logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Thompson chasi ICC17 - Problem z inicjalizacją i ograniczeniem do 24 programów

Dorian Olech 11 Maj 2003 23:38 4089 19
REKLAMA
  • #1 209998
    Dorian Olech
    Poziom 29  
    Ocena: 251
    Telewizor jest po burzowy po naprawie zasilacza i wymiana ukladu MS
    oraz pamieci telewizor załancza sie i pracuje poprawnie -niestety
    KAZDE włączenie powoduje pojawienie sie okna inicjalizacji tj.wybór
    języka i automatyczne programowanie. Wymieniłem na to PROCESOR,EPROMa PAMIĘĆ bez efektu ciekawostka jest że telewizor
    adresuje tylko 24 programy.wyższych adresów nie obsługuje-nie mozna ich nawet skasować. Po zaprogramowaniu wszystki inne funkcje działają poprawnie aż do wyłączenia ( wystarcza w STANDBY) i zaczynamy od nowa.telewizora nie można wprowadzić w serwis mode.Skończyły mi sie pomysły.Może ktoś ma jakiś-będę B.Wdzięczny
  • REKLAMA
  • #2 210026
    Jorg
    Poziom 12  
    Witam !!
    Podaj model bo podtym chasis jest kilka modeli.
  • #3 214054
    Dorian Olech
    Poziom 29  
    dokładne oznaczenie to 25DT22E ale zmiany między modelami chasi icc17
    są w większości programowe
  • #4 214178
    serwis
    Poziom 37  
    Ocena: 268
    Spróbuj aktywować menu instalacyjne;
    Przycisk [ MENU ] trzymaj wciśnięty przez kilkanaście sekund, a następnie kolejno: Setup, Clear Progs. [ > ].
    Przycisk [ > ] należy przytrzymać dłużej, po czym odbiornik wyłączyć.
  • REKLAMA
  • #5 216966
    Dorian Olech
    Poziom 29  
    niestety nie udało sie. Do tego telewizora jest pilot RC8002N który nie ma tych klawiszy (jest tylko EXIT,DEC,PROG,STATUS,GUIDE,TXT,MENU)
    Wszelkie kombinacje tymi klawiszami jak i wchodzenie w MENU instalacyjne i Automatyczna strojenie nic nie daje.programuje tylko 26 programów. Dalsza czesc pamieci jest dla telewizora nieodczytywalna (ma wszystkie programy takie same w nazwach ma "krzaczki" i nie mozna ich skasowac) pamiec wymienialem 2 razy.
    Podejrzewam EPROMA bo jako jedyny wymieniony uklad nie był nowy a z 2 reki.jezeli ktos rozbierał takie chasi i ma sprawny bylbym wdzieczny oznaczenia 1053456E 17/step3.
  • #6 217455
    zorbek
    Poziom 31  
    Ocena: 72
    wstaw inna pamieć :)) może byc problem z adresem pamieci i nie procek widzi ja jako czysta wiec włacza menu instalacyjne:)) na czystej też pójdzie tylko musisz tryby ustawić:))
  • #7 218286
    Dorian Olech
    Poziom 29  
    To już druga pamięć na obydwu zachowuje się tak samo.Nie można wejść w SERWIS MODE. Sam wchodzi w menu instalacyjne zawsze po właczeni nie wazne czy włącznikiem sieciowym czy ze STbaya.
    Jeśli ktoś ma jakiś pomysł będe wzięczny-sprawdze każdy nawet najbardziej absurdalny pomysł (no może bez wymiany obudowy :) )
  • #8 218311
    VALENTINE
    Poziom 24  
    Ocena: 62
    Przeprogramuj pamięć zrzutem z dobrego TV.
    Masz zrzut.
    Załączniki:
    • ICC17ok.rar (334 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #9 219628
    paweł 1
    Poziom 12  
    to nie pamięć sprawdz małom przetwornice napiencia kturaś dioda zenera prawno podobnie 6.8v
  • #10 229105
    Dorian Olech
    Poziom 29  
    Niestety po wsadzeniu pamieci z chodzacego telewizora nic sie nie zmienilo
    Sprawdzilem przetwornice owszem uszkodzona byla zenera 5v na plytce klawiatury lokalnej.oraz scalaczek w przetwornicy (reset 5v i 9V)
    ale to znalazlem juz wczesniej. teraz wszustko wyglada na dobre.
    Czy ktos ma jeszcze jakis pomysl?
  • #11 236146
    skorpi
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    cześć;usterki tv po burzy są straszne ,może być uszkodzone dosłownie wszystko,dlatego radziłbym tobie sprawdzić wszystkie obwody mimo ,że wydają się sprawne dlatego presyłam ci wspaniałą serwisówkę powodzenia

Załącznik skasowano gdyż nie był do pobrania.
    Pozatym NIE załanczamy schematów w innych działach aniżeli do tego przeznaczonych i już będących na Elektrodzie.

Richi
  • #12 236679
    Dorian Olech
    Poziom 29  
    Dzięki czekam z niecierpliwościa. Sprawdzę jak mówiłeś wszystko jeszcze raz.
    Ps czy ktos rozumie działanie procka On w STANDBY. nie dostaje zadnego napięcia? ponoc robi to MS ale kiedy procek sprawdza rozkazy z pilota i pamięc?
  • #13 237767
    mimelektronik
    Poziom 26  
    Ocena: 59
    W tym cudaku procek nie bierze udzialu w zalaczaniu tv.Odbiornik podczerwieni przez c 10n CR22 budzi glowny zasilacz.Maly zasilacz daje napiecia tylko do odbirnika podczerwieni i klawiatury lokalnej.Uruchomienie nastepuje przez dlugie nacisniecie jakiegos guziora z pilota lub klawiatury lokalnej dopiero wtedy zaczyna rzadzic procek.Elementem wykonawczym do budzenia i usypiania jest TP71.
    Pozdrawiam.
  • #14 238125
    jez
    Poziom 31  
    Ocena: 42
    witaj
    hotel-mode----grajacy tv wylacz wylacznikiem-- przycisnij glosnosc + i progrom + ijednoczesnie wlacz tv

servis menu---grajacy tv wylacz pilotem na stby ----przycisnij L" -" i P "-" trzymaj okolo 8 sek powinien wejsc w serwis

poprobuj rowniez z "produkcjon modus"----na grajacym tv trzymaj okolo 10-15 sek L"-"

powodzenia

jez
  • REKLAMA
  • #15 238130
    jez
    Poziom 31  
    Ocena: 42
    L"-"trzymaj na TV
  • #16 238184
    mirekk
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Kupiłem ICC17 do Tomsona za 350zł w Warszawie jak jesteś zainnteresowany dam ci numer telefonu do sprzedawcy.
    pisz priv
    Mirekk
  • #17 238245
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 537
    :arrow: mirekk
    Czy możesz bliżej wyjaśnić o co Ci chodzi?
  • #18 238336
    mirekk
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Miałem po burzy ICC17 i poddałem się . Kupiłem całe chasis. Stare zostawiłem na części.Nie namawiam autora do wymiany od razu ale jeśli tv jest po burzy to może okazać się że jest więcej usterek albo nie może samodzielnie naprawić to może być wyjście.
    Nie zauważyłem w kolejnym poscie że jest już po wymianie procesora ok 100 zł + jakies inne elementy sprawa posuneła się chyba za daleko na wymianę chasis trzeba robić.Podałem tą informację bo sam byłem zaskoczony poszedłem kupić procesor a wróciłem z płytą.
    Mirekk
  • #19 238350
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 537
    Wybacz, że pociągnąłem Cię za język, ale ten wcześniejszy post był niezrozumiały. Sugestia wymiany płyty może i słuszna ale trzeba próbować aby zminimalizować koszty naprawy.
  • #20 240096
    Dorian Olech
    Poziom 29  
    Zaknczyłem naprawe ICC17 Tompsona INFORMACJA DLA WSZYSTKICH!

Uszkodzony a wlasciwie niewłasciwy był EPROM.
    Okazuje sie ze nowy EPROM od ICC17 sprowadzony na zamówienie nie musi pasować.
    Pod numerem scalaka podany jest tzw.PARTNUMBER i tylko z własciwym numerem bedzie dobrze inne nie chodza.Kupilem na ALLEGRO cala plyte ICC17 i z niej wsadzilem Eproma wszystko dziala
    pozdrwiam wszystkich i dziekuje za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Thomson z podzespołami chassis ICC17, model 25DT22E, po naprawie zasilacza i wymianie układu MS oraz pamięci, uruchamia się poprawnie, lecz przy każdym włączeniu pojawia się okno inicjalizacji z wyborem języka i automatycznym programowaniem. Telewizor adresuje tylko 24 programy, wyższe adresy są niedostępne i nie można ich skasować. Próby wejścia w tryb serwisowy nie powiodły się, a wymiana procesora i pamięci EPROM nie przyniosła efektu. Podejrzewano wadliwy EPROM, zwłaszcza że nowy EPROM zamówiony do ICC17 nie zawsze jest kompatybilny ze względu na numer partii scalaka. Po wymianie EPROM na oryginalny z płyty ICC17 zakupionej na Allegro problem został rozwiązany. Dodatkowo zweryfikowano zasilanie i przetwornice, które były wcześniej uszkodzone, oraz działanie procesora w trybie standby, gdzie główny zasilacz jest aktywowany przez odbiornik podczerwieni i element TP71. Wskazano również metody wejścia do menu instalacyjnego i serwisowego za pomocą kombinacji klawiszy, jednak pilot RC8002N nie posiada wszystkich wymaganych przycisków. Ostatecznie problemem okazał się niekompatybilny EPROM, a wymiana na właściwy model rozwiązała problem inicjalizacji i ograniczenia do 24 programów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA