logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zamontować komputer z kartą w wąskiej ścianie? Pomysły na obudowę slim

jax69 21 Lut 2006 17:45 1155 7
REKLAMA
  • #1 2330588
    jax69
    Poziom 11  
    Mam taki dość ciekawy temat. Może ktoś to robił. jestem "młody" w tych tematach i to tylko przemyślenia.
    Klient zażyczył sobie coby mu wbić kompa z kartą w ścianę. Wszystko ok. Tylko ściana wąska. Dziura już wykuta, nawet do sąsiada przelecieli.  Sąsiad jeszcze nie wie. Myślałem nad obudowami slim. Mam 16 cm a te mają ok. 14. Ale ... jakby to zapakował w jaka puszkę? Jak od centrali alarmowej? Miejsca sporo... dostęp lepszy. Co myślicie? Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2330839
    jozwik
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Jak najbardziej. Możesz nawet zostawic kompa na samych szynach na płytę główną. Może to śmiesznie zabrzmi ale będzie lepsze chłodzenie.
    Jeśli nie ma wilgoci to można śmiało włożyc w dowolną puszke.
    Pamiętam mieliśmy klienta, który przykręcił płyte główną do szuflady zamykanej na klucz.
  • REKLAMA
  • #3 2339815
    Johnma
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Jak mocny procek to z chłodzeniem problem bedzie.
  • #4 2339849
    gufru
    Poziom 12  
    Jeśli chodzi o chłodzenie to nie jest problem, można zastosować tzw. silent-coolery, w takiej szafce montażowej zmieści się bez problemu, a jest dość skuteczny.
  • REKLAMA
  • #5 2343786
    frank82leon
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Spoko tylko czy sąsiedzi będą współdzielić się tym kompem :)
  • #6 2343830
    jax69
    Poziom 11  
    Witam
    Sąsiedzi mają duuuze szanse na "współdzielenie" kompa. Przy kuciu dziury panowie budowlańce przelecieli do jednego z nich. Nawet nie wiem czy gość juz o tym wie ;).
    A co do chłodzenia. Myślę tak sobie, że parę dziur e puszce załatwi sprawę, Właściwie szafka jest wieksza od obudowy kompa nie powinno być problemu. Decyzja klienta jeszcze nie zapadła. Jak w razie zrobie to nie omieszkam się pochwalić. Moze się komuś przyda.
  • REKLAMA
  • #7 2798333
    frank82leon
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Czekamy
  • #8 2890307
    jax69
    Poziom 11  
    Na wstępie przepraszam za zwłokę.
    Ostatecznie temat dziury i komputera w puszce nie został zakończony. Klient nie potrafił się na nic zdecydować. Współpracę z nim zakończyłem. Z tego co mi wiadomo nadal w dziurze jest pusto :). Myślę że temat, przynajmniej na razie można zamknąć.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy montażu komputera z kartą graficzną w wąskiej ścianie o szerokości około 16 cm, z wykorzystaniem obudów slim (około 14 cm szerokości) lub alternatywnie puszek instalacyjnych, np. takich jak do central alarmowych. Poruszono kwestie chłodzenia – sugerowano zastosowanie silent-coolerów oraz pozostawienie płyty głównej na szynach dla lepszego przepływu powietrza. Zwrócono uwagę na konieczność wentylacji poprzez wykonanie otworów w puszce, aby uniknąć przegrzewania. Projekt nie został zrealizowany z powodu braku decyzji klienta, a przestrzeń w ścianie pozostała pusta. W dyskusji pojawiły się także uwagi humorystyczne dotyczące sąsiadów i ewentualnego współdzielenia komputera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA