logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

OKI b401d – blady wydruk po wymianie tonera na zamiennik, bęben czy toner?

refiop 13 Lis 2014 12:59 3699 13
REKLAMA
  • #1 14127268
    refiop
    Poziom 10  
    Witam
    Mam pytanie, posiadam drukarkę oki b401d, wydrukowałem około 2 tyś stron, wymieniłem juz toner startowy na kolejny i było wszystko ok, do momentu zakupu kolejnego tonera (zamiennika), drukarka blado drukuje, jak cała kartka jest w tekście to po środku, jest bledszy czarny. Toner załozyłem nowy, wydrukowałem dopiero 20-30 stron i efekt jest taki sam, zareklamowałem go i w odpowiedzi dowiedziałem się, że toner jest ok, to kwestia bębna, który jest do wymiany.
    Bęben w tej drukarce przewidziany jest na około 25000 stron, ja wydrukowałem dopiero 2 tys stron, czyli 10% możliwości bębna i teraz nie wiem, czy sprzedawca próbuje mnie zrobic w konia, czy rzeczywiście bębęn jest kiepski, ale jesli tak, to może go reklamować, bo drukarka jest na gwarancji, a można przecież sprawdzić na liczniku wydruku ile stron wyszło z drukarki.
    Możecie mi podpowiedzieć co robić, bo jestem w kropce.
  • REKLAMA
  • #2 14127298
    DarkSnakee
    Poziom 21  
    Ocena: 65
    Zmartwię cię .. U siebie mam 3 takie drukarki i po zamontowaniu zamiennika bęben traci swoją wydajność.
    Serwis niezależny który wzywałem do siebie kilka razy zawsze sprawdzał czy toner jest oryginalny w odpowiedzi na pytanie czemu to sprawdza uzyskałem odpowiedź ... Zamienniki mają jakiś dziwny dodatek który pokrywa bęben przez co toner słabiej się do niego przykleja.

Używając zamienników musiałem już klika razy bęben wymieniać.
  • #3 14127401
    refiop
    Poziom 10  
    ale tutaj poszło dopiero 2 tyś stron więc nie mógł się aż tak zużyć, poza tym, bęben kosztuje tyle co drukarka więc jaki jest sens kupowania bębna?
    Znajomi mają tez drukarki laserowe, uzywają zamienników i bębny nie padają tak szybko.

Dodano po 57 [minuty]:

a jest jakaś szansa, opcja, aby sprawdzić stan bębna?
  • #4 14128888
    leeart

Poziom 35  
    Ocena: 433
    Kolego załącz wydruk, może wystarczy go wyczyścić.
    Konto firmowe:
    LEE-CAN SERWIS
    PLAC CZERWCA 1976R NR 2 LOK 06, Warszawa, 02-495 | Tel.: 502XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: serwisdrukarki.pl
  • REKLAMA
  • #5 14130315
    refiop
    Poziom 10  
    w załaczeniu zdjęcie, jak kiepsko widać to zrobię skan.
    Jakośc drukowania normalna, jak drukowałem w opcji pro, to wydruk praktycznie identyczny więc chyba raczej nie toner, a faktycznie bęben, aczkolwiek czekam na wasze sugestie.
    Załączniki:
    • OKI b401d – blady wydruk po wymianie tonera na zamiennik, bęben czy toner? wydruk_.jpg (350.02 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 14131158
    patrykrsl
    Poziom 16  
    Ocena: 29
    Wrzuć skan bo na tej fotografii to za wiele nie widać, ogólnie nikt jeszcze nie napisał o najprostszej sprawie czyli wyczyszenia listwy led która jest na klapie (to jest ta którą otwierasz żeby dostać się do bębna) przeczyść ją szmatką.
    Jeśli to nie pomaga to w tych drukarkach przy korzystaniu z zamienników nie obkleja się żaden bęben tylko zapycha się listwa podająca toner, trzeba go rozebrać i tą listwę wyczyścić a wręcz zeskrobać stwardniały toner, po tym zabiegu odzyskujemy czerń z tym że należy to uważnie zrobić żeby nie zniszczyć bębna.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 14134946
    refiop
    Poziom 10  
    witam
    dzięki za info, w załaczeniu wydruk 1 w jakości pro.
    wydruk2 to na nowym tonerze, jakość normalna - prawie nic nie widać.

Czym przeczyścić led? niektórzy piszą wilgotna szmatką inni aloholem?
    Jak to nie pomoże, to jak mam czyścić bęben?
    Na razie jest tak, że drukarka nie nadaje się do uzytku.
    Załączniki:
    • OKI b401d – blady wydruk po wymianie tonera na zamiennik, bęben czy toner? wydruk1_.jpg (1018.34 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • OKI b401d – blady wydruk po wymianie tonera na zamiennik, bęben czy toner? wydruk2_.jpg (1.24 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #8 14135008
    leeart

Poziom 35  
    Led możesz przeczyścić palcem. Ogólnie problem jest tonera złej jakości. Rozkręcasz bęben, wsypujesz toner, odkurzasz resztki, dodatkowo najlepiej jeszcze przedmuchać sprężonym powietrzem, skręcasz bęben wkładasz nowy toner najlepiej org i wszystko śmiga.
    Konto firmowe:
    LEE-CAN SERWIS
    PLAC CZERWCA 1976R NR 2 LOK 06, Warszawa, 02-495 | Tel.: 502XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: serwisdrukarki.pl
  • #9 14135092
    refiop
    Poziom 10  
    Rozkręcam bęben i wsypuję toner do środka? Nie bardzo to łapię.
    Mam kupić proszek do uzupełnienia i wsypać do bębna?
    Jak dla mnie ciężki temat.

Dodano po 3 [minuty]:

oryginalny toner kosztuje dość drogo, a ja drukuję około 2-3 tyś stron miesięcznie, więc co miesiąc do wydania nie mała kasa, to może lepiej kupić inna drukarkę, gdzie z zamiennikami nie ma takich problemów, aczkolwiek ten model polecili mi w sklepie, gdyż jest prosta obsługa i drukarka akceptuje zamienniki - ktoś może mnie zrobił w konia.
  • #10 14136124
    leeart

Poziom 35  
    refiop napisał:
    Rozkręcam bęben i wsypuję toner do środka? Nie bardzo to łapię.

Jak możesz toner ze środka wsypać do środka. Po rozkręceniu bębna wysypujesz toner a nie wsypujesz.
    refiop napisał:
    Mam kupić proszek do uzupełnienia i wsypać do bębna?

Toner kupujesz nowy w pojemniku zakładasz go na bęben i sam tam się wsypie .

refiop napisał:
    oryginalny toner kosztuje dość drogo
    niestety tania drukarka ale droga eksploatacja, możesz kupić zamiennik innej firmy już sprawdzony przez inne osoby. Który będzie prawidłowo działał.
    Konto firmowe:
    LEE-CAN SERWIS
  • #11 14136299
    wallek8712
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam.
    Warto jeszcze przeczyścić listwę podającą w zespole bębna. Na listwie często przy używaniu zamienników tworzą się zadry(grudki)
  • #12 14136344
    refiop
    Poziom 10  
    dzięki za info, czyli wyżej za szybko napisałeś, bo wkradł się błąd wpisałeś wsypac ;).
    Czyszczę bęben

listwę przetarłem, ale to nic nie dało.
  • #14 14136464
    refiop
    Poziom 10  
    tylko jak wybrać lepszy toner?
    musze poszperać, aczkolwiek nie będzie to latwe.

Dodano po 25 [minuty]:

dziękuję za pomoc rozebranie bębna pomogło, faktycznie był mocno, mocno zabrudzony, odkurzyłem, przedmuchałem teraz jest ok.
    Jeszcze muszę znaleźć odpowiednie zamienniki, aby nie było takich problemów w przyszłości.

Jeszcze raz dzięki za pomoc, człowiek uczy się całe życie :-).
    miłej niedzieli

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z drukarką OKI B401D, która po wymianie tonera zamiennika zaczęła blado drukować, z widocznymi różnicami w intensywności czerni. Po wymianie tonera na nowy, problem nadal występował. Użytkownik rozważał, czy bęben, który powinien wytrzymać około 25,000 stron, rzeczywiście jest uszkodzony, biorąc pod uwagę, że wydrukował tylko 2,000 stron. W odpowiedziach zasugerowano, że używanie zamienników może wpływać na wydajność bębna oraz że warto sprawdzić i wyczyścić listwę LED oraz listwę podającą toner. Po rozebraniu bębna i jego oczyszczeniu, użytkownik zauważył poprawę jakości druku. Wskazano również na konieczność wyboru lepszych zamienników tonera, aby uniknąć podobnych problemów w przyszłości.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA