info w drukarce Drum Life 100% Toner life 100%100% co oznaczają te informacje? skoro w inny miejscu odczytałem Remaining drum 78% (czy jakoś tak). Jeszcze do tego pokazuje czasem Toner Low.

Pytanie co zrobić, co nie działa?
    bęben (zespół włożyłem inny już trochę zużyty i były takie same druki), czy może jest winien ten czujnik tonera?, czy diody?
    Dodam że toner oryginalny i żadne przyciemnienie w programie nic nie zmienia.
    Liczę na kogoś kto się zna na oki i spotkał sie z takim problemem.

Prosze o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 2316009
    tomek1970
    Poziom 22  
    Ocena: 46
    Jeśli obserwujesz ten problem na autoteście to sprawdź czy drukarka nie jest ustawiona w tryb oszczędzania tonera , pewniejsze są wydruki z komputera można wymusić pełne pokrycie tonerem nawet przy uaktywnionym trybie oszczędzania tonera.
    Gdyby to nie rowiązało problemu popraw połaczenia pasma w listwie LED.

Fajnie byłoby zobzcayć ten wydruk jeśli możesz to umieśc go na forum.
  • REKLAMA
  • #3 2316109
    kosmita
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 136
    Taka podstawowa sprawa w LEDówkach zanim zaczniesz ją rozbierać.. wyczyść listwę LED, która znajduje się na pokrywie.. jeśli listwa zabrudzona jest tonerem, to nie naświetla prawidłowo bębna iu wydruki są jaśniejsze.
  • REKLAMA
  • #4 2316442
    marcinserw
    Poziom 14  
    Panowie chyba nie czytacie co piszę, przecież napisałem że ledy są czyste, a żadne ustawienia w monitorze oki nawet nic nie zmieniają !
    Postaram sie umieścić wydruk.
  • #5 2316952
    kosmita
    ok nie doczytałem. Zatnij kartkę jak będzie pod bębnem. wyjmij bęben i zobacz jak wygląda nieutrwalona część wydruku. Czy jesteś pierwszym użytkownikiem drukarki?? Jeśli nie podaj mi z numerów seryjnych z drukarki pierwsze dwa znaki a z bębna pierwsze 5 znaków (pozwoli mi to określić datę produkcji obu urządzeń).
    Cytat:
    Dodam że toner oryginalny i żadne przyciemnienie w programie nic nie zmienia.

rozumiem że mówisz o chwili obecnej, a czy kiedykolwiek w tym bębnie zażyła się historia z jakąś podróbą. Jeśli tak to na 90 % masz porysowany wałek magnetyczny (developer) i spokojnie możesz zacząć zamawiać nowy bęben. Jeśli masz włóż inny bęben, (może być z b4200 albo z b4100), wtedy zamiast gdybać będziesz miał pewność.
  • #6 2317018
    marcinserw
    Poziom 14  
    drukarka od nowości
    nr z drukarki : 3C z bębna: A2 4-03T00137988
    tonery nie dokońca już jestem przekonany bo klient sprawdziłem nie kupował przez dwa lata u mnie tonera więc może kupił gdzieś podróbę.
    W poniedziałek porozmawiam z nim i zaproponuję wymiane bębna + toner.
    Dzięki
    Pozdrawiam
  • #7 2317027
    kosmita
    Drukarka jest z grudnia 2003 a bęben z kwietnia tego samego roku. Zrób to zacięcie jak będziejaśniejszy wydruka od razu za bębnem to to na pewno on jest uszkodzony, bo jest jeszcze szansa że to może fuser zbiera toner
  • #8 3941661
    pulkownik
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Witam, mam podobny problem z drukarką OKI B4100. U mnie tylko po bokach kartki są jaśniejsze pasma. Głowica led wyczyszczona, na bębnie są ciemne paski w tych miejscach, ale da się się je zetrzeć palcem bez problemowo. Może to wina wałek transferu?
  • #9 3943449
    agatorn
    Poziom 19  
    Ocena: 18
    marcinserw napisał:
    Witam
    Problem polega na tym że druki są blade, nie nasycone tonerem, wręcz na całej stronie są paski pionowe bledsze i troczę ciemniejsze.

Prosze o pomoc

Poproszę o zamieszczenie skanu takiego wydruku. Łatwiej będzie pomóc.
  • #10 3945493
    bahet
    Poziom 23  
    Ocena: 42
    Nierównomierne pokrycie kartki wynika z zabrudzenia metalowej listwy umieszczonej w zespole bębna (zbiera się na krawędzi listwy zbrylony toner co powoduje nierównomierne podawanie przez wałek magnetyczny tonera na bęben) - druga możliwość to rysy na wałku magnetycznym. Listwę w zespole bębna można wyczyścić, wyskrobać zbrylony toner i będzie równo kryło. Drukarka i jej ustawienie nie mają tu nic do rzeczy. To są efekty eksploatacji i zużycia modułu bębna. Zbyt blade wydruki ale równomierne na całej kartce to efekt zastosowania nieoryginalnego tonera. Miałem takie przypadki po zastosowaniu tonera ActiveJet. Objaw polegający na pozostałościach tonera na krawędziach wałka światłoczułego w konsekwencji tego zaczernione krawędzie kartki to wynik zużycia wałka światłoczułego - tu nic nie pomoże tylko wymiana całego modułu albo samego wałka OPC.
  • #11 3945695
    pulkownik
    Poziom 14  
    Dzisiaj zrobiłem test i zaciąłem kartkę jak była pod bębnem. Już na bębnie wydruk jest niepełny. Wszystko dokładnie widać na wydruku.
    Załączniki:
    • OKI B4300 – blade wydruki, pionowe pasy, toner oryginalny, Drum Life 100% vs 78% Wydrukmaly.jpg (132.92 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #12 3945941
    bahet
    Poziom 23  
    Rozbierz zespół bębna. Dwie śrubki i zatrzask.Wyjmij rolkę ładującą taką z metelowym wałkiem na sprężynkach.Wysyp na kartkę papieru toner. Oczyść metalową listwę (można ją przemieścić z wyczuciem aby nie pozrywać gąbek uszczelniających tak jak poprzedno pisałem.Jest ona umieszczona na plastikowych wpustach i opiera się o wałek pobierający toner ( sprężynuje ) Dość łatwo to się rozbiera. Powodzenia. Potych zabiegach te nidodruki na pewno ustąpią.
  • #13 3946523
    agatorn
    Poziom 19  
    pulkownik napisał:
    Dzisiaj zrobiłem test i zaciąłem kartkę jak była pod bębnem. Już na bębnie wydruk jest niepełny. Wszystko dokładnie widać na wydruku.

Dzięki za skan. Na mój gust masz porysowany bęben (kiedyś musiał chodzić na nieoryginalnym tonerze) oraz początki prześwietlenia powierzchni światłoczułej. Przymierz do zakupu nowego.
    Pozdrawiam.
  • #14 3949293
    pulkownik
    Poziom 14  
    A jak sprawdzić ile wydruków ma bęben i przy okazji, ma ktoś manuala do niej. Jak tak to proszę o info.

Dodano po 32 [minuty]:

OK, zrobiłem jak polecił bahet i pomogło. Wielki dzięki.
  • #15 3973671
    Calineczka*
    Poziom 31  
    Ocena: 59
    Pulkownik, kiedys Kosmita załączył obrazek na którym pod mikroskopem było widać różnicę w budowie tonera OKI i jakiejs podróbki. Nie chcesz mieć takich problemów to używaj oryginalnego tonera. Zasypywanie podróbkami ubija nie tylko bęben i developing roller ale i silnik! Taki nieoryginalny toner powoduje, że cały mechanizm kasety z tonerem/bębnem dużo ciężej pracuje!!!
  • #16 4413272
    pulkownik
    Poziom 14  
    Pytam ponownie jak sprawdzić licznik bębna w OKI B4100. Problem z bladymi wydrukami pojawił się ponownie, drukarka cały czas chodzi na oryginalnych tonerach. Na wydruku menu mam informację że do końca "życia" bębna jest jeszcze 59%. Być może ktoś nieświadomie skasował licznik bębna. Sam już nie wiem. Jak mam znowu rozbierać zespół bębna to mi się nie bardzo podoba.
  • #17 4415775
    agatorn
    Poziom 19  
    pulkownik napisał:
    Pytam ponownie jak sprawdzić licznik bębna w OKI B4100. Problem z bladymi wydrukami pojawił się ponownie, drukarka cały czas chodzi na oryginalnych tonerach. Na wydruku menu mam informację że do końca "życia" bębna jest jeszcze 59%. Być może ktoś nieświadomie skasował licznik bębna. Sam już nie wiem. Jak mam znowu rozbierać zespół bębna to mi się nie bardzo podoba.

Jeżeli określenie "blade wydruki" odnosi się do skanu, który tu zamieściłeś wcześniej, to nie masz co kombinować. Masz porysowany bęben. Możesz pisać, co chcesz o tonerach, ale kiedyś ten bęben musiał być zasypany podróbą. I masz efekt. Wymień i po kłopocie. Jeśli chodzi generalnie o blade wydruki (tj. mniejsze nasycenie czerni), to jest to związane z ust. dot. oszczędnośi toneru, brudną listwą led, lub brudnymi stykami. W skrajnych wypadkach może być wina płyty. Liczniki bębna nie mają tu nic do rzeczy.
  • #18 4416114
    bahet
    Poziom 23  
    Tak jak poprzednio pisałem, wyczyścić listwę dozująca toner w zespole bębna i niedodruki ustąpią. Objaw zużycia bębna to szare tło przy krawędziach kartki.
  • #19 4416167
    majkeljot
    Poziom 12  
    Ocena: 17
    Ja dostałem niedawno 4100 ponoć prawie nową ale "dziewczyny" zasypały jakimś tonerem i wydruki zaczęły się robic nierównomierne i bardzo blade. Wyjąłem cały zespół bębna rozebrałem oczyściłe ze starego tonera delikatnym pędzelkiem, złożyłem.
    Zasypałem nowym activejet (firma wydawała się wiarygodna) i jest dużo lepiej ale czerni to nie mam. Jeszce tekst idzie przełknąć ale grafa jest kiepska dość jasna i z wyraźnymi pasmami.
    Moje pytanie czym jest developer i jak działa w tej drukarce (uzupełnia się czy wymienia?) bo wałek opc wygląda OK. A może to jednak ten activejet?
  • #20 4421077
    Sir Charles
    Poziom 27  
    Ocena: 64
    Łopatologicznie-deweloper to sproszkowany metal który przenosi toner na wałek OPC.W OKI go nie wymienisz bo go nie ma.Jak byś poczytał to co napisał sz.k. BAHET o Active Jet to byś wiedział co masz zrobić
  • #21 4514815
    M.R.
    Poziom 16  
    Witam, może trochę późno piszę, dostałe taką drukarkę na serwis i problem z tymi paskami polega na zużytym wałku magnetycznym. Ten który posiadam ma takie wgłębienia jak by je ktoś nożem porobił. Zgadzam sie że, toner zasypany do tej maszyny musiał mieć inną strukturę niż oryginał, stąd zniszczenia na wałku magnetycznym. Wymiana całego modułu bębna lub wymiana wałka magnetycznego pozdrawiam.
  • #23 4520068
    tomek1970
    Poziom 22  
    Ocena: 46
    A wymieniał ktoś może samą rure ( mam na myśli zamienniki) w module bębna - będe wdzięczny za informacje jak się sprawują i które są godne polecenia.

Pozdr.
  • #24 4521756
    laserjack

Poziom 31  
    Ocena: 64
    Rura 80 zł, ale w mojej OKI na serwisie ,wymiana nic nie dała, moduł rozebrany, wyczyszczony, złożony, dalej drukował pionowe szare pasy.
    Konto firmowe:
    Laser Service Jacek Kopa
    93-302 Łódź ul. Czytelnicza 15, Łódź, 93-302 | Tel.: 600XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.jacekkopa.pl
  • #25 4523137
    M.R.
    Poziom 16  
    Zwracam honor, jak się dokładnie wyczyści listwę tą metalową co robi szczelinę między wałkiem magnetycznym a ww listwą to pasy znikają te które są na wyżej umieszczonym zdjęciu. Problem jeszcze tkwi w wałku magnetycznym jest uszkodzony i zostawia czarne kreski......... Co do bębnów nie mam pojęcia sam jestem ciekaw ? Jeszcze jedna rzecz nie ma w niej co prawda developera ale jest wałek magnetyczny należy go wyjąc i wyczyścić najlepiej izopropanolem i zainstalować na nowo na pewno poprawi sie czerń. Jednak co racja to racja w tych drukarkach oryginał to podstawa jeśli chodzi o toner.
    Może ma ktoś moduł na zbyciu uzywany z dobrym wałkiem magnetycznym ?:D
  • #26 6658418
    Kajtek_170
    Poziom 22  
    Ocena: 32
    Witam. wiem ze temat stary, ale ja mam ten sam problem. Myślałem że to wina bebna, bo już jest wysłużony, więc kupiłem za 80 zł na allegro jakiś zamiennik. Oryginału sie nie opłaca, bo to już zabytkowe drukarki. Problem w tym ze po wymianie bębna i złożeniu, cos przeskakuje w środku. Kiedyś miałem taką samą drukarkę i ten sam problem. jednak nie udało mi się go rozwiązać. Składałem tak samo modul jak był, ale coś zaczyna przeskakiwać w środku. Może ktoś wie co jest przyczyną. nie jest to wina bebna, bo na oryginalnym też przeskakuje. pozdrawiam
  • #27 6658650
    agatorn
    Poziom 19  
    Masz zużytą zębatkę w rolce transferowej (wymień i po kłopocie) albo brakuje ci takiego małego plastikowego oringa, który się zakłada na oś rolki trasferowej z lewej strony (nie ma tego w modelach 14ex i niższych, więc mało kto zwraca na to uwaę). Jego brak powoduje że zębatka rolki przesuwa się w stosunku do zębatki wałka światłoczułego i stąd te odgłosy.
    Pozdr, Tomek
  • #28 6659165
    Kajtek_170
    Poziom 22  
    Witam. Zaczęło przeskakiwać dopiero jak rozebrałem i złożyłem, wcześniej działało dobrze, więc to raczej nie zużycie.
    doszedłem do tego że przeskakuje między bębnem światłoczułym a czarną rolką (ta po której przesuwa się ta blaszka). możliwe że to brak tego oringa, dzięki za wskazówki, zaraz spróbuje pogrzebać.

Pozdrawiam
  • #30 6659561
    Kajtek_170
    Poziom 22  
    Tak właśnie, Przed chwilą tą odkryłem ;)
    Już jest Okay, koledzy którzy pomogli mi dostana odemnie po 5 pkt, ponieważ nie jestem założycielem tematu więc z prywatnej puli. ;)

A Mój problem rozwiązał sie połowicznie, ponieważ jakość wydruku odrazu strasznie wzrosła, ale nadal z prawej strony mam jaśniej. Ale już o wiele lepiej. Pozdrawiam ;)

Dodano po 19 [minuty]:

Jednak dalej istnieje problem. dokładniej widać w załączniku. Co moge na to poradzić?
    Tu jest przed:
    OKI B4300 – blade wydruki, pionowe pasy, toner oryginalny, Drum Life 100% vs 78%

A Tu po wymianie bena, czyli stan aktualny:

Podsumowanie tematu

✨ Problem bladych wydruków z pionowymi pasami w drukarce OKI B4300 oraz podobnych modelach (B4100, B4200) jest najczęściej spowodowany zużyciem lub uszkodzeniem elementów modułu bębna, zwłaszcza wałka magnetycznego (developer roller) oraz zabrudzeniem metalowej listwy dozującej toner. Pomimo wskazań licznika Drum Life na 100% lub 78%, uszkodzenia mechaniczne wałka magnetycznego, rysy lub zbrylony toner na listwie powodują nierównomierne nanoszenie tonera na bęben i w efekcie blade, pasmowane wydruki. Toner oryginalny jest zalecany, gdyż zamienniki lub podróbki mogą uszkadzać wałek magnetyczny i bęben, prowadząc do pogorszenia jakości druku i awarii mechanicznych. Czyszczenie listwy metalowej i wałka magnetycznego izopropanolem poprawia jakość wydruków, jednak w przypadku uszkodzeń wałka konieczna jest wymiana całego modułu bębna lub samego wałka magnetycznego. Dodatkowo, problemy z przeskakiwaniem mechanizmu mogą wynikać z uszkodzonej zębatki rolki transferowej lub braku małego oringa na osi rolki. Wskazane jest dokładne czyszczenie i kontrola montażu modułu bębna, a także stosowanie oryginalnych materiałów eksploatacyjnych. Liczniki bębna w drukarkach OKI mogą nie odzwierciedlać faktycznego zużycia elementów mechanicznych, dlatego diagnoza powinna opierać się na oględzinach i testach wydruków.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA