logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przeróbka lodówki na box o obniżonej temperaturze

GregoR_A 20 Lut 2006 20:56 2719 6
REKLAMA
  • #1 2327545
    GregoR_A
    Poziom 12  
    Witam...

Wpadłem na pomysł zrobienia ze starej lodówki boxa tzn. szafki w której panowała by temperatura zbliżona do temperatuy w lodówce:) Cały problem polega na tym że nie wiem za bardzo jak to jest tam dokładnie zrealizowane w lodówce i co wychładza całe to pudło w srodku gdzie kazdy trzyma pyszne jedzonko:P Czy w sciankach znajdują sie jakieś "radiatorki" czy jak... prosiłbym o wyjaśnienie... i czy wogole bedzie to realizowalne

Pozdrawiam i dziekuje za nadsyłanie postów.
    Grzegorz A.

Moderowany przez skryn:

Preniosłem z "AGD i Systemy Grzewcze".

• REKLAMA
  • #2 2329547
    Kemor
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    Witam:
    W skócie mogę powiedzieć iż lodówka działa jak pompa cieplna.
    Za pomoca czynnika jakim jest np. freon zassysa ciepło z tak zwanego zamrażalnika, i transportuje do kratki z tyłu lodówki. To opisałem bardzo skrótowo
  • REKLAMA
  • #3 2329565
    meloch
    Poziom 29  
    Ocena: 61
    No tak, powinno się przeanalizować zasadę działania lodówki, ale to może "wyjść" z tego książka. W kilku zdaniach będzie to trudne.
    Sercem lodówki jest kompresor, w którym sprężany jest gaz (kiedyś był to freon). Sprężony gaz wędruje do wnętrza boxa, do elementu (np,. metalowej płytki, czy zespołu rurek, gdzie następuje rozprężenie gazu. Rozprężając się gaz zabiera z boxa ciepło. Następnie wędruje do chłodnicy - zespół rurek na zewnątrz lodówki (z tyłu, taki radiator, którego nie można zabudować!!!) - tam gaz oddaje ciepło. Potem znowu dostaje się do sprężarki (bo coś go musi "popychać") i tak dalej w kółko Macieju. Nie wspomniałem tu o innych ważnych dla całego systemu elementach np. termostat, zawór regulacyjny z dyszą rozprężną, żeby nie zagmatwać tego ogólnikowego opisu.
  • REKLAMA
  • #5 2332973
    GregoR_A
    Poziom 12  
    Witam

No to już coś wiem:) z termostatami i elektryką sobie poradze tylko najbardziej mnie i interesuje w jaki sposob odbierane jest ciepło...
    Chodzi mi o to czy całem pudło ktore chłodzi jest obudowane rurkami czy w jakis inny sposob... pewnie w kazdej logowce jest inaczej...
    A moze juz ktos zagladal do srodka bo ja niestety nie moge bo lodowka jest na gwarancji... a zanim kupie jakas starszą do przerobki to chce mieć pewność ze coś z tego bedzie!

Pozdrawiam
    P.S. Dzieki za posty
  • REKLAMA
  • #6 2333635
    meloch
    Poziom 29  
    Ocena: 61
    Tak - w każdej lodówce może być trochę inne rozwiązanie np. metalowe pudło "obłożone" siecią rurek (których może nie być widać z wewnątrz). W starych lodówkach z zamrażalnikiem była metalowa płyta. W zamrażarkach jest zespół rurek/kratownic itp. Musi być to w każdym przypadku jakiś metalowy element łatwo przewodzący ciepło.
  • #7 2340712
    GregoR_A
    Poziom 12  
    Dzieki za wszystkie posty teraz pozostje mi zakupić jakąś starą lodówke i ja rozbebeszyć... :P już się nie moge doczekać... :D

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy przeróbki starej lodówki na box o obniżonej temperaturze, zbliżonej do standardowej lodówki. Lodówka działa na zasadzie pompy ciepła, gdzie czynnik chłodniczy (np. freon) zasysa ciepło z wnętrza (zamrażalnika lub chłodzonej przestrzeni) i oddaje je na zewnątrz przez radiator umieszczony z tyłu urządzenia. Sercem systemu jest kompresor, który spręża gaz chłodniczy, który następnie rozpręża się w metalowym elemencie (np. płytce lub zespole rurek) wewnątrz chłodzonego boxa, odbierając ciepło. Następnie gaz trafia do chłodnicy zewnętrznej, gdzie oddaje ciepło do otoczenia. Wewnątrz lodówki stosowane są metalowe elementy przewodzące ciepło, takie jak metalowe płyty lub sieć rurek, które mogą być niewidoczne od środka. W starszych modelach z zamrażalnikiem często stosowano metalowe płyty, natomiast w zamrażarkach zespoły rurek i kratownic. W systemie obecne są także termostaty, zawory rozprężne i inne elementy regulujące pracę układu chłodniczego. Przeróbka jest możliwa, jednak wymaga zrozumienia działania układu chłodniczego i odpowiedniego doboru komponentów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA