logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Hacker? Kaspersky zgłosił atak i podał IP. Jak namierzyć?

manta 30 Lis 2006 15:38 1796 9
REKLAMA
  • #1 3279436
    manta
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1533
    Kasperky zgłosił dziś atak zewnętrzny na komputer i podał adres IP.Moje pytanie polega na tym czy mogę kolesia namierzyć i jak to ew. zrobić.
  • REKLAMA
  • #2 3279439
    BARTEK2005
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    można naprzykład zonealarmem pokazuje numer IP to wystarczy żeby kolesia złapać
  • #3 3279456
    manta
    Numer to ja już mam tylko jak ustalić jego adres jak chcesz to moge go podać
  • REKLAMA
  • #4 3279460
    BARTEK2005
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    No tylko z tym to będzie problem albo zgłośić do swojego operatora internetu albo odrazu na policje chociaż niewiem czy na to coś poradzi

Dodano po 1 [minuty]:

gdzieś do power gg była wtyczka co znajduje ludzi za pośrednictwem IP tylko niepamiętam jak się nazywała poszukaj na necie
  • REKLAMA
  • #5 3279539
    NOOKIA
    Poziom 28  
    Ocena: 37
    nie koniecznie to był atak może po prostu ktoś skanował sieć a antywir wywalił że jest atak
    czasami jest taki objaw
  • #6 3279592
    leonov
    Poziom 43  
    Ocena: 2241
    Adres IP to sprawdzisz np. tu http://www.ripe.net/perl/whois/ tylko co zrobisz jeżeli pokaże ci serwer proxy z Hong Kongu ? albo z Wenezueli :-) no chyba że jestes w LAN i ktoś z sieci skanował np. otwarte porty ADMIN lub ktoś inny to po wew. IP dojdziesz kto to.
  • REKLAMA
  • #7 3279678
    _666_
    Poziom 29  
    Ocena: 9
    Witam

jakby to byl haker i chcialby Koledze zrobic krzywde to i tak by zrobil.

Niech sie Kolega upewni czy nie bylo to poprostu skanowanie portow zanim przedsiewzie odpowiednie srodki.
  • #8 3279819
    manta
    Adres to jakaś chyba fundacja i tylko strona int. ale w skanowanie portów to raczej nie wierze bo przez pół roku mam neta z tego zródła i nigdy do tej pory tego nie było może ktoś ma jeszcze jakiś pomysł tylko błagam nie z policją i adminami bo to nie dla mnie.Acha pytanie czy jak podam IP to mode mnie zablokuje bo może ktoś potrafi się dokopać do orginalnego adresu????
  • #9 3280049
    nasu
    Poziom 22  
    Ocena: 251
    Mam neozdradę i różnych ataków skanowań portów itp. itd. mam bardzo dużo tak średnio, co kilka sekund szczególnie, gdy korzystam z p2p nawet wyłączyłem raportowanie i przez rok i miałem z tym żadnych problemów
  • #10 3280061
    manta
    P2P nie mam i powtarzam to było pierwszy raz!

Podsumowanie tematu

✨ Kaspersky zgłosił atak zewnętrzny na komputer, podając adres IP źródła. Pojawiły się pytania o możliwość namierzenia osoby za pomocą tego IP. Wskazano, że sam numer IP nie wystarczy do identyfikacji użytkownika, gdyż może on pochodzić z serwera proxy lub być częścią skanowania portów, które antywirus może błędnie interpretować jako atak. Sugerowano użycie narzędzi typu ZoneAlarm do monitorowania IP oraz sprawdzenie informacji o adresie IP na stronach takich jak RIPE Whois. Wskazano, że w przypadku podejrzenia poważnego ataku należy zgłosić sprawę operatorowi internetu lub policji, choć skuteczność takich działań jest niepewna. Podkreślono, że skanowania portów są powszechne i nie zawsze oznaczają faktyczny atak. Użytkownik wyraził obawy dotyczące ujawnienia IP i ewentualnego ryzyka zablokowania lub odwetu. W dyskusji pojawiła się również wzmianka o wtyczce do komunikatora Power GG, która miała umożliwiać lokalizację osób na podstawie IP, jednak brak jest szczegółów na ten temat.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA