logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Atak z IP. Jak zidentyfikować osobę? Jak to zablokować?

tsypki 20 Lut 2006 23:32 1913 5
REKLAMA
  • #1 2328306
    tsypki
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    witam, mam następujący pytanie.
    Program antywirusowy zidentyfikował ip komputera lub witryny, z którego-ej atakowany jestem wirusem lub trojanem o nazwie Helkern.:cry: Jak moge zidentyfikować tą osobe,ją zablokować lub zlikwidować próby łączenia sie ze mną, bo domyślam się, że przez coś się z tą osobą łącze.
    Pozdrawiam. Dzięki. :D
  • REKLAMA
  • #2 2328436
    artur.lubin
    Poziom 25  
    Ocena: 46
    Osoby, która cię atakuje raczej nie zidentyfikujesz gdyż są to nie one, a specjalnie spreparowane strony internetowe lub programy, które szukają otwartych portów i podrzucają "niespodzianki" . Na podstawie IP możesz jednak sprawdzić nazwę hosta, domeny oraz określić skąd pochodzi atak. Zainstaluj sobie dobrego firewalla odbijającego intruza i antywirusa ze skanowaniem strumieni web. Nie zapomnij o oprogramowaniu anty-spyware.
  • REKLAMA
  • #3 2373137
    zoner1
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Ja też mam taki problem i też chciałbym zablokować tylko nie wiem jak :cry:
  • REKLAMA
  • #4 2375946
    dwurazowy
    Poziom 22  
    Ocena: 12
    W każdym normalnym firewall'u można zablokować konkretne IP.
  • REKLAMA
  • #5 2378975
    ozzon
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    A jaki masz system operacyjny, firewall, etc ?
  • #6 2381884
    [GD]-Zami
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    http://www.ripe.net

wpisuejsz tam IP-a i szuka o ile jest w ich bazie danych ;) i tam bedzie jak znajdizesz albo zakres ipow danego dostawcy albo jeden IP co rzadko sie zdarza . Masz tam tez tak zwany spam Abuse gdzie nalezy kierowac wszelkie skargi na temat czyjegos brojenia ( podany e-mail admina luba wlasciciela ip-ow ) czasem tez tak bywa ze pisze ze nie ma go w bazie , najczesciej sa to tedy IP-y serwerow porxy i innych dziwnych sprzetow w necie ;)
REKLAMA