logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować mikrofon USB – gdzie znaleźć schematy i poradniki DIY?

wezyr_ 19 Lut 2006 21:10 10704 14
REKLAMA
  • #1 2323586
    wezyr_
    Poziom 10  
    Witam, mam za zadanie zbudować mikrofon pod USB :) w związku z tym mam pytanie czy może ktoś zna strony gdzie takie zagadnienia są poruszone. Bo mam z tym problemy :) z góry dziękuje
  • REKLAMA
  • #2 2324029
    J. S.
    Poziom 27  
    Ocena: 18
    Ciekawa sprawa. Chyba bez napisania sterownika się nie obejdzie. Szukałem trochę i nic nie znalazłem, ale będę kontynuował poszukiwania :)
  • REKLAMA
  • #3 2324151
    William Bonawentura
    Poziom 34  
    Ocena: 609
    "Mikrofon USB" to combo - wielkomembranowy mikrofon pojemnościowy + przedwzmacniacz + przetwornik A/C z wyjściem na USB i jest pomyślany jako niskobudżetowe rozwiązanie dla domowego nagrywania. Z tego co się orientuję takie coś kosztuje mniej niż 400 PLN. Pytanie dlaczego chciałbyś to zrobić sam. Jeśli dlatego, żeby było taniej to zapomnij. Nie zrobisz dobrze tych dwóch urzadzeń za 100 PLN a przecież musisz jeszcze kupić samego pojemnościowca. Jeśli zaś chcesz to zrobić żeby uzyskać zestaw do nagrywania bardzo wysokiej klasy, to i tak sensowniej jest skompletowac go oddzielnie - jakiś ciepły lampowy preamp, karta zewnętrzna 24 bity, i mikrofon na jaki tylko cię będzie stać :)
  • #4 2325172
    J. S.
    Poziom 27  
    Można przecież zrobić to samo na zwykłym, dynamicznym mikrofonie. Autor nie podał przeznaczenia konstrukcji..
    Rzeczywiście, samym sterownikiem się nie obejdzie.. Potrzeba przedwzmocnić ;) i zmienić sygnał na cyfrowy. Chyba, że ktoś zna sposób, aby zmusić USB do przyjmowania analogowego sygnału...
  • #5 2326596
    wezyr_
    Poziom 10  
    to jest moja PRACA DYPLOMOWA :) mam zrobic mikrofon pod usb który bedzie mozna podłączyć do laptopa i nagrywac np wykłady.
  • #6 2326657
    J. S.
    Poziom 27  
    Sam sobie to wymyśliłeś? To się teraz męcz ;) Żartuję..
    Czy zgadzasz się ze schematem: przedwzmacniacz -> A/C -> USB (sterownik)? Nic tylko zacząć dłubać. Słuchaj, a może skopiować któryś z gotowych produktów? No, może nie dokładnie skopiować, ale podpatrzeć rozwiązania ;)
  • REKLAMA
  • #7 2326740
    William Bonawentura
    Poziom 34  
    Ocena: 609
    wezyr_ napisał:
    to jest moja PRACA DYPLOMOWA :) mam zrobic mikrofon pod usb który bedzie mozna podłączyć do laptopa i nagrywac np wykłady.

No to masz trochę niemądry temat. IMHO - poszukaj w sklepei wysyłkowym AVT kitu "karta dźwiękowa USB" - tylko zwróc uwagę bo jest kilka ich wersji i tylko jedna ma wejście liniowe nagrywania, pozostałe potrafią tylko odtwarzać. Do tego potrzebny będzie przedwzmacniacz mikrofonowy - też coś znajdziesz w kitach. Zajrzyj również na:

http://www.monterdiy.vel.pl/konstrukcje.htm

A temat dlatego jest "niemądry" bo każdy laptop laptop który ma USB ma również kartę dźwiękową na pokładdzie i wystarczyłby malutki preamp na jednym tranzystorze we wtyczce a tak wyjdzie konstrukcja za 300 + mikrofon wielkości co najmniej piórnika :)
  • #8 2327291
    izzy
    Poziom 22  
    Ocena: 6
    Projekt jest dość ciekawy.
    Propo notebooków to oszczędza się na wszystkim.
    W moim odstęp sygnału od szumu jest tragiczny.

Kiedyś widziałem ten projekt tej karty na usb :)
    w porównaniu z moim bookiem to ta karta by tak źle nie wypadła :)
  • REKLAMA
  • #9 2327628
    wezyr_
    Poziom 10  
    na ten projekt mam rok, musze zrobic usb z wyjściem na mikrofon, oraz usb z wbudowanym mikrofonem.

Dodano po 2 [minuty]:

J. S. napisał:
    Sam sobie to wymyśliłeś? To się teraz męcz ;) Żartuję..
    Czy zgadzasz się ze schematem: przedwzmacniacz -> A/C -> USB (sterownik)? Nic tylko zacząć dłubać. Słuchaj, a może skopiować któryś z gotowych produktów? No, może nie dokładnie skopiować, ale podpatrzeć rozwiązania ;)

hehe chyba tak będe musiał zrobić :) szarpnełem sie na ten temat bo był zdecydowanie najlepszy z dostępnych :)
  • #10 2416515
    michcio997
    Poziom 19  
    Ocena: 21
    proponuje poszukac na zachodzie i wschodzie polski oni pewnie jusz cos takiego maiją

widziałem gdzies gotowe moduły do sterowania czegos osb itp

kwestja sterowników

na forum poszukaj sterowanie portem usb
  • Pomocny post
    #11 2416574
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Ocena: 205
    Zrób kartę na PCM2906 ,nie musi to byc kit AVT.Jakościowo jest to dobry przetwornik ,zadnych sterowników nie musisz pisać.Win XP obsługuje to jako standardowe urządzenie audio USB ,do 98 sterowniki są na www.ti.com
    Wejście twgo przetwornika poprzedź preampem mikrofonowym ,wybierz układ pasujący do zastosowanego mikrofonu.Duży wybór masz na podanej już wcześniej stronie http://www.monterdiy.vel.pl/konstrukcje.htm
    Sam mam coś takiego i spisuje sie świetnie.Żeby było łatwiej ja to zrobiłem na płytce z AVT.Drogo to nie wyjdzie ,płytka nie pamiętam już ,ale była na tyle tania że nie chciało mi się robić ale Ty chyba będziesz musiał jeśli chcesz mieć to na jednej z preampem.Scalaki z TI dostaniesz za darmo ,co prawda TI nie jest już taki szczodry dla Polski w rozdawaniu próbek ale jak zdecydujesz się na to rozwiązanie to ja przyślę Ci za cenę wysyłki pocztą.Zobacz że to jest proste http://focus.ti.com/lit/ds/symlink/pcm2906.pdf
  • #12 2502304
    bonhart
    Poziom 11  
    Naprawde Ciekawy projekt ;) Chetnie bym przejrzał schemat gotowego urządzenia. Jeżeli oczywiście bedzie można. Sam też zastanawialem sie nad tym rozwiązaniem ale jakoś nie moge sie zebrać do roboty. [brak czasu]
  • #13 3075343
    wezyr_
    Poziom 10  
    Witam po długiej przerwie, chce sie zabrać za to urządzenie, mikrofon na układzie pcm 2902 , szukam kogoś kto moglby mi pomóc z tym mikrofonem :)
  • #14 7417392
    gercinek
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    mozesz zrobic tak: Kupujesz karte dzwiekowa na usb z wejsciem na mikrofon i jeszcze kupujesz zwykły mkikrofon zrobierasz karte odlutowujesz wejscie na mikrofon i wlutuwujesz przewody od mikrofonu i instalujesz strowniki i to wszystko

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy mikrofonu USB jako projektu dyplomowego, obejmującego integrację mikrofonu pojemnościowego lub dynamicznego z przedwzmacniaczem, przetwornikiem analogowo-cyfrowym (A/C) oraz interfejsem USB. Podkreślono konieczność zastosowania przedwzmacniacza mikrofonowego oraz konwersji sygnału na cyfrowy, gdyż USB nie przyjmuje sygnału analogowego bezpośrednio. Wskazano, że samodzielna budowa mikrofonu USB jest trudna i kosztowna, a gotowe rozwiązania rynkowe kosztują około 400 PLN. Zaproponowano wykorzystanie gotowych modułów, np. kart dźwiękowych USB z wejściem liniowym, oraz kitów dostępnych w sklepach elektronicznych (np. AVT). Jako praktyczne rozwiązanie polecono układ PCM2906 firmy Texas Instruments, który nie wymaga pisania sterowników i jest obsługiwany natywnie przez systemy Windows XP i nowsze. Przed wejściem PCM2906 należy zastosować odpowiedni przedwzmacniacz mikrofonowy dostosowany do używanego mikrofonu. Podano linki do stron z projektami DIY, m.in. http://www.monterdiy.vel.pl/konstrukcje.htm oraz dokumentację techniczną PCM2906. Wskazano również możliwość modyfikacji gotowej karty dźwiękowej USB poprzez podłączenie własnego mikrofonu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA