logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór anteny do internetu radiowego: panelowa, helikalna czy yagi?

mefiu2580 15 Sie 2007 16:15 5242 14
REKLAMA
  • #1 4180864
    mefiu2580
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    Witam.
    Jestem użytkownikiem internetu radiowego. W tej chwili posiadam antenę panelowa bez talerza i mam bardzo słaby zasięg max 42% ale zazwyczaj 34% czyli coś około -76dBm. Nie bylo by problemu gdyby nie to ze spada prędkość... Słyszałem ze anteny panelowe są dobre jeśli nadajnik jest gdzieś blisko około 1-2km a ja mam do nadajnika około 4-5km i chciałem dokupić talerz ale mi odradzono i zaproponowano antenę helikalna lub yagi. I nie wiem co zrobić, mogę wydać coś około 50zl na antenę ewentualnie bo właśnie tyle kosztuje talerz. Czy to będzie dobry pomysł?
    W razie jasności proszę pytać o szczegóły.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4180927
    MarekPPN
    Poziom 35  
    Ocena: 154
    Za 50zł nie kupisz dobrej anteny, chyba że samoróbki z allegro.
  • REKLAMA
  • #3 4180946
    mefiu2580
    Poziom 18  
    Co rozumiesz pod słowem dobrej? Chodzi mi głównie o poprawę zasięgu.
  • Pomocny post
    #4 4180962
    MarekPPN
    Poziom 35  
    Dobrego wykonania, oraz o prawdziwym zysku energetycznym.
    Na allegro 19dbi to 10-13dbi.
  • #5 4180968
    mefiu2580
    Poziom 18  
    Kurcze to chyba kupie talerz. Czy dużo on pomoże?
  • REKLAMA
  • #6 4180977
    MarekPPN
    Poziom 35  
    Co chcesz powiedzieć przez słowo "talerz" ?
  • REKLAMA
  • #7 4180984
    mefiu2580
    Poziom 18  
    Taki jak jest np. przy antenach cyfry+. ;)
  • #8 4181053
    jedynygarf
    Poziom 20  
    mefiu2580 napisał:
    Witam.
    Jestem użytkownikiem internetu radiowego. W tej chwili posiadam antenę panelowa bez talerza i mam bardzo słaby zasięg max 42% ale zazwyczaj 34% czyli coś około -76dBm. Nie bylo by problemu gdyby nie to ze spada prędkość... Słyszałem ze anteny panelowe są dobre jeśli nadajnik jest gdzieś blisko około 1-2km a ja mam do nadajnika około 4-5km i chciałem dokupić talerz ale mi odradzono i zaproponowano antenę helikalna lub yagi. I nie wiem co zrobić, mogę wydać coś około 50zl na antenę ewentualnie bo właśnie tyle kosztuje talerz. Czy to będzie dobry pomysł?
    W razie jasności proszę pytać o szczegóły.

Tak antena paraboliczna (bo tak się one nazywają) to dobre roziązanie napisz jeszcze czy masz karte radiową czy AP w trybie klienta i jaka odległość od anteny do karty radiowej lub ów APc
  • #9 4181070
    mefiu2580
    Poziom 18  
    Mam chyba kartę radiowa zamontowana w miejsce modemu w PC. Komputer z karta jest na pierwszym pietrze a antena na strychu nad pokojem. Czyli około 4-5metrow.

Dodano po 25 [minuty]:

A czy w warunkach domowych można zrobić samemu antenę?
  • #10 4181190
    darek-darek
    Poziom 12  
    Witam,

Jestem administratorem sieci radiowej i nigdy nie podlaczylbym klienta ktory jest 4-5 km od nadajnika na panelce czy na yagi ,,, fiu fiu

Na takiej odleglosci tylko PARABOLA i nic wiecej.
    Polecam Ci sklep gdzie sam robie zakupy i ponad 100 moich klientow jest zadowolonych z Internetu
    http://sklep.proconnect.pl/product_info.php?products_id=79 - to jest antena ktorej potrzebujesz, gwarantuje Ci wzrost %%%%%%

PS: Jesli zastanawiasz sie nad innymi antenami to odpusc sobie, to co Ci podalem naprawde jest najlepsze i w dodatku w dobrej cenie.

-- To nie reklama sklepu, tylko polecam to co jest naprawde dobre.
  • #12 4181679
    darek-darek
    Poziom 12  
    Zalezy co to za panelka, bo promiennik z proconnecta ma jak sie nie mylę 12dBi
    Jesli masz panel z INTERLINE to mysle ze podoła chodz ma 8dBi ,,, ale jak masz jakąś "garażówke" to lepiej kup komplet :)

Ogolnie polecam caly nowy zestaw :)
  • #13 4181702
    mefiu2580
    Poziom 18  
    Nie znam danych mojej panelówki ale wiem ze u znajomych maja identyczne z tym że maja także czasze i zasięg maja dobry. nawet do 86-100% Mi wystarczy około 70% tak żeby prędkość nie spadała.
  • #14 4181747
    darek-darek
    Poziom 12  
    Zakup czasze i zobacz - małe ryzyko ,,, jeśli nie zadziała to później ew. dokupisz sam promiennik z kablem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik internetu radiowego posiada antenę panelową bez talerza i doświadcza słabego zasięgu (około 34-42%, około -76 dBm) na odległość 4-5 km od nadajnika, co skutkuje spadkiem prędkości. Panelowe anteny są efektywne na krótsze dystanse (1-2 km), dlatego rozważane są anteny helikalne, yagi lub paraboliczne (talerzowe). Za kwotę około 50 zł trudno kupić antenę o dobrym wykonaniu i rzeczywistym zysku energetycznym. Paraboliczna antena jest rekomendowana na odległości 4-5 km, zapewniając znaczną poprawę sygnału i stabilności połączenia. Można rozważyć zakup gotowej anteny parabolicznej lub samodzielne wykonanie anteny w warunkach domowych. Zakup samej czaszy parabolicznej do istniejącej panelowej anteny może pomóc, ale najlepsze efekty daje kompletna antena z odpowiednim promiennikiem. Wskazane jest także uwzględnienie odległości między anteną a kartą radiową (około 4-5 m). Polecany jest sklep proconnect.pl oferujący anteny paraboliczne o wysokim zysku energetycznym (np. 12 dBi). Dla precyzyjnego doboru anteny można skorzystać z narzędzi do obliczeń parametrów antenowych online.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA