logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Trilux TAP 2811 - pozioma linia na ekranie, tranzystor się pali po wymianie

srubcia 21 Lut 2006 11:51 1607 7
REKLAMA
  • #1 2329318
    srubcia
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Witam
    Pozioma krecha przez caly kineskop
    Sama wymiana tranzystora nic nie daje, dalej sie pali
  • REKLAMA
  • #2 2329345
    jezrdna
    Poziom 21  
    Ocena: 68
    O ile sobie przypominam to odchylanie pionowe zrobione jest na układzie scalonym . Co za tranzystor się pali?
  • REKLAMA
  • #3 2329495
    jaqbas2
    Poziom 27  
    Ocena: 14
    Witam !

Zawsze naprawy w przypadku takich uszkodzeń rozpoczyna się od dokładnych pomiarów napięć - to ich zawyżenie często powoduje tego typu "efekty".
    Nie ma sensu wstawiać tranzystorów czy scalaków nie wiedząc jakie za chwile napięcie zasilania otrzymają - a może właśnie niszczące ?
    Nie wiem też jaki tranzystor Pan wymienił. Jeśli i on jednak "padł" prosze go wylutować. Następnie wymienić wszystkich kondensatory elektrolityczne po stronie pierwotnej w przetwornicy. Następnie po wylutowaniu traznystora - klucza układu odchylania poziomego ( zapewne to właśnie on sie uszkadza ) podłączyć w miejsce jego kolektorai emitera żarówkę 40 - 60 W i włączyć TV do sieci. Żarówka powinna zaświecić i na niej powinno się odłożyć ok. 140 - 150 V. Jeśli tak będzie i żarówka będzie świeciła bez rozbłysków czy przygasań, proszę wlutować tranzystor linii.
    Co do uszkodzenia układu odchylania pionowego :
    Proszę odszukać układ odchylania pionowego - bo to jest wizualnym efektem uszkodzenia TV i sprawdzić jego zasilanie. Gdy będzie OK, sprawdzić diodę pompy - D 701 i kondensatory elektrolityczne w aplikacji TDA 3654 - najlepiej wymienić. Jeśli i to nie pomoże wówczas pozostanie do wymiany układ scalony.

Powodzenia !

Pozdrawiam !
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 2331377
    jaqbas2
    Poziom 27  
    Ocena: 14
    Witam ! :D :D:D

Doskonała i chyba niezamierzona gra słów Autora.
    Chyba rzeczywiście mój Szanowny przedmówca ma rację !!!
    Rozbawiło mnie to do łez - śmiałem się z tego co i ja napisałem w swoim poprzednim poście ! Czytając to teraz - rzeczywiście pali się tylko nie tranzystor ale linia :D.
    Nie zmienia to jednak sensu i wymowy tego, co tu zostało przytoczone.

Pozdrawiam Wszystkich a w szczególności Autora ! :D
  • #7 2671625
    c.k.
    Poziom 15  
    Sprawdż czy odchylanie pionowe ma prawidłowe napięcie TDA i wymień kondensatory koło niego,a potem sprawdż cewki na kineskopie.
  • #8 2900924
    srubcia
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Temat uwazam za zamkniety.
    Dzieki jaqbas2.
    Byl pekniety suchy kondensator w aplikacji odchylania.

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Trilux TAP 2811 pojawiła się pozioma linia na kineskopie, a wymieniany tranzystor linii poziomej nadal się palił. Problem nie ustępował po samej wymianie tranzystora. Zalecano rozpoczęcie diagnostyki od pomiarów napięć zasilających układ odchylania poziomego, gdyż ich przekroczenie może powodować uszkodzenia tranzystora. Wskazano na konieczność wymiany kondensatorów elektrolitycznych po stronie pierwotnej przetwornicy oraz zastosowanie żarówki 40-60 W w miejsce tranzystora klucza odchylania poziomego w celu sprawdzenia napięcia i stabilności zasilania (około 140-150 V). Układ odchylania pionowego oparty jest na scalaku IC701 - TDA3654, którego napięcia i kondensatory również warto sprawdzić. Ostatecznie przyczyną usterki okazał się pęknięty suchy kondensator w obwodzie odchylania, którego wymiana rozwiązała problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA