logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skutecznie czyścić i regenerować gumowe wałki w drukarkach?

manfed 12 Maj 2003 09:43 10448 20
REKLAMA
  • #1 210308
    manfed
    Poziom 17  
    Ocena: 21
    Pytanie jak w temacie i dotyczy zarówno atramentówek jak np laserów, jak to zrobić aby starczyło na dłużej. Słyszałem że można wałki gumowe ragenerować przez nasaczanie ich jakimiś środkami tak aby powiekszały swoją objętość :roll:
  • REKLAMA
  • #2 210359
    aceton
    Poziom 26  
    Ocena: 93
    Ja zawsze demontuje i pod wode z dodatkiem malej ilosci ludwika po tym sa jak nowe
  • REKLAMA
  • #3 210367
    JarGol
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Dokładnie tak.... Woda i szczoteczka to najlepszy sposób .. Raczej nie używaj alkoholo bo powodują twardnienie gumy i zazwyczaj później choć wałki są czyste to nie chcą brać..... Proponuję szczoteczkę mydło lub ludwika... Zakładaj do drukarki wałki dobrze wysuszone... Jeżeli pory w wałku wytrą się... można go jeszcze podratować... przecierając delikatnie bardzo drobnym (powyżej 200) papierem ściernym, a następnie dokładnie czyszcząc.... żeby żadne śmieci nie zostały.... Innym sposobem jest naklejanie na wałki paseczków bibuły krepy samoprzylepnej lub obklejanie samoprzylepną taśmą papierową ale to nie w każdej drukarce działa... Napisz w jakiej drukarce masz problem z pobieraniem papieru to postaram Ci się pomóc w jaki sposób masz sobie z tym poradzić....
  • #4 210560
    BJSusel
    Poziom 18  
    Ocena: 26
    Możesz też spróbować przeczyścić terpentyną - w moim przypadku zawsze pomagało, guma po tym zabiegu "ciągnie" jak nowa.
  • #5 210793
    kosmita
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 134
    Jesli chodzi o mnie to uzywam plynu do rolek ktory mozna dostac w katunie... jest genialny wczesniej tez czyscilem rolki mydelkiem i szczoteczka... od kad uzywam plyn (ok 8 miesiecy) zadna drukarka ktora zrobilem nie wrocila do mnie na pobieranie papieru
  • #6 211273
    malywie
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Ja używam chloroformu ,
    ale ostrożnie z plastikami !!!!!
  • REKLAMA
  • #7 211994
    Krzycho
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Aceton na twarde gumy
    i ostroznie z plastikami :)
  • #8 212039
    radocha
    Poziom 28  
    Ocena: 32
    od sperytusu guma stopniowo twardnieje(no i lepiej wypić...)od tepentyny też,od chloroformu, benzolo i czterochlorku puchnie.Fabryczne płyny to po prostu izopropanol z "bajerami" plus etykieta plus wyższa cena.W POCH-u izoprpanol 8zł40gr za litr,jak nie macie sklepu w okolicy to zamawiać w aptece-trche sie pouśmiechać i sprowadzą.
  • #9 216721
    marky1
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Ja proponuje używać rzecz firmową:
    PlatenClene
    To jest z serii środków AV. Genialne do gum, odtwarza "szorstkość" gum. Jest zalecany do laserówek i raczej nie śmierdzi jak izopropanol. Można to dostać w MEDITRONIK'u w Warszawie.
  • #10 219061
    mkudaj
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Od jakiegos czasu uzywam acetonu a nastepnie WD40 na kartke papieru pare razy przejechac rolka wysuszyc na czystej kartce. Do momentu jak jest bieznik - dziala (w kazdym badz razie z XEROX-em)
  • #11 219606
    aceton
    Poziom 26  
    Ocena: 93
    aj proponuje juz zamknac temat bo niedlugo ktos zaproponuje posmarowac rolki smarem (towotem) 8O w sumie kto wie moze by i chodzilo :roll:
  • #12 219996
    manfed
    Poziom 17  
    Ocena: 21
    ok.
    dzięki wszystkim za rady (niektóre faktycznie są dość ciekawe :wink: )
  • #13 2961554
    lechub
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    PRINTER 66. Środek stworzony typowo do czyszczenia drukarek. Guma na d lugi czas zyskuje jak ja to określam " lepkość" Czyli zyskuje swoje walory, papier się nie dostaje poślizgu ITD....
  • #14 2962286
    adrian.sad
    Poziom 13  
    Novogum Extra. Środek czyszczący do gum, wałków farbowych w offsetach. Najlepsza rzecz, jaką do tej pory wynaleziono w tym temacie. Zapomnijcie o wodzie, ludwiku itp. Od 10 lat (co najmniej) stosuję i każdy, kto spróbował od razu się na to przesiadł. Dodatkowo niezle radzi sobie z tonerem na silikonie, teflonie itp.
  • #15 3023008
    wladekp
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    adrian.sad napisał:
    Novogum Extra. Środek czyszczący do gum, wałków farbowych w offsetach. Najlepsza rzecz, jaką do tej pory wynaleziono w tym temacie. Zapomnijcie o wodzie, ludwiku itp. Od 10 lat (co najmniej) stosuję i każdy, kto spróbował od razu się na to przesiadł. Dodatkowo niezle radzi sobie z tonerem na silikonie, teflonie itp.

Potwierdzam, stosuję od lat i jest to najlepszy środek, w dodatku niedrogi
  • #16 3026673
    tomek1970
    Poziom 22  
    Ocena: 46
    Novogum Extra - gdzie to kupujecie ?

i ile za to to cenią ?
  • #17 3027081
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 832
    Można jeszcze używać SHWEGO PLUS. Też jest nie zły zwłaszcza do wałków dociskowych zapapranych toneremi teflonu (myć na ciepło) , no i świetnie "rozjaśnia" :-) zażółknięte obudowy. Do rolek - płyn z ARIKO , kanister 1 L i starcza na długi czas !

C.
  • #18 3032633
    Janusz D
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    NOVOGUM - kupisz w DKS (W-wa, Gdańsk). Butelka 1L kosztuje około 30zł.
    Efekt murowany.
    Polecam
  • REKLAMA
  • #19 3033944
    buli -konrad
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    heh sory ze jeszcze wtrącam do tematu. ja od 3 lat używam zmywacza do paznokci tego na acetonie i jakos jest ok.
  • #20 3035816
    salmon
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 262
    A ja słyszałem (jeszcze nie używałem), że bardzo dobry do gum jest zmywacz do PCV Wurtha typ 10 (a do zabrudzonych plastików typ 20)
  • #21 3058965
    soyo
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Potwierdzam, do rolek gumowych najlepszy jest Novogum, taki żółty płyn śmierdzący izopropanolem i cytryną. Paski gumowe pobierające papier tez można tym zregenerować.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji omówiono metody skutecznego czyszczenia i regeneracji gumowych wałków w drukarkach atramentowych i laserowych, aby przedłużyć ich żywotność i poprawić pobieranie papieru. Zalecane jest demontowanie wałków i mycie ich wodą z dodatkiem łagodnego detergentu, np. Ludwika, z użyciem szczoteczki, a następnie dokładne suszenie. Unika się alkoholu i spirytusu, które powodują twardnienie gumy. Alternatywnie stosuje się terpentynę, chloroform lub aceton z zachowaniem ostrożności względem plastików. Popularne są specjalistyczne środki chemiczne takie jak Novogum Extra, PRINTER 66, SHWEGO PLUS, PlatenClene oraz płyn z ARIKO, które regenerują właściwości gumy, przywracając jej lepkość i szorstkość, co zapobiega poślizgowi papieru. Novogum Extra jest szczególnie polecany, dostępny m.in. w DKS, skuteczny także na wałki farbowe i paski gumowe. Niektóre metody obejmują także delikatne szlifowanie papierem ściernym o wysokiej gradacji lub oklejanie wałków taśmą samoprzylepną, choć nie zawsze efektywne. Wskazano, że fabryczne płyny często bazują na izopropanolu, a ich cena jest wyższa niż preparatów aptecznych. Do regeneracji wałków stosuje się również zmywacze do paznokci na bazie acetonu oraz zmywacze do PCV marki Wurth. W dyskusji pojawiły się także uwagi o ryzyku stosowania niektórych rozpuszczalników ze względu na uszkodzenia plastików.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA