logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia N70 vs Sony-Ericsson W800i - Wybór telefonu z aparatem i MP3

Berserk 18 Lut 2006 23:23 4734 33
Najlepsze odpowiedzi

Który telefon wybrać do zdjęć, radia i MP3: Nokia N70 czy Sony Ericsson W800i?

Jeśli najważniejsze są MP3 i wygodne słuchanie muzyki, lepszym wyborem jest Sony Ericsson W800i: ma w zestawie kartę 512 MB, odtwarzacz Walkman, radio z RDS i według użytkowników bardzo ładne zdjęcia oraz lepszą baterię [#2320243][#2359648][#4055359] Nokia N70 ma mocne strony w postaci Symbiana, UMTS i EDGE, a także robi bardzo dobre zdjęcia [#2320621][#2354701] Kilka osób zwraca jednak uwagę, że N70 potrafi się przycinać po zainstalowaniu większej liczby aplikacji lub przy pełniejszej pamięci [#2355317][#3426404] Z kolei o W800i pojawiają się opinie o możliwych problemach z RAM i zawieszaniem przy dużych plikach, ale w praktyce część użytkowników pisze, że działa szybko i stabilnie [#2355317][#4055359] W skrócie: do muzyki i prostego używania lepiej wypada W800i, a jeśli chcesz Symbiana i funkcji danych, wybierz N70 [#2320621][#4055359]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
  • #1 2320154
    Berserk
    Poziom 11  
    Chciałem kupić telefon i zastanawiam sie nad wyborem między Nokią N70, a Sony Ericssonem W800i. Czy ktoś mógłby mi doradzić i powiedzieć, który z nich jest lepszy?

Chce telefon z aparatem 2mln pixeli, radiem i odtwarzaczem mp3 - dlatego rozważam te dwa modele bo to posiadają. Wiem ze Nokia robi lepsze zdjęcia, za to w SE w zestawie jest o wiele wieksza karta pamięci, ale na tym się konczy moja wiedza na temat tych telefonów.

Będę bardzo wdzięczny za waszą pomoc i opinie na temat tych telefonow.
  • #2 2320243
    dudek
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    ja bym brał se w800. to jest moje zdanie, zdjęcia robi bardzo ładne no i w zestawie jest karta 512mb. Wybór należy Do Ciebie, ja doradzam tak.
  • #3 2320556
    Berserk
    Poziom 11  
    Dzięki wielkie za cenną opinię.

Dowiedziałem sie, że N70 ma czasami zbyt wolne menu, natomiast W800i ma skłonności do wieszania sie, np przy nagrywaniu filmów albo przy wyswietlaniu plików, gdy te duzo zajmują ( no i czasami podobno wyswietlaja sie jakieś błędy). Może ktoś wie coś na ten temat???

Jeśli jakiś posiadacz N70 lub W800i chciałby sie ze mna podzielic swoimi wrażeniami z użytkowania ktoregos z tych telefonów to bedzie to bardzo pomocne.

Który telefon waszym zdaniem jest fajniejszy?
  • #4 2320621
    kszysek
    Poziom 18  
    Witam,
    mialem kiedys do testowania W800 i muszę przyznac ze nei bardzo mi przypadal do gustu. Dziwna stylistyka i kolorystyka.

Za N70 przemawiają:
    symbian
    UMTS (co z tym zwiazane druga kamera VGA)
    EDGE
  • #5 2320983
    norbi45
    Poziom 33  
    Ocena: 59
    Ja dostałem taki telefon, ale ma simlocka na zagraniczną sieć, więc nie dzwonię z niego.
    Funkcje wszystkie w nim działają i bardzo mi się podoba. Aparat 2 Mpix z błyskiem robi naprawdę dobre zdjącia. Jak na pamięć własną to jest duża, bo 35MB I wysoka wersja symbiana.
    Tutaj opinie użytkowników
    http://www.mobile.inspiracja.com/Nokia,N70,phone.php
  • #6 2321046
    mar_ban
    Poziom 12  
    NOKIA Zdecydowanie !!!!

Kompatybilny tel ze wszystkim co sie rusza :)

Pozatym parametry... też świadczą o tym, zeby brać nokie N70.
  • #7 2354701
    flash15
    Poziom 12  
    Witam jestem szczęśliwym posiadaczem N70 bardzo symaptyczny telefonik. I nie mam żadnych problemów żeby mi się zawieszało menu czy coś takiego.Jeśli Ci chodzi o słuchanie mp3 bo do tego jest w sumie przystosowany W800i to sobie go zakup nie wiem w sumie ile w nim trzyma bakteria, ale u mnie na słuchaniu mp3 w N70 wytrzymuje z 1 do góra 2 dni. Dźwięk jest naprawde śliczny, ale nie kupiłem go do słuchania muzy w sumie to jako dodatek. Mogę Ci powiedzieć że robi piękne zdjęcia jestem sam zaskoczony jakbyś chciał zobaczyć to podaj mi e-maila albo napisz wiadomość prywatną, a wyśle Ci pare to sam ocenisz. Zdjęć z W800i nie widziałem ale z tego co wiem to SE ma gorsze aparaty a zreszyta w teście telefonów K750i i N90 niestety Nokia wciąga nosem SE. Także dobrze się zastanów. Aha w Nokii standardowo jest 64MB, a w W800i masz 512Mb a to ze względu na to że służy jakos odtwarzacz mp3 jak to Se nazwał WALKMAN :) hehe. Powiem Ci tak jestem zadowolony z N70 i ja bym jej na nic innego nie zamienił, a Tym bardziej na SE, ze względu na to że to właśnie one po przepełnieniu mogą przymulać. I to chyba wszystko na ten Temat.
    pozdrawiam
    P.S napisz na co się zdecydowałeś
  • #8 2355317
    takikolo
    Poziom 12  
    Przedmówca ma rację co do SE. Błędy przepełniania RAM. N70 potrafi mieć przywieszkę, ale to trzeba mieć niefart... a kartę 512 MB jak se dokupisz do N70 to nie zbankrutujesz. Nokia przynajmniej dzięki dobrej ver. Symbiana nie wiesza się z większą ilością danych i mniej więcej żre tyle samo bateri przy pełnej pamięci jak i przy pustej, a w SE to przy pełnej skraca się czas korzystania z bateri nawet o 2 dni!!!
  • #9 2358329
    flash15
    Poziom 12  
    A właśnie tak przy okazji to ja mam właśnie 512MB i jak się ją człowiek nie bawi w sensie słcuchanie mp3 oglądanie filmów tylko się jej używa tylko jako telefon korzystając od czasu do czasu z jakiś aplikacji to bakteria trzyma do 3 dni z kawałkiem :)\
    pozdro
  • #10 2359648
    Bakru12
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    witam
    ja mysle ze dla człowieka który lubi słuchac mp3 i oglądac filmy to polecam w800i ..
    jest karta 512mb w zestawie .....
  • #11 2384016
    Berserk
    Poziom 11  
    Dziekuję wszystkim za pomoc i odpowiedzi.

Po przemysleniu sprawy wybrałem N70 ale dowiadywałem się trochę i niestety pojawił sie kolejny problem - SIMLOCK.

Generalnie nie da rady sciągnąć go w Polsce i krążą plotki o paru serwisach w większych miastach, które to potrafią za cene ok 500zł :/ Troche lipa, bo telefon został zakupiony w Wielkiej Brytanii i ma simlocka na angielską sieć O2...

Czy może ktoś coś wie na temat perspektyw co do złamania tych kodów simlockowych przez Polaków? Kiedy to może nastąpić? Bo w Angli podobno sciągaja za 10 funtów ale nie usmiecha mi sie wysyłanie tam telefonu znowu.
  • #12 2387539
    greku69
    Poziom 20  
    Ocena: 16
    jezeli w polsce sciagniecie simlocka kosztuje 500zl (ok 100 Funtow), to chyba bardziej sie go oplaca wyslac do anglii koszt 14L wyslanie i 14 odeslanie + 5 - 10 simlock co daje duza roznice ,no chyba ze znajdziesz tanszego przewoznika .noi i jak masz kogos znajomego tutaj ... ja moja N70 powinienem dostac za 2 dni ,simlock T - Mobile :)

pozdrawiam

P.S. orientuje sie ktos czym instalowac gierki na ta komure ?? to moja pierwsza nokia ,nieliczac 3210 :)
  • #13 2387992
    flash15
    Poziom 12  
    Programy gry i inne aplikacje instalujesz normalnie za pomocą programu Nokia PC Suite który masz dany na płycie z telefonem. Można go też ściągnać legalnie ze strony nokia.pl .Pamiętaj ten telefon to Symbian także komórka-komputer można powiedzieć... możesz z nią wszystko.
    Pozdro
  • #14 2398581
    greku69
    Poziom 20  
    flash15 napisał:
    Programy gry i inne aplikacje instalujesz normalnie za pomocą programu Nokia PC Suite który masz dany na płycie z telefonem. Można go też ściągnać legalnie ze strony nokia.pl .Pamiętaj ten telefon to Symbian także komórka-komputer można powiedzieć... możesz z nią wszystko.
    pozdrawiam

dzieki :)
  • #15 2398884
    Berserk
    Poziom 11  
    Okazało sie, że osoba, która zakupiła w moim imieniu telefon w Londynie pomyslała o możliwych problemach i sciągneła już simlocka, wiec spotkała mnie miła niespodzianka, gdy w koncu telefon do mnie dotarł.

Flash15 napisał, że bateria trzyma 3 dni z kawałkiem - czy może komuś z was ( posiadaczy N70 ) trzyma dlużej??? Bo mi też wytrzymuje 3 dni i pare godzin, tylko że telefon był naładowany jak go odebrałem i myslałem, ze jest już po pierwszym (najważniejszym) ładowaniu, a okazało sie, że to bylo naładowanie fabryczne, i zamiast podładowac go 12 godzin ( tyle ile się ponoć powinno ) to naładowalem go tylko do momentu, aż wskaźnik ładowania sie zatrzymał (ok 5 godzin) i nie wiem czy przypadkiem nie zmniejszyłem sobie pojemnosci baterii przez tą pomyłkę z pierwszym najwazniejszym ładowaniem.

Napiszcie jesli możecie ile wam trzyma bateria przy rozsądnym i niezbyt intensywnym użytkowaniu ( troche smsow, pare połączeń, kilka fotek i troche muzy)???
    Jeśli 3 dni z kawałkiem jest standardem to ok, ale jeśli komuś trzyma dlużej to będę musiał coś z tym zrobić.
  • #16 2400417
    flash15
    Poziom 12  
    Witam!!
    To zależy ile razy ja tak ładowałeś, jeśli nie dużo to nic się nie powinno stać Twojej baterii. Teraz ją po prostu rozładuj aż się jej nie da włączyć (zdechła) i ustaw na ładowanie na 13-14h najlepiej ze względu na to że ją w sumie źle na początku ładowałeś. Po czym jak Ci się znowu rozładuje do końca naładuj jeszcze raz i jak zdechnie to znowu i powinieneś odzyskać to co miałbyś stracić. Powiem szczerze że ja mam u siebie baterie BL-4C także ona jest mniejsza (760mAh) niż BL-5C (960mAh) także mi na tej mniejszej tyle trzyma bez wielkich zabaw oczywiście. Z musyka jest najgorzej bo chla jak głupia baterie wypija z niej ostatnie prądy hehe, ale za to jaki piękny i czysty dźwięk :).Aha i jak już Ci się ułoży bateria to ładowanie powinno strwać nie całe 2h u mnie się ładuje w 1,5h.
    Pozdrawiam
    Flash15
  • #17 2401355
    greku69
    Poziom 20  
    we wszystkich telefonach ktore mialem pisali zeby ladowac baterie pierwsze 3 razy 14-16 godzin ,wczoraj przegladalem instrukcje i nie znalazlem takiej informacjii do tego fona ,natomiast pisalo zeby nie trzymac telefonu podpietego do ladowarki jak juz sie naladuje ....
  • #18 2401368
    flash15
    Poziom 12  
    Potrzeba od czasu do czasu dłużej zostawić na ładowanie wtedy możemy odzyskać pare godzin czuwania z baterii (regenerowanie). Nie robiłem testów, ale z tego co mi wiadomo jak by ktoś zapomniał telefonu wyłączyć z ładowarki i by gdzieś wyjechał to bateria wytrzyma do tygodnia na ładowarce, a później to już nic się z niej nie odzyska.
  • #19 3225051
    foxik33
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Witam :)

Ja osobiście wybrałbym w800i niż n70 :)

dużo osób ma przekonanie do Nokii bo są naprawdę świetne i trwałe telefony,ale teraz SonyEricsson stał się konkurentem Nokii :)

osobiście stwierdzam iż oba telefony są godne uwagi,ale moje zdanie pozostaje przy SonyEricssonie :)

Dobrze kolega na początku powiedział,w zestawie karta 512 MB,jest Walkmanem,ma zaje.... fajny aparat 2Mpix noi ta jego lampa błyskowa jak w cyfrówce.Design jest naprawdę bardzo ładny.

Nokia ,szczególnie przy karcie pamięci troche zapełnionej potrafi się przymulać,wiadomo iż ma Symbiana można instalować mase bajerów itd,ale po co to ?? Aby spowalniać pracę tego telefonu ?

Ja Ci osobiście doradzam w800i jest naprawdę superowy telefonik,aha noi bateria Ci będzie lepiej trzymać bo n70 to troszke ciągnie,taka mała elektrowania :)
  • #20 3244802
    Tomek006
    Poziom 1  
    Ja mam N70, świetny telefon, trochę słaba bateria trzyma 3-4 dni a przy słuchaniu mp3 1-1,5 dnia, awsze można posłuchać radia ok 3 dni. Mnie denerwuje trochę klapka chroniąca aparat tzn ściera się na wybrzuszeniu pomimo etui - po prostu wg. mnie błąd przy projektowaniu
  • #21 3246043
    flash15
    Poziom 12  
    "Nokia ,szczególnie przy karcie pamięci troche zapełnionej potrafi się przymulać,wiadomo iż ma Symbiana można instalować mase bajerów itd,ale po co to ?? Aby spowalniać pracę tego telefonu ?" Drogi kolego chyba czegoś nie rozumiesz o to chodzi że jak ma się SYMBIANA to po to się go ma żeby wgrać jakieś dodatkowe opcje i człowiek się z tym liczy, że to czasami delikatnie muli telefon, ale to naprawde musi być dużo rzeczy zainstalowanych żeby go zmulić, fakt same mp3 też to robią, ale nie jest tak źle. SE jest dużą konkurencją jest ładny, ma dużo bajerów i wogóle osobiście podobają mi się SE, miałem jednego wysoką wersje spisywał się super i bardzo go lubiłem, ale nie posiadał tego gównianego yoisticka!! On jest do bani wiecie ile SE zarabia miesięcznie na wymianie tego?? DUZIO!!! Nokie też śmigają do naprawy i to dosyć dużo w sumie, ale to przeważnie wychodzi to ze złego użytkowania telefonu <na przykład wpadł do kibla bądź do wanny, ktoś go przejechał samochodem itp.> ale żeby klawisze przestały działać bo się wyrobił?? to już jest masakra, rozumiem zawilgotniał delikatnie i nie chce się czasami wcisnąć rozkładasz czyścisz i dalej śmigasz, ale takie rzeczy niestety nie z yoistickami, albo jak SE je wprowadziło żeby go zrobiło na jakość Yoja tak jak w NOKII 7650, do dzisiaj telefony chodzą bez wymiany tego elementy, a SE?? raczej nie.
  • #22 3246076
    asterix17td
    Poziom 17  
    Ocena: 18
    Witam
    Od roku mam SE D750, wcześniej same Nokie, i co?
    Nie wiem czy wrócę do Noki. SE nigdy mi się nie zawiesił (symbian to lubił), aparat super - czy któraś Nokia ma autofocus ? Baterie ładuje co 8 - 11 dni (żeby nokia z synbianem chociaż te 5 - dni wytrzymała. Dźwięk jakość, zasięg bez zarzutu, wyświetlacz ekstra. Nokia robiła kiedyś dobre telefony, teraz jest różnie - napewno lubią serwis.
    Pozdrawiam
  • #23 3246106
    flash15
    Poziom 12  
    hahaha tak pozatym jeśli chcesz Nokie mierzyć z SE to pamiętaj że te SE o których teraz jest pisane są na poziomie telefonów Nokia na platformie S40 czyli nie porównuj. N70 mógło by się porównywać z na przykłas SE P910i na przykład powiedzmy. I teraz sobie zobacz ile Ci bateria będzie trzymała chłopaku, jest prawie to samo. [/url]
  • #24 3249772
    asterix17td
    Poziom 17  
    Dalej śmiem wątpić "Chłopaku" czy ktoś kto bawił się trochę P800 czy P900 wróci do Nokii.
  • #25 3250663
    flash15
    Poziom 12  
    NO to się właśnie chłopaku zdziwisz bo ja 2 lata temu właśnie ja wróciłem do Nokii z P800, zaczął mnie wkurzać zdeka ten dotykowy ekran na który trzeba było uważać żeby nie uszkodzić. Ogólnie była to fajna zabawka, dosyć droga przyznam chociaż ja za ią nie wiele wydałem, dużo funcji i bajerów. Czasami brakuje tego dotykowego ekranu. a czasami wręcz przeciwnie bo nie musisz się o niego martwić, a nowy ekran oryginalny kosztuje 400zl jakby co. Ale jeđli chodyi o funkcjonalność nie mam żadnych zastrzeżeń.
  • #26 3260691
    asterix17td
    Poziom 17  
    No cóż, ja do dotykowego ekranu bardzo się przyzwycziłem, brakowało mi tego rysika potem. Ale fakt - uważać na niego trzeba było.
  • #27 3260727
    flash15
    Poziom 12  
    wiesz zależy do czego się chce używać telefonu to taki się kupuje. Następny zapewne będzie albo P990i, albo N95, ale to się jeszcze okaże.
    Pozdrawiam
  • #28 3263716
    asterix17td
    Poziom 17  
    Zgadza się. Przyznam że obecnie trochę brakuje mi symbiana, aplikacje w javie nie dorastają mu do pięt. Może w niedalekiej przyszłości jakaś 6630? Tylko te fotki trochę słabe robi, ale do zdjęć w sumie jest aparat a nie telefon.
  • #29 3264104
    flash15
    Poziom 12  
    Ja właśnie teraz mam N70 i nie wyobrażam sobie w sumie życia bez niego. I nie dlatego pisałem i mierzyłem z W800i bo ją mam tylko właśnie z racji na symbiana, że jak Ci muza nie pasuje zmieniasz odtwarzacz i śmiga jak głupi, a teraz mam nowy program i jest normalnie Mniodzio.
    pozdrawiam
  • #30 3426404
    swirek
    Poziom 11  
    Ocena: 53
    Do Foxik33
    Piszesz totalną głupote. "po co mi symbian" powoduje zmulenie fonu itp.
    Zadam inne pytanie.
    A po co Ci w komputerze windows?
    Instalujesz jakieś bajery, gry, aplikacje i komp może ci się przymulić.
    Bez sensu myślenie. zastanów się przemyśl 2 razy zanim coś napiszesz.
    Co do Nokii
    w przeciągu 3 miesięcy posiadania zawiesiła się raz.
    jak kumpel słuchał muzy odpalił giere i odsłonił klapke co spowodowało uruchomienie aparatu. Wtedy nie dała rady, ale co się dziwić ;)
    Faktycznie telefonik czasem przymuli menu. wyjść chwilke odczekać i już jest ok. kolejny problem tak jak napisał powyżej wyciera się troszeczke tylna klapka. I dla mnie flesz mógłby być jednak troszeczke lepszy.
    Firmie nokia dziękuje za taką jakość nagrywanych filmów!!!
    tu się powtórze. N70 gra naprawde ładnie. Transmisja danych przez blutouch jest że tak powiem na wysokich transferach.
    Porównanie gdy bracik1 wysyła pliki na moją nokie a na siemensa bracika2.Brak irdy. mogła by mieć.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru między telefonami Nokia N70 a Sony Ericsson W800i, z naciskiem na funkcje aparatu 2 MPix, odtwarzacza MP3 oraz radia. Nokia N70 wyróżnia się systemem Symbian, obsługą UMTS, EDGE, lepszą jakością zdjęć oraz stabilnością działania przy większej ilości danych, choć może mieć wolniejsze menu i sporadyczne przywieszki. W800i oferuje szybsze menu, lepszą lampę błyskową, kartę pamięci 512 MB w zestawie oraz wysoką jakość dźwięku dzięki funkcji Walkman, jednak bywa mniej stabilny, z problemami z zawieszaniem się przy nagrywaniu filmów i błędami RAM. Bateria w N70 trzyma około 3 dni przy umiarkowanym użytkowaniu, ale odtwarzanie muzyki znacznie skraca czas pracy. W800i ma lepszą żywotność baterii przy słuchaniu muzyki. W kwestii simlocka, N70 kupiona w Wielkiej Brytanii miała blokadę na sieć O2, której zdjęcie w Polsce jest kosztowne (~500 zł), podczas gdy w Anglii jest tańsze. Instalacja aplikacji na N70 odbywa się przez Nokia PC Suite. Wśród użytkowników pojawiły się opinie, że Nokia N70 jest bardziej uniwersalna i kompatybilna, natomiast W800i jest lepszy dla osób nastawionych na muzykę i multimedia. W dyskusji pojawiły się także uwagi o trwałości i kosztach napraw, np. wymiana taśm i anteny w W800i. Ogólnie Nokia N70 jest polecana dla użytkowników ceniących funkcjonalność i stabilność, a Sony Ericsson W800i dla tych, którzy preferują szybki dostęp do multimediów i lepszą jakość dźwięku.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA