logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Znam IP kolesia który próbował sie do mnie włamać. Pytanie.

flamer 09 Mar 2006 23:59 3006 12
REKLAMA
  • #1 2396334
    flamer
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Znam IP kolesia który próbował sie do mnie włamać. Firewall mi zarejestrował próbe włamania: Portscan, Portfu.... i zapisał IP w logach.
    Czy mozna mu jakoś wysłać wiadomość wprost na pulpit jego komputera?
    Chce temu gościowi powiedzieć pare słów :twisted:
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2396358
    oleksy009988
    Poziom 20  
    Ocena: 3
    Mozesz poprzez posłaniec.

Najlepiej zainstaluj sobie Borg Chat. Tak masz podglad wszystkich komputerow w sieci i w bardzo latwy sposob wyslesz wiadomosc do goscia.
  • #3 2396426
    Piotrek.pxf
    Poziom 27  
    Ocena: 65
    Ja bym ci radził zostawić to w spokoju. Jeśli masz IP zewnętrzne, to pewnie nie skanował akurat ciebie, tylko np cały zakres IP w poszukiwaniu konkretnych serwerów.
    Możliwe też, że to był użytkownik nieświadomy działania takich programów, który ściągnął z jakiejś pseudo-hakerskiej strony i testował je.
    Czasem w sieci można znaleźć różne dziwne sytuacje, które firewall zarejstruje jako próbę włamania.
    Poza tym, pomyśl logicznie po co ktoś miał by się świadomie włamywać akurat do twojego komputera?
  • #4 2396453
    flamer
    Poziom 15  
    ta osoba napewno próbowała sie włamać do mnie bo podrzuciła mi wirusa "Port.... znalazłem go w katalogu c:\Documents and Settings\Ustawienia.......... itd.....
    I firewall mi wlaśnie to zarejestrował - tego wirusa, i zapisał IP z którego było włamanie oraz date i godzine kiedy to sie stało. A to sie włśnie stało wtedy (w tym dniu i godzinie jak mi program Avast wykrył tego Portfu......, ledwo to dziadostwo usunąłem - w trybie awaryjnym. Kompa to mi tak spowolniło ze szok!!!
    Co za palant jakiś, chyba nudzi mu sie
  • REKLAMA
  • #5 2396471
    Kubaj
    Poziom 15  
    Poprawne postępowanie w takim przypadku to sprawdzenie osoby odpowiedzialnej za zakres IP w usłudze whois i napisanie do niej maila-notyfikacji na adres abuse@... z podaniem czasu, IP, okoliczności skanowania i naruszania integralności Twojego systemu -- pamiętaj, że IP nie identyfikuje jednoznacznie oryginalnego komputera osoby uskuteczniającej próby hackowania...
  • #6 2396479
    flamer
    Poziom 15  
    za dużo to sie nie dowiedziałem poprzez whois, zreszta sami sprawdźcie to jego IP: 192.150.20.60

Cytat:
    inetnum: 0.0.0.0 - 255.255.255.255
    netname: IANA-BLK
    descr: The whole IPv4 address space
    country: EU # Country is really world wide
    org: ORG-IANA1-RIPE
    admin-c: IANA1-RIPE
    tech-c: IANA1-RIPE
    status: ALLOCATED UNSPECIFIED
    remarks: The country is really worldwide.
    remarks: This address space is assigned at various other places in
    remarks: the world and might therefore not be in the RIPE database.
    mnt-by: RIPE-NCC-HM-MNT
    mnt-lower: RIPE-NCC-HM-MNT
    mnt-routes: RIPE-NCC-RPSL-MNT
    source: RIPE # Filtered
    organisation: ORG-IANA1-RIPE
    org-name: Internet Assigned Numbers Authority
    org-type: IANA
    address: see http://www.iana.org
    remarks: The IANA allocates IP addresses and AS number blocks to RIRs
    remarks: see http://www.iana.org/ipaddress/ip-addresses.htm
    remarks: and http://www.iana.org/assignments/as-numbers
    e-mail: bitbucket(_at_)ripe.net
    mnt-ref: RIPE-NCC-HM-MNT
    mnt-by: RIPE-NCC-HM-MNT
    role: Internet Assigned Numbers Authority
    address: see http://www.iana.org.
    e-mail: bitbucket(_at_)ripe.net
    nic-hdl: IANA1-RIPE
    remarks: For more information on IANA services
    remarks: go to IANA web site at http://www.iana.org.
    mnt-by: RIPE-NCC-MNT
    % Information related to '192.150.20.0/24AS2110'
    route: 192.150.20.0/24
    descr: Adobe network block used by their servers in Ireland
    origin: AS2110
    mnt-by: IEUNET-NOC

Dodano po 23 [minuty]:

oleksy009988 ten program Borg Chat to chyba jest tylko do LAN-u, bo tylko mój komputer widzi i sam do siebie te komunikaty tylko moge wysyłać

Jak sprawdzić na którym porcie sie dostał do kompa mojego?
    To jest screen z firewalla - atak.
    Załączniki:
    • Znam IP kolesia który próbował sie do mnie włamać. Pytanie. Portscan.jpg (42.92 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 2396504
    ][Milo][
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Skoro jest takim wykształconym kolesiem w zakresie hakerstwa to na pewno tez ma na swoim kompie firewall, ktory raczej nie pozwoli Ci na przeslanie do niego jakiejkolwiek wiadomosci. Chyba, ze uzyjesz jakiegos programu do przechwytywania pakietow (jezeli jest z lokalki), nastepnie je odszyfrujesz i zobaczysz np. jaki adres ma jego poczta badz jaki jest jego numer gg..
  • #8 2396513
    bursta
    Poziom 27  
    Ocena: 34
    Piotrek.pxf napisał:
    Ja bym ci radził zostawić to w spokoju. Jeśli masz IP zewnętrzne, to pewnie nie skanował akurat ciebie, tylko np cały zakres IP w poszukiwaniu konkretnych serwerów.
    Możliwe też, że to był użytkownik nieświadomy działania takich programów, który ściągnął z jakiejś pseudo-hakerskiej strony i testował je.
    Czasem w sieci można znaleźć różne dziwne sytuacje, które firewall zarejstruje jako próbę włamania.
    Poza tym, pomyśl logicznie po co ktoś miał by się świadomie włamywać akurat do twojego komputera?

Popieram Piotrek.pxf, sam czasami widzę jakies próby skanowania portów. W większości jest to szukanie "dziury w całym", tak bym to nazwał. Odpuściłbym sobie, jedynie powtarzające się ataki z tego samego IP można potraktować jako próbę włamania się.
    Pozdro
  • REKLAMA
  • #9 2396567
    pawee
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    popieram Panow Piotrek.pxf i Bursta :]
    jak bym mial sie przejmowac wszystkimi pseudo-wlamaniami na moj server to bym musial slac 200 wiadomosci dziennie do roznych IP :D
    A tak poza tym, wlamywaczy ktorych na wstepie rozpoznajesz nie nalezy sie obawiac ... bac sie nalezy ludzi ktorzy "korzystaja" z Twojego komputera a Ty nie masz i nie bedziesz mial pojecia o ich istnieniu ;)
    pozdrawiam
  • #10 2396927
    piooo
    Poziom 29  
    Ocena: 41
    U mnie ZoneAlarm średnio na minutę blokuje w zależności od pory dnia 5-6 różnego rodzaju prób dostania się do systemu i nie ma się co tym przejmować , chyba że rzeczywiście są powtarzane z jednego IP, lub mocno upierdliwe , a wtedy możesz gościa przeskanować i jeszcze coś więcej ,daję Ci głowę ,że już więcej się nie pokaże , chyba że masz stałe IP to musisz uważać. . Co do wirusa to nie dałeś pełnej ścieżki ale domyślam się .że był w temporary internet files ,co jest zupełnie normalne i skojarz sobie na jakiej stronie w tym momencie byłeś bo z niej to zciągnąłeś i jak jeszcze używasz IE to czego się spodziewasz ? Co do IP to ten wielki hacker jest z tego serwera i jak chcesz to możesz tam napisać skargę ,pozdrawiam
    OrgName: Adobe Systems Inc.
    OrgID: ADOBES
    Address: 345 Park Avenue
    City: San Jose
    StateProv: CA
    PostalCode: 95110
    Country: US

NetRange: 192.150.20.0 - 192.150.20.255
    CIDR: 192.150.20.0/24
    NetName: ADOBE44
    NetHandle: NET-192-150-20-0-1
    Parent: NET-192-0-0-0-0
    NetType: Direct Assignment
    NameServer: ADOBE-DNS.ADOBE.COM
    NameServer: ADOBE-DNS-2.ADOBE.COM
    NameServer: ADOBE-DNS-3.ADOBE.COM
    Comment:
    RegDate: 1992-06-25
    Updated: 2002-03-29

RTechHandle: JF790-ARIN
    RTechName: Fitzgerald, Jim
    RTechPhone: +1-206-675-7286
    RTechEmail: jifitzge(_at_)adobe.com

OrgTechHandle: JF790-ARIN
    OrgTechName: Fitzgerald, Jim
    OrgTechPhone: +1-206-675-7286
    OrgTechEmail: jifitzge(_at_)adobe.com
  • #11 2396967
    m_wojcik
    Poziom 25  
    Ocena: 30
    piooo: podaj czym go namierzyłeś?
  • #12 2397082
    piooo
    Poziom 29  
    Ocena: 41
    Kolego m_wojcik , żartowniś z Ciebie , poprostu wpisałem ten IP i kliknąłem search , można to zrobić używając jednej z opcji oprogramania , które się używa lub wpisując to IP do jednego z wielu serwisów dostępnych w sieci np http://www.arin.net/whois/ , pozdrawiam
  • #13 2397147
    m_wojcik
    Poziom 25  
    Ocena: 30
    wiesz, wolałem się upewnić :D
    Co do ścigania takich "włamywaczy" to niestety macie rację, to jest bez sensu, bo czasem okazuje się że to samodzielne działanie wirusa czy trojana. Sam miałem takie przypadki w sieci, skanowanie portów, próby włamań na HTTP i inne takie. Ilość przeróżnego śmiecia jest przerażająca po prostu, pozostaje zainstalowanie dobrego oprogramowania antywirusowego, antyspyware'owego i firewalla...
    Dla mnie najlepszą metodą jest głucha cisza jako odpowiedź (czyli nie pingować, nie odsyłać odpowiedzi, nie reagować) - wszystkie automaty tylko czekają na odzew i masz problem gotowy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zarejestrował w firewallu próbę włamania na swój komputer, w tym skanowanie portów i infekcję wirusem typu "Portfu...". Zastanawia się, czy można wysłać wiadomość bezpośrednio na pulpit komputera atakującego, znając jego IP. W odpowiedziach zasugerowano użycie programów do komunikacji w sieci lokalnej, takich jak Borg Chat, jednak jest to skuteczne tylko w LAN, a nie w przypadku zewnętrznego IP. Zalecane jest raczej zgłoszenie incydentu do administratora zakresu IP poprzez adres abuse@, po sprawdzeniu danych w usłudze whois. Podkreślono, że IP nie identyfikuje jednoznacznie komputera atakującego, a wiele prób skanowania to automatyczne działania lub fałszywe alarmy. Wskazano na konieczność stosowania dobrego oprogramowania antywirusowego, antyspyware i firewalla oraz ignorowanie prób kontaktu ze strony potencjalnych intruzów. Przykładowo, IP atakującego należało do zakresu firmy Adobe Systems Inc. z San Jose, co sugeruje, że atak mógł być automatyczny lub fałszywy. Wskazano także, że wysyłanie wiadomości do atakującego jest mało skuteczne, gdyż hakerzy zwykle mają własne zabezpieczenia i firewalle.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA