logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór anteny parabolicznej do sieci 1000m z przeszkodami, budżet 120-130 zł

ziutostar 22 Lut 2006 16:57 1474 8
REKLAMA
  • #1 2334520
    ziutostar
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Wiatm wszystkich mam pytanie do osób które kupiły lub mają zamiar kupic antene paraboliczną .Posiadam taki problem ze mam antenke babu jagi firmy interline 14 dbi i puki byłem podłączoiny pod siec odległa o 300 m i nic nie byłona przezkodzie sieć chulała dobrze ale problem nastapił teraz gdyz zmieniłem sic na szybszą a jest ona oddalona o jakieś 1000m na droce mam drzewa a w około mase innych sieci na tej antence co mam to jest problem z zasiegiem i z połączeniem bo co sekunde łacze sie i rozłanczam sie .Sprubuje jeszcze wywalić ją na 3 m masz bo takowy mam przy kominie i zobacze efekty ale mysle że nie obejdzie sie bez parabolki dlatego pytam jaka firma produkuje dobre parabole zastanawiałem sie nad parabolą interline 20 dbi za 120zł le jesli są inne firmy które produkuja dobry sprzęt to słucham waszych porad max cena jaka moge wydać to własnie 120 zł góra 130zł
  • REKLAMA
  • #2 2338165
    ducker1
    Poziom 26  
    Ocena: 83
    W sumie to ta antena jest dość dobra tylko czy wystarczy w twoim przypadku??
    Chodzi mi o to że parabola jest anteną kierunkową i dlatego mogą być problemy z zapewnieniem widoczności w pierwszej strefie Fresnera.
    miałem identyczny problem i rozwiążałem go anteną sektorową 180°
    Nie prubowałem parabolki.
  • REKLAMA
  • #3 2362410
    Luckskywalker
    Poziom 21  
    Ocena: 124
    Witam,załatw sobie stary talerz od satki,i zbuduj biqada którego dokładny opis jest na elektordzie, http://www.elektroda.net/download/dwpl.php?fi...Biquad%20Antenna%20Construction%20Project.zip kupujesz obudowe na antenke w elektroniku i masz gotowy promiennik,tani w kosztach a przyzwoite parametry,ew.załat ten talerz i kup na allegro sam promiennik.Pozdrawiam
  • #4 2364191
    ducker1
    Poziom 26  
    Tego biquada odradzam. To działa ale tylko chwile, dopuki dtut i płytka miedziana nie pokryją się patyną.
    A ustawienie tego pod odpowiednim kontem do tależa jest "przyjemnością godną pozazdroszczenia"
    Orobisz się jak głupi, a po 2 miesiącach będziesz znowu szedł na dach.
    Przeciaż antena musi być idealnie szczelna, tam nie może się dostać żadna wilgoć a tu to raczej tego nie zapewnimy.
    Proponuje jednak kupić firmówke bo jednak masz jakąś gwarancje.

P.S. A prubowałeś to połonczenie na sektorze 180° albo 120°?? to według mnie rozwiązało by problem
  • REKLAMA
  • #5 2365603
    Luckskywalker
    Poziom 21  
    Ocena: 124
    ja na dach nie chodze,a smiga koło poł roku,zadnych spadków zasiegu,pytke zabezpieczyłem lakierem bezbarwnym,pudełko zamknołem szczelnie i jest ok,pozatym na allegro "super promienniki" kupisz drozej napewno niz zrobic samemu taki ,a po rozłozeniu tego z allegro bedzie płacz i zgrzytanie zębów,za co ta kasa poszła...chyba ze kupisz cos firmowego.
  • #6 2365652
    jumbo8
    Poziom 16  
    Po pierwsze sprawdź czy na tym samym kanale nie pracuje jeszcze jakiś nadajnik!
    Po drugie podniesienie anteny może być najrozsądniejszym rozwiązaniem, bo kryterium odbioru są drzewa znajdujące się w torze sygnału w 1strefie Fresnera (cyt. poprzednika) !
  • #7 2365743
    ducker1
    Poziom 26  
    Spróbuj też pochodzić z tą anteną po dachu bo może nie trafiasz w listek sektora. Może jak ją przeniesiesz parę metrów w w inną stronę to będzie działać i nią roche pokręcić żeby zmienić jej polaryzacje bo czasami zdarza się że fala z bazy odbija i ugina się na krzakach albo jakimś blaszanym dachu i w efekcie dociera do nas w polaryzacji pionowej albo jeszcze jakoś inaczej.

Czasami niestety antenę trzeba mocować tam gdzie ona chce a nie tam gdzie nam wygodniej :D
  • REKLAMA
  • #8 2365990
    ziutostar
    Poziom 14  
    Co do chodzenia z atenką to odpada ale ta firma bedzie zakładać kolejny nadajnik na sklepie który jest w tej samej lini co pierwsza baza nadawcza równiez przysłaniaja ja drzewa tyle ze mam do niej mniejszą droge bo około 500 600 m pozatym jesli bym chciał z tej stacji pobierac net to musze wymienic sprzet na 5Ghz bo w mojej miejscowości jest mase innych sieci nadajacych na częstotlwosci 2.4 Ghz pozatym czasem przypadaja 2 lub 3 na jeden kanał a oni ta stacje robia na 5 Ghz i bedzie to jak narazie jedyna stacja nadajaca na czestotliwosci 5Ghz .A co do paraboli to mysle ze drzewa nie powinny jej przeszkadzac bo w końcu te anteny przeznaczone sa na ekstremalne warunki takie jak odległośc czy właśnie drzewa

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada antenę paraboliczną Interline 14 dBi, która działała poprawnie na odległość 300 m bez przeszkód, jednak przy zwiększeniu odległości do około 1000 m i obecności przeszkód terenowych (drzewa) oraz zakłóceń od innych sieci, pojawiają się problemy z zasięgiem i stabilnością połączenia. Rozważane jest podniesienie anteny na 3 m oraz zakup anteny parabolicznej o wyższej wartości zysku, np. Interline 20 dBi, mieszcząc się w budżecie 120-130 zł. W dyskusji zwrócono uwagę, że parabola jest anteną kierunkową i przeszkody w strefie Fresnera mogą powodować problemy z łącznością. Proponowano alternatywne rozwiązania, takie jak anteny sektorowe 120° lub 180°, które mogą lepiej radzić sobie z przeszkodami i zakłóceniami. Pojawiły się także sugestie budowy własnej anteny biquad z wykorzystaniem talerza satelitarnego i promiennika, jednak z uwagi na trudności w utrzymaniu szczelności i trwałości, zalecane jest kupno anteny firmowej z gwarancją. Dodatkowo wskazano na konieczność sprawdzenia kanałów pracy nadajników w okolicy oraz ewentualną zmianę sprzętu na 5 GHz, gdzie jest mniej zakłóceń, co jest planowane przez operatora. Linki do instrukcji budowy anten i dodatkowych materiałów technicznych zostały udostępnione.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA