logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Hitachi VT-M727 - Zrywanie obrazu i dźwięku po wymianie kondensatorów i czyszczeniu

kruchyk 14 Kwi 2015 21:19 2337 9
REKLAMA
  • #1 14617651
    kruchyk
    Poziom 8  
    Witam wszystkich,
    dostałem do naprawienia martwy magnetowid VT-M727.
    1. W zasilaczu wymieniłem wylane kondensatory elektrolityczne i przepaloną diodę zenera. Pomiary wykazały właściwe napięcia na wyjściu.
    2. Niestety na płycie głównej też powylewały kondensatory, wymieniłem je. Zgodnie z zawartymi informacjami w innych tematach, płytę umyłem przed montażem nowych kondensatorów izopropanolem.
    3. Magnetowid ożył, jednak podczas odtwarzania miałem u dołu ekranu pas z zakłóceniami (śnieg). Podczas kolejnych prób pas zakłóceń rozszerzył się do połowy wysokości ekranu od dołu. Cały czas dźwięk był dobry.
    4. Po umyciu głowic izopropanolem w sprayu, magnetowid zaczyna odtwarzać i po paru sekundach zrywa sygnał wideo oraz audio. Przy czym magnetowid dalej pracuje, jak podczas normalnej pracy.

Proszę o sugestie.
  • REKLAMA
  • #2 14617892
    Andy_M
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    Witam !
    Sprawdź elektrolity na silniku capstan. O ile mnie pamięć nie myli to jest ich tam 5 sztuk i lubią się wylewać. Małe pojemności tych elektrolitów wywołują problemy ze stabilnością przesuwu taśmy co skutkuje pasami zakłóceń na obrazie. Przyjrzyj się też prowadzeniu taśmy na kołkach wiodących, może właściciel próbował "doregulować" video :D , to może też wywołać taki pas zakłóceń.
  • REKLAMA
  • #3 14619716
    kruchyk
    Poziom 8  
    Rozumiem, że chodzi o kondensatory C1651, C1652, C1653, C1655, C1656 z poniższego schematu. Wymieniłem je wraz z innymi na płycie głównej, gdyż były wylane.

Hitachi VT-M727 - Zrywanie obrazu i dźwięku po wymianie kondensatorów i czyszczeniu

Nic nie było regulowane w torze prowadzenia taśmy.

Co do punktu 4, to aktualnie wideo po naciśnięciu play po kilku sekundach ciszy zaczyna odtwarzać z taśmy dźwięk, natomiast obraz jest cały zaśnieżony.
    Przed umyciem głowic izopropanolem obraz był z małym paskiem śnieżenia, teraz śnieży na całym ekranie :/. Dysk wizyjny potraktowałem sprayem, aby nie uszkodzić głowic ferrytowych. Nie wyglądają na wyszczerbione.
  • #4 14620491
    gostunio
    Poziom 14  
    Ocena: 22
    Witam,
    sprawdź przesuw taśmy na głowicy audio (ewentualnie rolka dociskowa do wymiany), dokładnie wyczyść głowicę video (spray na karteczkę - poczytaj forum było jak to robić), na końcu zdemontuj zieloną rolę czyszczącą (ten sprzęt ma ponad 20 lat ta rolka bardziej brudzi niż czyści głowic)
  • REKLAMA
  • #5 14621300
    Andy_M
    Poziom 14  
    Witam !
    Na obrazku jest schemat silnika kręcącego bębnem wizyjnym, a ja miałem na myśli capstan czyli silnik przesuwu taśmy - trzeba zajrzeć pod spód mechaniki, kondensatory powinny być na płytce silnika.
  • #6 14625036
    kruchyk
    Poziom 8  
    Andy_M

na płytce silnika capstan są kondensatory (wykonane w technologii smd), jednak to nie są elektrolityczne (w dokumentacji również nie są oznaczone jako elektrolityczne). Szukając problemu doszedłem do obwodu na płycie głównej, który zamieszczam poniżej:

Do złącza PG644 jest podłączona płytka silnika capstan. Kondensatory C625, C633, C1657 są wymienione na nowe wraz z innymi wokół IC601, które nosiły ślady wylania. Kilka starych sztuk zostało.

gostunio

Dysk wizyjny przeczyściłem zgodnie z opisem na forum, pomogło. Obraz i dźwięk był ok do czasu zablokowania windy przy wysuwaniu kasety.
    Po zablokowaniu następne próby odtworzenia kończą się zakłóceniami obrazu: zaśnieżone paski raz są u góry ekranu, przy kolejnej próbie na dole, innym razem obraz skacze.
    Tak to wygląda, jakby winda za każdym razem ustawiała się na innej wysokości do odtwarzania.

W momencie zablokowania windy silnik ładowania działa, dlatego obejrzałem zespół sprzęgła, trybiki są całe. Niestety gniazda osiek były lekko spękane, dlatego nacisnąłem na nie pierścienie, aby poprawić sztywność osi. Mimo tego zabiegu potrafi się zablokować :/.

Dziękuję za dotychczasowe rady.
    Proszę o sugestie.
  • #7 14625156
    gostunio
    Poziom 14  
    Ocena: 22
    Wyciągnij kieszeń kasety (2 śruby) i obejrzyj czy nie masz pękniętego shafta (metalowy wałek przez całą długość kieszeni z zębatkami na końcach). Jeszcze raz zapytam - w momencie jak masz zły obraz, jak jest prowadzona taśma po głowicy audio/ctrl ?
  • REKLAMA
  • #8 14625706
    kruchyk
    Poziom 8  
    Dzięki za podpowiedź, faktycznie plastikowe ramię przy wyrzutniku jest pęknięte.
    Co do prowadzenia taśmy po głowicy audio/ctrl, to odpowiem jak rozwiążę problem z wyrzutnikiem.
  • #9 14626096
    Andy_M
    Poziom 14  
    Witam !
    Przepraszam, może niewłaściwie skojarzyłem model.
    W większości modeli Hitachi które do mnie trafiały były duże elektrolity (chyba 100uF) na capstanie i one dosyć często robiły "krecią robotę".
  • #10 14705015
    kruchyk
    Poziom 8  
    Witam,
    trochę to trwało za nim ogarnąłem problemy mechaniczne. Po drodze miałem problem z paskiem napędowym, gdyż ślizgał się na kołach napędowych. Co do pytania o wysokość taśmy na głowicy audio/ctl, to za każdym razem taśma jest na tym samym poziomie. Podejrzewam, że problem tkwi w zabrudzonych rowkach dysku wizyjnego. Na chwilę obecną staram się je doczyścić.

Dziękuję za podpowiedzi.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemów z magnetowidem Hitachi VT-M727, który po wymianie kondensatorów i czyszczeniu głowic nadal wykazuje zakłócenia obrazu i dźwięku. Użytkownik wymienił kondensatory elektrolityczne w zasilaczu oraz na płycie głównej, jednak po uruchomieniu urządzenia pojawiły się pasy zakłóceń na ekranie. Uczestnicy forum sugerują sprawdzenie kondensatorów na silniku capstan, czyszczenie głowicy wideo, a także kontrolę prowadzenia taśmy. Wskazano również na możliwość uszkodzenia mechanizmu wyrzutnika kaset oraz zanieczyszczenia rowków dysku wizyjnego jako potencjalne źródła problemów. Użytkownik potwierdził pęknięcie ramienia wyrzutnika i kontynuuje prace nad czyszczeniem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA