logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk wirtualny. Uszkodzone DVD. Jak uruchomić grę?

Robert H 19 Lut 2006 14:30 3184 10
REKLAMA
  • #1 2321782
    Robert H
    Poziom 20  
    Ocena: 46
    Witam , mam taki problem uszkodzony mam dvd, co zrobić żeby gra która odwołuje się do płyty dvd zaczeła grać. Zaznaczam żę gre wgrałem przez drugi komp który podłączony jest przez LAN , posiadam też program Alkohol ale niestety moja wiedza jest mała na temat tego programu. Może jest ktoś wstanie mnie pokierować.
  • REKLAMA
  • #2 2321797
    brzo2a
    Poziom 18  
    Ocena: 1
    musisz zrobic obraz tej GRY. (program alcohol np.) i pozniej ten obraz wgrac do alcohola i juz nie potrzebujesz plyty bo Alcohol stworzy Wirtualny DVD-rom do ktorego wgrasz ten obraz i grasz
  • REKLAMA
  • #3 2321879
    chyzio
    Poziom 14  
    Ocena: 20
    tak jak mowi: "brzo2a" zrob sobie obraz tej plyty, mozna to nawet zrobic w nero.
    Nagrywarka/wybór nagrywarki/image recorder - w ten sposób wybrales wirtulana nagrywarke, bedziesz robil obraz plyty na dysku twardym a nie nagrywal na plyte!
    Jak juz masz obraz plyty na dysku to jest programik DAEMON TOOLS do pobrania z: http://www.daemon-tools.cc/dtcc/download.php?mode=Download&id=81
    tworzy wirtualne napedy CD/DVD (max 4) i mozna w nim umieszczac obrazy plyt (tak jak w normalnym napedzie).

Enjoy:)
  • #4 2322083
    Robert H
    Poziom 20  
    Tylko jak to zrobić gdy płyta dvd z grą jest w innym kompie. W clone pyta o napęd.
  • #5 2322172
    brzo2a
    Poziom 18  
    no to musisz zrobic ten obraz na drugim kompie gdzie jest sprawny dvd i jakos go przenies na kompa z zepsutym dvd. (przez dysk, LAN ?)
  • REKLAMA
  • #6 2322414
    Robert H
    Poziom 20  
    Rzeczywiście pomogło zrobiłem obraz i przypisałem do dysku wirtualnego ale niestety gra nie odpala Jak nacisne wirtualny dysk to się włacza menu startowe gry, po nim zgłasza brak płyty.
  • #7 2322490
    brzo2a
    Poziom 18  
    Robert H napisał:
    Rzeczywiście pomogło zrobiłem obraz i przypisałem do dysku wirtualnego ale niestety gra nie odpala Jak nacisne wirtualny dysk to się włacza menu startowe gry, po nim zgłasza brak płyty.

Aby problem znikł trzeba zakupić oryginalna Gre :)

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 2322512
    Robert H
    Poziom 20  
    Aby problem znikł trzeba zakupić oryginalna Gre :)

pozdrawiam[/quote]

Właśnie to boli że się wydało 100 zł na gre i niestety nie idzie odpalić.
  • #9 2322826
    Krzychskunk
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    wyprobuj program "virtual-cd-hide"
  • #10 2323984
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 229
    Gra ma prawdopodobnie zabezpieczenie uniemożliwiające uruchomienie jej z wirtualnego CD/DVD wtedy płyta musi być w napędzie.
    Teoretycznie da się uruchomić grę ale trzeba mieć "pliczek" zastępujący oryginalny, który nie sprawdza czy w napędzie jest oryginalna płyta.
    To już niestety trąci o piractwo ...
  • #11 2328393
    Robert H
    Poziom 20  
    Jednak najleiej będzie naprawić DVD , Dzięki wszystkim.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy uruchomienia gry wymagającej oryginalnej płyty DVD, gdy napęd DVD jest uszkodzony. Rozwiązaniem jest utworzenie obrazu płyty (np. za pomocą programów Alcohol 120% lub Nero) na komputerze z działającym napędem, a następnie przeniesienie obrazu na komputer z uszkodzonym napędem. Do montowania obrazu jako wirtualnego napędu CD/DVD można użyć programów takich jak Alcohol 120% lub DAEMON Tools, które tworzą wirtualne napędy umożliwiające uruchomienie gry bez fizycznej płyty. Jednak wiele gier posiada zabezpieczenia antypirackie, które wykrywają wirtualne napędy i wymagają obecności oryginalnej płyty w fizycznym napędzie. W takich przypadkach konieczne jest posiadanie oryginalnej płyty lub naprawa uszkodzonego napędu DVD. Alternatywnie można spróbować programów typu "virtual-cd-hide", które maskują wirtualny napęd, ale ich skuteczność zależy od zabezpieczeń gry.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA