logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problemy z telefonami Gigaset: wyświetlacz, logowanie, zasięg, klawisze, dźwięk

Ibol 12 Maj 2003 08:52 2884 10
REKLAMA
  • #1 210275
    Ibol
    Poziom 11  
    Ocena: 45
    O forum ELEKTRODY dowiedzialem sie wczoraj, lecz juz dzisiaj twierdze ze to wspanialy pomysl i stad tez zadam niebawem nie jedno pytanie z tych, na ktore od dluzszego czasu nie uzyskalem odpowiedzi w roznych zrodlach.

Do dziela:

Od czasu do czasu zdarza mi sie kupic gigaseta i niejednokrotnie wystepuja w nich podobne uszkodzenia. Mam zatem kilka pytan o bazy i sluchawki, ktore podam w specyficzny sposob:

PROBLEMY Z SLUCHAWKAMI GIGASET:
    - wyswietlacz nie wyswietla niektorych segmentow cyfrowych
    - sluchawka dziala, lecz nie chce sie logowac do bazy
    * zawiesza sie podczas procesu
    * lub pokazuje na stale "1"
    * caly czas szuka bazy
    - sluchawka dziala, jednak jest "głucha", czyli nie slychac niczego w glosniczkku
    - klawisze nie chca kontaktowac, lub dzieje sie to z opoznieniem i nie pomaga nawet przeczyszczenie stykow
    - sluchawka sie loguje i dziala, jednak traci zasieg po zdjeciu bazy lub probie dzwonienia
    - wariuje na rozne sposoby:
    *jednoczesnie traci zasieg, nie daje sie zarejestrowac do innej bazy, zawiesza sie w niektorych funkcjach i podczas dzwonienia, itp
    - nie wlacza sie wogole ;-)

PROBLEMY Baz GIGASET:
    - zalogowane wszytkie 6 sluchawek
    - zmieniony PIN
    - mruganie diody ladowania (bez wzgledu na to czy sluchawka sie w danym momencie laduje)
    - nie daje oznak zycia ;-)

Z gory dziekuje za wszytkie konkretne odpowiedzi.

---------------------------------------------------------

Odpowiadam sam sobie, w celu zasugerowania pewnych spraw:

Jesli chodzi o USZKODZONE SLUCHAWKI GIGASET, to slyszalem ze wiekszosc tych dziwnych wad powstaje poprzez odlutowywanie sie nozek procesora na plycie glownej telefonu. Jesli tak jest, to wystarczyloby kupic bardziej profesjonalna lutownice i do dziela ...

Sam jednak nie jestem pewien czy to prawda a jesli chodzi o naprawianie czegokolwiek na PG, to problemem jest jej kilkuwarstwowosc, zatem nie wiem naprzyklad jak odlutowac pekniety tranzystor w celu wymiany.

USZKODZONE BAZY, tomniejszy problem, poniewaz z natury jest ich wiecej anizeli sluchawek, oraz sa tansze.

Nie mniej jednak sadze, ze wiekszasc problemow (oprocz nie dzialania) rozwiazalby reset bazy z poziomu przycisku PAGING i zasilania ... nie mniej jednak sposob jaki podano mi na INFOLINII SIEMENS nie zdal egzaminu - 1. wylaczenie zasilacznia w bazie 2. wcisniecie przycisku paging 3. wlaczenie zasilania 4.po ok 25sec puszczenie przycisku.

... tym samym poszukuje innych sposobow.

Post łączony z dwóch pisanych jeden pod drugim !!! [A]
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 210296
    jozefg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 740
    :arrow: Ibol
    Nie pisz postów jeden po drugim ->regulamin
    Masz przycisk ZMIEŃ
  • #4 210330
    Ibol
    Poziom 11  
    Dzieki Damian.
    Czytalem juz te wypowiedz ale jak widac - nie bardzo zrozumialem.
    Jak mozesz, to napisz jeszcze tylko - czym "grzac husteczke" (lutownica nie bardzo ... zelazko?)?
  • #5 210388
    damian07
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam
    Grzać lutownicą,(tylko tasiemki ) chusteczkę złożyć w 4-5 warstw.
    ja miałem nastawioną na temp, na około 300 stopni C
  • REKLAMA
  • #6 287610
    trebol1
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Nie ma co .Trzeba przyznać że bardzo mi pomogliście. Dzisiaj kupiłem Gigaseta z Niemiec i w domku pach : wyświetlacz nie dzieła . Znalazłem ten temacik i co za radość po 5 min działa jak ta lala!!!
    Tylko po co lutownica - ja nagrzałem nad gazem nóż i przez chusteczke...
    Dzięki za pomoc
  • #7 472468
    Ziaja
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    Oto moje doświadczenia z awarjami gigasetów:
    - reset bazy trwa różnie (niebardzo wiem od czego to zależy) - najlepiej robic go na oko i nie liczyć 25 czy 30 sekund - trzymac aż skończy migać i puścić - jak sie puści przed końcem migania lub przytrzyma za długo (po miganiu gaśnie a potem zapala sie znowu) z resetu nici
    - zimne luty procesora w słuchawce - wystarczy przeciętna lutownica i dobry topnik i po sprawie, w celu stwierdzenia odlutowanych nóg przydatna jest igła
    - często gdy słuchawka jest "zimna", ew wydaje jedynie jakieś jęki przy odkładaniu na ładowarke winny jest bezpiecznik a właściwe inteligencja naszych sąsiadów :) (mimo zabezpieczeń potrafią włożyć aku na odwrót) - bezpiecznik to taki mały niepozorny biały prostokątny element z napisanym zazwyczaj 1000 - naprawa przy użyciu drutu z bezpiecznika 1A
    - brak ładowania w 1000s i niektórych 2000s - uszkadza się ścieżka w ntej warstwie płytki - jedyne rozwiązanie to inny egzemplarz i pomiary której ścierzki brakuje a potem kawałek drutu
  • #8 474487
    W.Wojtek
    Specjalista od telefonów
    Ocena: 430
    Oto kilka uwag!
    Baza reset z poziomu "zasilacza i paging" --trzymać paging do czasu aż dioda przestanie migać! Czas jest zależny od zaprogramowanych funkcji(ilośc zameldowanych słuchawek,blokady,pin,baby funktion itp.)
    Jak skończy migać to dalsze trzymanie wprowadza w tryb meldowania!
    Uwaga! czasem problemy z G2015 i2015+ trzymać dokładnie 20 sek ale czasem nie działa....
    Brak reset dowodzi(?) uszkodzenia pameci w bazie (C24 coś tam) typowa 8- nożna z szyną IIC .nalezy wylutowąć i zrobić test.
    Słuchawki
    brak segmentów w wyświetlaczu i nie działają przyciski
    powod taki sam--dziwny kleisty sos pod klawiaturą !
    Wymyć (woda,spirytusik propylowy) gdy gumki nie działają to wymina całej lub poszczegolnych pól (jak w pilotach tyle technologiii...)
    Segmenty wyświetlaca-odklejona tasiemka częściowo lub całkowicie
    obmyć można probować na gorąco (lutownica przez folie alu,szmatki papierki.noże żelazka itp) kazdy sposob dobry ale nie zawsze skuteczny.
    Spalony bezpiecznik-jak w innym opisie ale jeżeli wymiana nie daje efektów to albo pamięc w sluchawce albo procesor .
    Styki kontakty trywialne od tego zacząć.
  • #9 476016
    altelsystemy
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Wszystko co napisali poprzednicy to prawda. Ja mogę jeszcze dodać, że np. na problemy z dzwonieniem i kontaktem często pomaga reset całości (baza i sł.). Najczęściej w serii 1000 jest tak, że np. na bazie dzwoni i można odebrać, poza bazą nie dzwoni i mimo dobrej klawiatury nie można odebrać połączenia.
  • REKLAMA
  • #10 477265
    W.Wojtek
    Specjalista od telefonów
    Ocena: 430
    A może ktoś wie co i jak wpiąć w pola stykowe na bazie lub słuchawce i robić różne rzeczy programowo (a jest tam zasilanie i co trzeba do I2C....
    są też kody do resetu słuchawki przy zagubionym pin ...
    jest jakiś program do testów, regulacji mocy itp...
    test słuchawki przy 147 i co tam trzeba dalej mam do wszystkich gigasetów (łącznie z 4000) ale nie ma tam nic np. o odpaleniu CLIP'a w g 3000 z homologacją ?? na Polskę...
    Są też nie publikowane kody....

A to wszystko nieprawda jak mówią w serwisach, ale za co biorą kasę jak np. odpalają słuchawkę z "kluczykiem" i PIN ****

a juz póżno i człowiekowi sie króliki w głowie .... ganiają
  • #11 15029102
    Ibol
    Poziom 11  
    Temat archiwalny. Zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy typowych problemów z telefonami marki Gigaset, obejmujących uszkodzenia wyświetlacza (brak segmentów cyfrowych), trudności z logowaniem słuchawki do bazy (zawieszanie się, ciągłe wyszukiwanie bazy, wyświetlanie stałej cyfry "1"), brak dźwięku w głośniczku, opóźnienia lub brak reakcji klawiszy oraz utratę zasięgu po zdjęciu bazy lub podczas rozmowy. Wskazano, że częstą przyczyną problemów z wyświetlaczem jest odklejenie lub uszkodzenie tasiemki łączącej, którą można próbować naprawić przez podgrzewanie (np. lutownicą przez warstwę ochronną lub innymi metodami cieplnymi). Problemy z klawiaturą mogą wynikać z zabrudzeń lub kleistego osadu pod gumkami, co wymaga oczyszczenia lub wymiany elementów gumowych. Reset bazy i słuchawki jest często skutecznym sposobem na rozwiązanie problemów z logowaniem i dźwiękiem, przy czym czas resetu zależy od modelu i ustawień (np. trzymanie przycisku paging do momentu zgaśnięcia diody). W przypadku awarii sprzętowych wskazano na zimne luty procesora, uszkodzenia ścieżek na płytce, spalony bezpiecznik oraz konieczność wymiany elementów elektronicznych, takich jak pamięć w bazie. Wspomniano także o niepublikowanych kodach serwisowych i możliwościach testowania oraz regulacji parametrów słuchawek poprzez interfejs I2C. Problemy z ładowaniem i działaniem baterii mogą wynikać z odwrotnego włożenia akumulatora lub uszkodzenia bezpiecznika. Podsumowując, naprawy wymagają zarówno działań programowych (reset, kody serwisowe), jak i fizycznych (lutowanie, czyszczenie, wymiana elementów).
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA