logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Trzask w głośnikach przy wyłączaniu wzmacniacza na LM3886 - jak go wyeliminować?

testament 17 Lut 2006 21:30 2595 4
REKLAMA
  • #1 2315885
    testament
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Zrobiłem wzmacniacz na układach LM3886. Wzmacniacz ten włączany jest przez przekaźnik umnieszczony na wysokim napięciu (przed transformatorem) Przy wyłączaniu słychac trzask w głośnikach, wydaje mi się że spowodowany rozwarciem styków. Czy zastosowanie przekaźnika półprzewodnikowego (triaka) rozwiązało by sprawę? za pomoc dzięki z góry. pozdro:)

help!! bo to strasznie denerwuje
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2316093
    PKLab
    Poziom 16  
    Ocena: 178
    Witam,

wydaje mi się, że problem leży w za małej stałej czasowej wyciszania LM-a. W tym scalaku na nodze nr 8 jest dostępne wejście sterowania MUTINGIEM. Prawdopodobnie stała czasowa układu RC w Twoim wzmaku jest zbyt mała i muting "puszcza" zanim miną wszystkie stany nieustalone i naładują się kondensatory w filtrze zasilacza.Tu masz link do datasheeta LM http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/8892/NSC/LM3886.html . Za czas potrzebny do "puszczenia " mutingu odpowiadają rezystor Rm i kondensator Cm. Żeby czas był dłuższy należy zwiększyć rezystancję rezystora i/lub pojemność kondensatora.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2318319
    testament
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Rozwiązanie takie pomogło by przy włączaniu wzmacniacza, a problem polega na tym, że te trzaski słychać przy wyłączaniu.
  • REKLAMA
  • #4 2320649
    manyzg
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    Zrob uklad zalaczajacy kolumny,ktory przy wlaczeniu wlacza po ustabilizowaniu sie pracy wzmacniacza,a natychmiast odcina kolumny gdy juz nie chcesz z niego kozystac.
  • #5 2322787
    bury
    Poziom 19  
    Ocena: 35
    witam
    Ja osobiscie wole i mam zamiar zrobic układ odciecia głosników
    do mojego radmora 5102 .
    Ale mysle ze dla ciebie lepszym rozwiazaniem jest to ze zmiana tych elementów. Łatwiesze i tansze .
    pozdrawiam.
REKLAMA