logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat zwrotnic do kolumn Tonsil New Mildton 200 ZgB120 8 793

dualdragon 22 Lut 2006 17:12 1425 9
REKLAMA
  • #1 2334579
    dualdragon
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    witam
    poszukuje schematu zwrotnic do kolumn tonsil New mildton 200
    katalogowo : ZgB120 8 793
    moc znaminowa 120 W
    muzyczna 200 W
    przedział częstotliwości 35 - 22 000 Hz

widziałem inne tematy lecz nie widziałem tego modelu wśród nich jeśli ktoś może mi pomuc to serdecznie dziękuje
    pozdrawiam
    w razie pytań z chęcia uzupełnie informacje
  • REKLAMA
  • #2 2342058
    dualdragon
    Poziom 11  
    widze że temat nie zyskał jakiejkolwiek uwagi a ja mam w obu zwrotnicach spalone części et same i nei mam skąd wziąśćich parametrów więc ponawiam poźbe o POMOC
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2342337
    dj master
    Poziom 21  
    Ocena: 29
    WitaJ serdecznie , a co sie spaliŁo ?, bo mam te kolumny, byc moze jestem w stanie Ci pomoc!
  • REKLAMA
  • #4 2342588
    PANICZKAMIL
    Poziom 39  
    Ocena: 350
    Na forum był temat schematy i dane głośników tonsil - głowy nie dam,ze to dokładnie taki temat ale cos w tym stylu.

POZDRAWIAM
  • #5 2343638
    dualdragon
    Poziom 11  
    tematy były ale nie do tego modelu :)
    stopiły sie cewki - takie najmniejsze -do piszczałek w wyniku tego jeden głośnik zupełnie niemal nie wydaje wysokich częstotliwości
    mam nadzieje że wiesz co mam na myśłi
  • REKLAMA
  • #6 2393432
    dualdragon
    Poziom 11  
    cuż za pech kilkanaście tysiący urzytkowników i nikt nie może pomuc
    pozostaje siedzieć i płakać
  • #7 2393482
    rufus4333
    Poziom 19  
    Ocena: 34
    Niestety schematu tych zwrotniczek nie widziałem,
    dlatego proponuję porównać wielkość cewek z tymi od STX-a (tanie jak barszcz), zakupić kilka sztuk o różnej indukcyjności i doświadczalnie dobrać odpowiednią.
    Innym rozwiązaniem może być zakup gotowych zwrotnic.
  • #8 2393565
    j.h.hudy
    Poziom 18  
    Ocena: 12
    Coś ty z nimi robił że sie stopiły cewki w zwrotnicy ?:D
  • #9 2396711
    dualdragon
    Poziom 11  
    w sumie to nic (ja)
    kolumny kupiłem niedawno na allegro
    robiłem odsłuch - musialem zregenerować niskotonowe
    później zauważyłem braki dzwieku wysokotonowego - ale po wyjęciu głośniczki chodziły - przyjrzałem sie zwrotnicy (wątpie bym ja to "rozpalił"mam za słaby zwmacniacz a z powodów wiadomych nei daje na więcej niż 75% gałki)
    no i na zwrotnicy zauważyłem stopiną nieszczęsnączęść i drogą dedukcji doszedłem że to powód milczenia a w przypadku drugiej kolumny cichego grania piszczałek
    przeszukalem różne fora w poszukiwaniu tego schematu i nie znalazłem :/
    (znalazłem do autusów i starej wersji mildton - które różniły sie zastosowanymi głośnikami - u mnie sąmocniejsze oraz regulatorami na panelu kolumny - więc podejrzewam że co nieco zmienili
  • #10 2410497
    dualdragon
    Poziom 11  
    dziękuje wszystkim za starania i pomoc

najsprawniejszym doradcą okazał sie serwis tonsila ( który w razie kłopotu polecam wszystkim ) odpowiedz dostałem niemal natychmiast czas czekania to jedynie dni wolne od pracy bo wysłałem maila w sobote :]

dostałem dokładny schemat czyli to czego potrzebowałem :)
    pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano schematu zwrotnic do kolumn Tonsil New Mildton 200 (katalogowo ZgB120 8 793) o mocy znamionowej 120 W i zakresie częstotliwości 35-22 000 Hz. Problemem były spalone cewki w zwrotnicach, szczególnie te najmniejsze do głośników wysokotonowych, co skutkowało brakiem dźwięku w zakresie wysokich tonów. Próby znalezienia schematu na forach nie przyniosły rezultatów, gdyż dostępne materiały dotyczyły innych modeli Tonsil. Sugerowano eksperymentalne dobieranie cewek o różnych indukcyjnościach lub zakup gotowych zwrotnic. Ostatecznie uzyskano dokładny schemat zwrotnic bezpośrednio od serwisu Tonsil, co pozwoliło na naprawę uszkodzonych elementów i przywrócenie pełnej funkcjonalności kolumn.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA