logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

4 sygnały BIOSU Phoenix i komp się wyłącza - jaka przyczyna?

mkaminski100 19 Lut 2006 00:02 3946 15
REKLAMA
  • #1 2320299
    mkaminski100
    Poziom 18  
    Ocena: 227
    Dostałem w prezencie płytę K7VZA ver 3.0 i chciałem ją podłączyć. Podłączyłem i okazało się, że włącza się wentylator na kilka sekund a z głośniczka słychać długi sygnał, jakby 4 razy przerywany (mogą to być 4 długe sygnały). Płyta, jak wynika z naklejki pracuje na biose PHOENIX D686. Nigdzie nie mogę znaleźć informacji na ten temat, to znaczy nigdzie nie ma wyjaśnionego akurat tego kodu (partz: http://www.bioscentral.com/beepcodes/phoenixbeep.htm ).
    Nadmienię, że próbowałem podłączyć płytę na Athlon 700 oraz Athlon 1400 (ten na 100% jst sprawny), a komputer po puszczeniu sygnałów wyłącza się, natomiast dioda jest cały czas ziolona i świeci sie ciągle.
    Próbowałem też zwierać baterię, resetowałem bios zworką i nic...
    Sprawdzałem w instrukcji i nie ma na tej płycie zworek do procka, a te które są nie odpowiadają (wg mnie) za pracę płyty. Są tylko od USB i podobnych detali które nie dają możliwości zmiany ważnych ustawień płyty.
    Odpaliłem płytę bez żadnych doadtków, bez karty, HDD, ramu itp. Nic tylko płyta. Próbowałem wkładać po kolei wszystkie dodatki i nadal to samo.
    Proszę, pomóżcie, bo nie wiem co może być nie tak, a może po prostu płyta jest spalona (podobno pracowała, ale nie było USB). Szkoda wtedy zachodu w zabawę, ale może warto się pobawić.
    Z góry dziękuję za każda pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 2320352
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Nie Phoenix lecz Award.
    Award BIOS 6.00PG/Asus P4T-E: 4 long beeps when turning on your system might indicate yout CPU fan is either damaged ot running to slow. Check your CPU fan. Clean or replace it with a new one.
  • REKLAMA
  • #3 2320431
    mkaminski100
    Poziom 18  
    Dziękuję za pomoc. To może głupie, ale jesli podłączyłem do płyty jakiś stary wentylator (do gniazda zasilnia procesora) a ten który jest na procku (całkiem nowy Spire, który jescze dziś pracował na tym samym procesorze) do drugiego gniazda (w instrukcji opisane jako gniazdo do wentylatora zasilacza) to komp się uruchomił!!
    Tylko co może być powodem skoro ten wentylator kupiłem ok pół roku temu i ma być do procesorów do 1700? Chłodzi dobrze, więc jest chyba ok. Po czym więc płyta rozpoznaje błąd wentylatora?
  • #4 2320467
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    Jeśli ma zbyt niskie obroty, to płyta identyfikuje to jako zatrzymanie się, a więc błąd wentylatora. To się zdarza przy nowszych, cichszych, wentylatorach.
  • #5 2320486
    mkaminski100
    Poziom 18  
    No rozumiem, ale co zrobić by zatrzymać ten dobry wentylator? Czy jest jakaś możliwośc by płyta np bazowała na temperaturze, a nie obrotach?
    Nie bardzo bym chciał wracać do wyjącego wentylatora skoro mam cichy (ale wcale nie jest taki wolny)
  • REKLAMA
  • #6 2320498
    Figi
    Poziom 37  
    Może masz zepsutą na płycie kontrolę jego obrotów. Z manuala wynika, że nie można na Twojej płycie tego wyłączyć. Nowy wentylator ma zapewne 3 przewody, a stary?
  • #7 2320615
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10461
    Czy masz wgrany najnowszy bios? Jezeli nie to wgraj i zobacz czy moze poprawili ten blad.
  • REKLAMA
  • #8 2320803
    mkaminski100
    Poziom 18  
    Spróbuję nowy bios i napiszę, a co do wentylatora to oba mają 3 kable na starym który wyje jak młynek do kawy jest ok. Na nowym Espire który ma wentylator 80x80 juz piszczy.
    Zobaczymy co da zmiana biosu
  • #9 2321928
    jozko
    Poziom 14  
    mozesz wylaczyc zabezpieczenie w BIOSIE w przypadku braku/zbyt wolnych obortow coolera. Sam mialem ten sam problem kiedys z ta plyta.
    Minus tego jest taki ze jak naprawde siadzie Ci wentylator to płyta Cie o tym nie poinformuje i przegrzejesz procek. Ale to naprawde jest maloprawdopodobne jesli cooler jest nowy wiec powinien pochodzic dluzszy czas ;D A co monitoringu czy jescze chodzi mozesz uzyc jakeigo programu w windzie ;P
  • #10 2323444
    mkaminski100
    Poziom 18  
    Tak też zrobiłem bo w nowym biosie jest juz ta możliwość. Komputer śmiga.
    Mam tylko jeszcze (może trzy)dwa problemy:
    1. Nie działa USB na płycie. Włączyłem zworkami oraz w biosie, a windows widzi koncentrator USB. Niestety po podłączeniu urządzenia nic sie nie dziaje, nie świeci sie na urządzeniu kontrolka, ani w panelu USb nie pokazuje napięcia. Podobno USB działało, a skopało się po zmianie karty graficznej. Jak mi powiedziano, podobnież kłóci sie ono z ustawieniami karty graficznej, ale tego nie jestem pewien. Czy ma ktoś w tej dziedzinie doświadczenie lub sposób na dojście co jest przyczyną awarii?

2.Na płycie jest gniazdo dodatkowego USB, ale nie wiem jak podłączyć sledzia. Złącze to 2x5 bolców, a złącze od śledzia jest takie samo, ale ma zablokowany jeden otwór. Nie ma tam otworu, więc aby pasowało to gniazdo na płycie powinno nie miec jednego bolca. Wywierciłem dziurę i wstawiłem wtyczkę. Wtedy po włożeniu czegoś Windows wykrywa urządzenie (świeci sie kontrolka na urządzeniu), a po ok 5 sekundach jak już wykryje to pokazuje, że jest błąd urządzenia i odłącza od niego zasilanie. Jak więc podłączyć USB na płycie żeby działało?

3.Producent podaje, że z nowym biosem można wstawić do komputera procesor AMD Athlon XP 2600+. Niestety jestem blady w tej dziedzinie, więc nie wiem co kupić. Znalazłem na Allegro, że jest wiele odmian (Barton, Thundercośtam, XP, XP+ itp). Jaki więc kupić, aby był najlepszy do tego komputera? Na jakim jądrze (chyba tak to sie nazywa) i jaki rodzaj? Kiedyś wiedziałem, że Athlon jest lepszy niż Duron, ale teraz jest tego więcej więc będę wdezięczny jeśli mnie ktoś w tej dziedzinie oświeci :)
  • #11 2323705
    Figi
    Poziom 37  
    1. Zmierz napięcie na porcie USB.
    2. Zajrzyj do instrukcji.
    3. Sprawdź na stronie producenta jakie procesory obsługuje płyta z nowym BIOS-em.
  • #12 2324651
    mkaminski100
    Poziom 18  
    Ad.1. Zrobię tak, ale raczej nie ma napięcia bo dioda na przenośnej pamięci sie nie zapala. Sprawdzę to jednak.
    Ad.2.W instrukcji nie nic o tym napisane, jest jedynie wspomniane, że jest port, jak go uruchomić, ale nic w kwestii podłączenia, szczególnie innego gniazda. Gdybym coś znalazł to bym nie pytał.

3. Producent podaje, że z nowym biosem można wstawić do komputera procesor AMD Athlon XP 2600+ Nazwę jaką podałem ściągnąłem ze strony producenta. Nic więcej nie znalazłem, więc dlatego pytam się jaki jest najlepszy. O ile się znam to pod tym symbolem i nazwą jest wiele rodzajów procesorów, które będą działały, ale mają różne jądra, różną ilość pamięci ciche itp. Tak więc jedne są szybsze, inne dobrze się podkręca, jeszcze inne są słabsze, ale stabilne itp. Proszę niech mnie ktoś oświeci w tej kwestii i albo wyprowadzi w błędu albo poda na co zwrócić uwagę przy zakupie

Dpisze tylko to co znalazłem w manualu, jednak nie jestem pewien czy jest zaktualizowany i uwzględnia nowy bios:
    Functioning as a platform for a high-end PC, the K7VZA features
    a Socket 462 accommodating AMD Athlon processors that
    support 64/256 KB L2 OnChip cache, and 100/200 MHz or
    133/266 MHz host bus/core speed
    .
  • #13 2327218
    Figi
    Poziom 37  
    Ad 1: Jeśli nie będzie napięcia, poszukaj na płycie bezpiecznika na portach USB (z reguły na płycie tuż przy tylnych wyjściach) i sprawdź jego stan.
    Ad 2: :arrow: załącznik.
    Ad 3: To Cię powinno zainteresować:
    http://www.benchmark.pl/r.php?file=http://www...y/testy/barton_2800_vs_P4_28ghz/strona-1.html
    Załączniki:
    • 4 sygnały BIOSU Phoenix i komp się wyłącza - jaka przyczyna? K7VZA_usb1.gif (9.86 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 2328861
    mkaminski100
    Poziom 18  
    Dzięki za pomoc.
    1.Na USB jest napięcie ok. 3V, ale nie wykrywa nic. Jak wygląda talki bezpiecznik i czy można (warto) go wymieniać?
    2.Czy w związku z tym, że Barton ma 512kb ciche to będzie chodził na mojej płycie? Jak wynika z opisu to przyjmuje ona max 256. Artykuł bardzo ciekawy i pouczający...
    3. Sprawdziłem złącze USB na płycie i na jednym końcu tylko na jednym rzędzie było napięcie. Jak to jednak bywa „styknąłem” coś i po małym „pstryk” napięcie zanikło. Zapewne też bezpiecznik, ale jak sprawdzić i wymienić. Wiem, że to mały element, który jest lutowany, ale nie wiem jak . Jeśli chodzi o usb to mogę wstawić kartę USB na PCI i mam nawet USB 2.0 z 6 wyjściami.
  • #15 2332109
    Figi
    Poziom 37  
    1. Napięcie na porcie USB powinno 5V, jeśli tak nie jest to znaczy, że masz uszkodzony zasilacz albo płytę główną.
    2. Na stronie producenta są informacje o obsługiwanych przez płytę procesorach... wystarczy poszukać...
    http://www.ecs.com.tw/ECSWeb/Support/CPU_Support.aspx?DetailID=186&MenuID=48&LanID=0
    Wynika z niej, że płyta obsłuży wszystkie procesory do 2600+ z jądrem Thoroughbred.
    3. Zapewne spalił kolega bezpiecznik... trudno będzie go zlokalizować tak na odległość, bo generalnie nie ma na to reguły (każda płyta ma je w innym miejscu). Na płytach montuje się z reguły bezpieczniki SMD, ich oznaczenie na płycie zaczyna się z reguły od "F"
  • #16 10782467
    malinmwk
    Poziom 10  
    Dziękuje pomógł mi ten post , mam ten sam model płyty głównej (znalazłem w piwnicy) naprawiłem ją (wymieniłem kondensatory) i miałem ten sam problem z wentylatorem bo podłączałem za wolny. Ale dziwne jest to że na kości biosu jest naklejka phoenix bios czemu tak ?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Płyta główna K7VZA ver 3.0 z BIOS-em Phoenix D686 generowała cztery długie sygnały dźwiękowe przy uruchomieniu i wyłączała się, co wskazywało na problem z wentylatorem procesora. Wentylator nowy, 3-przewodowy Spire, był podłączony do niewłaściwego gniazda, co powodowało wykrycie przez płytę zbyt niskich obrotów i sygnalizowanie błędu. Rozwiązaniem było podłączenie wentylatora do właściwego gniazda oraz aktualizacja BIOS-u, która umożliwiła wyłączenie zabezpieczenia monitorującego obroty wentylatora. Dodatkowo pojawiły się problemy z portami USB – mimo włączenia w BIOS-ie i zworkach, urządzenia USB nie były zasilane ani wykrywane. Sugerowano sprawdzenie napięcia na portach USB, kontrolę bezpieczników SMD (oznaczonych literą "F") na płycie oraz ewentualną wymianę uszkodzonych elementów. Płyta obsługuje procesory AMD Athlon do modelu XP 2600+ z jądrem Thoroughbred, natomiast procesory z większą pamięcią cache (np. Barton 512 KB) mogą nie być kompatybilne. W dyskusji podkreślono, że BIOS Phoenix na kości może być mylący, gdyż płyta faktycznie korzysta z BIOS-u Award.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA