logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Canon 1550 - zniekształcenia tekstu na wydruku A4R po konserwacji

marcin1109 20 Lut 2006 15:51 1888 21
REKLAMA
  • #1 2326073
    marcin1109
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Witam problem mój polega na tym że po konserwacji kopiarka pracuje wyśmienicie oprócz jednej "małej" sprawy. Otóż przy kopii w formacie A4R zniekształca tekst w następujący sposób: Canon 1550 - zniekształcenia tekstu na wydruku A4R po konserwacji
    Co to może być? pomocy!
    Pozdrawiam Marcin
  • REKLAMA
  • #2 2326153
    drebin
    Poziom 28  
    Ocena: 75
    Witam. Proponuję sprawdzić tą pokrywę od luster 4 i 5 oraz ślizgi wózków optyki. Sprawdź kopię na pomniejszeniu i będziesz wiedział czy to zespół optyki czy po prostu papier gdzieś się haczy.
  • #3 2326810
    Kopi serwis
    Poziom 18  
    Ocena: 10
    Witam
    Napewno zachacza kartka o elektrode transferowa,słychać w trakcie kopiowania charakterystyczny dźwięk papieru,przy zablokowanej pokrywie zaobserwujesz w którym miejscu zachacza.Prawdopodobnie przy skręcaniu elektrody coś ci posz=ło nie tak.
    Pozdrawiam
  • #4 2326868
    stempel72
    Poziom 20  
    Ocena: 8
    Problem jest banalny, a mianowicie zębatka bębna (rury bębna) nie sprzęga się prawidłowo z napędem z kopiarki. Sposobem na to jest podłożenie podkładki pod przednią blachę (kołek który wchodzi od frontu w bęben) tak aby cała rura poszła minimalnie do tyłu. Warunek sprawne wyżłobienia (jest ich 3 lub 4 ) z tyłu zębatki.
  • #5 2326919
    wojtaswoj
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    A mnie sie wydaje ze poruszenie jest w tym samym momencie kiedy kartka wchodzi do utrwalania a obraz jest jeszcze nakladany. Sprawdz docisk walka utrwalania albo prowadnice doprowadzajaca do utrw.Oczywiscie jezeli pojawia sie to caly czas w tym samym miejscu.
  • REKLAMA
  • #6 2326937
    horse667
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 96
    Na wstępie, pozwolę sobie niezgodzić się z przedmówcą(Stempel 72), jak jest problem który opisuje, to na kopii są białe miejsca, a nie nakładanie się obrazu.
    Ze skanu który przedstawiłeś wygląda, że kartka gdzieś haczy, gdzie jest początek kopii, jeśli z lewej, to może kartka haczy o blachę na wejściu do pieca, i na moment zatrzymuje sie pod bębnem. Jak wygląda kopia A3?
    Pozdrawiam horse
  • REKLAMA
  • #7 2326992
    stempel72
    Poziom 20  
    Podobne akcje są w Minoltach 1050. Wtedy pęknięta jest zębatka sprzęgła synchronizacji. Jak kolega rozwiąże problem to czekamy na wyniki :D
  • #8 2327196
    krystian k
    Ocena: 83
    to może być również wałek magnetyczny który często zuzywa się od strony zebatki pod łożyskiem .
  • REKLAMA
  • #9 2327686
    gregoryse
    Poziom 16  
    Ocena: 27
    Wygląda mi to na to, że zniekształcenie literek występuje w chwili gdy kartka opuszcza zespół rejestracji (synchronizacji). Sprawdż czy na rolce rejejestracji tej gumowej jest cała kompletna guma, może jej brakuje, lub jest zabrudzona.
    Miałem kiedyś przypadek że on się całkowicie rozpadła.
  • #10 2327788
    marcin1109
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    zniekształcenie pojawia się zawsze w tym samym miejscu również w przypadku A3. Wydaje mi się ze kartka jest "wyszarpywana" przez zespół utrwalania spod bebna. Na bank nie jest to problem z zachaczaniem się o elektrodę.
  • #11 2327819
    machina73
    Kartka uderza o prowadnicę pieca przed wejściem do niego sprawdź jej ustawienie.

machina
  • #12 2327823
    drebin
    Poziom 28  
    Ocena: 75
    Wiitam. W zespole podnoszenia elektrody są takie dwa białe plastiki zespolone z rolką rejestracji. Może się blacha wychaczyła z tych plastików?
  • #13 2327913
    machina73
    Wykonaj kopię przy otwartej pokrywie przedniej i zobacz jak przechodzi kartka.
  • #14 2328518
    astan
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Nie napisałeś czy jest to wydruk 1;1 czy zmniejszony. Jak wygląda A3 1:1 ??. Czy nie zaczepia osłona soczewki??
  • #15 2329868
    jacekc3
    Poziom 21  
    Ocena: 36
    Jeżeli na A3 jest to w tym samym miejscu może być odpowiedzialny skaner kopiarki.
    Proszę sprawdzić prowadnice skanera i ręcznie przesunąć go czy nie zaczepia o coś .
  • #16 2331909
    gregoryse
    Poziom 16  
    Ocena: 27
    marcin1109 napisał:
    zniekształcenie pojawia się zawsze w tym samym miejscu również w przypadku A3. Wydaje mi się ze kartka jest "wyszarpywana" przez zespół utrwalania spod bebna. Na bank nie jest to problem z zachaczaniem się o elektrodę.

Ja bym nie stawiał na utrwalanie. jesli to samo jest przy formacie A4R i A3 to odpada utrwalanie. O ile pamiętam kartka A4R nie jest w piecu, gdy opuszcza zespół rejestracji i nie może być wyszarpywana.

ja dalej stawiam na rejestracje

Cytat:
    gregoryse
    PostWysłany: 20 Lut 2006 21:22 Temat postu: Re: canon 1550 zniekształca wydruk
    Wygląda mi to na to, że zniekształcenie literek występuje w chwili gdy kartka opuszcza zespół rejestracji (synchronizacji). Sprawdż czy na rolce rejejestracji tej gumowej jest cała kompletna guma, może jej brakuje, lub jest zabrudzona.

sprawdz jeszcze podpowiedź
    Cytat:
    drebin
    PostWysłany: 20 Lut 2006 21:52 Temat postu: canon 1550 zniekształca wydruk
    Wiitam. W zespole podnoszenia elektrody są takie dwa białe plastiki zespolone z rolką rejestracji. Może się blacha wychaczyła z tych plastików?
  • #17 2350892
    alcapone
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Jak przed konserwacją było OK,to może coś żle siadła ci pokrywa obiektywu ,zobacz czy zniekształcenie jest w tej samej odległosci od krawędzi na A3 i A4R.
  • #18 2367449
    _ARAS_
    Poziom 12  
    to wygląda jakby karta na moment zatrzymywała się, A pasy trasportu są ok?, może masz rozciągnięte?, i druga sprawa tak jak mówili przedmówcy registracja: podmień sprzegło registracyjne, daj znać czy znalazłeś przyczyne,

pozdr
    Aras
  • #19 2368454
    Krzysztof R
    Poziom 1  
    Jeżeli jest możliwosc to trzeba zamienić elektrodę transferową na sprawną i porównać kopie.
    Tego typu drgnięcie obrazu pojawia się gdy w elektrodzie są prolemy z eliminatorem elektrostatycznym/metalowy grzebyk po lewej stronie/.
    Kartka papieru przy zchodzeniu z elekrody zaczyna kleić się do bębna światłoczułego i robi się wtedy takie rozmazanie obrazu zawsze w tym samym miejscu choć nie zawsze na wszystkich kopiach.
    Rozwiązaniem może być dokładne wyczyszczenie tego elementu w elektrodzie / wyjęcie i sprawdzenie przejść/ lub wymiana elektrody.
  • #20 2374069
    xawier
    Poziom 29  
    Ocena: 70
    Miałem taki przypadek kilka razy. Raz pomogła wymiana sprzęgła rejestracji. Potem wymiana nadpękającej zielonej rączki podnoszącej transport, tych nieprawidłowości (pracy papieru) nie zobaczy się tak łatwo. Innym razem dało efekt rozebranie całej rejestracji - wielu zębatek i przeczyszczenie wszystkiego w tym rejonie. A faktem jest, że gdy format A3 wchodzi w utrwalanie to kartka wychodzi z rejestracji i tak też miałem, że robiło się to tylko przy formacie A3. Warto zobaczyć dokładnie pracę skanera.

Pozdrawiam
  • #21 2380255
    gandalf.s
    Ocena: 25
    Ja po prostu zacząłbym od wymiany elektrody dolnej.
  • #22 2388701
    Drzeń Rafał
    Poziom 22  
    Ocena: 100
    A ja mam taką ciekawostkę. Też takie rozmazanie jak w tytule ale niezależnie czy A4 A4R czy A3 jest to zawsze w takiej samej odległości od końca kartki. Obraz na bębnie jest OK więc optykę wykluczam. Bęby podstawiełem a ogólnie jest nowy zespół założony. wywołki podstawiałem, elektrody podstawiałem, sprzęgła rozbierałem i czyściłem. Prawdopodobnie jest to w miejscu kiedy kartki opuszczają registrację. Sprawdzę jeszcze wszystkie koncepcje z tego postu, może mnie coś oświeci. Rozbiorę jeszcze i przeczyszczę układ registracji.

Uporałem się z problemem. W sumie to za bardzo nie wiem co było przyczyną ale ustąpiło po rozebraniu i wyczyszceniu całego transportu papieru . Głównie dwóch zestawów rolek i ich łożysk. Nie było w sumie większych zanieczyszczeń ale problem ustpił.

Podsumowanie tematu

✨ Po konserwacji kopiarki Canon 1550 pojawia się zniekształcenie tekstu na wydrukach w formacie A4R i A3, zawsze w tym samym miejscu. Problem nie wynika z uszkodzenia optyki ani z elektrod transferowych, choć sugerowano ich sprawdzenie i ewentualną wymianę. Możliwe przyczyny to: haczenie kartki o elementy prowadnic pieca utrwalania, niewłaściwe ustawienie pokryw luster i osłon soczewek, uszkodzona lub zabrudzona rolka rejestracji (gumowa rolka synchronizacji), niewłaściwe sprzęgło rejestracji, rozciągnięte lub zużyte pasy transportu papieru oraz problemy z zespołem transportu papieru, w tym rolkami i łożyskami. Wskazano także na konieczność sprawdzenia i wyczyszczenia całego układu rejestracji i transportu papieru. Ostateczne rozwiązanie uzyskano po rozebraniu i dokładnym wyczyszczeniu rolek transportowych i łożysk, co wyeliminowało problem "wyszarpywania" kartki i rozmazania obrazu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA