logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ECS K7SEM rev. 3.0 - USB nie działa po podłączeniu Lexmark 3330

lettsui 22 Lut 2006 23:14 2304 6
REKLAMA
  • #1 2336170
    lettsui
    Poziom 10  
    Witam!

Kurcze ludziska pomózcie bo mnie h..

Moi znajomi maja kompa. Z ww. plyta glówna, jakims Durakiem
    wlutowanym 1200+. No i zapragneli miec na tym jeszcze 80 GB i 512 MB.
    No to zalozylem. I wsjo gralo. Windows XP sie ladnie
    zainstalowal, wszystko samo wykrylo itd, itd. No i to problematyczne
    USB tez. Aparacik cyfrowy ladnie wlaczyli, zdjecia cyk do kompa i
    bylo ladnie.

No i przedwczoraj zapragneli miec jeszcze drukarke - znaczy sie
    Leksmarka wieluzytecznego - 3330.

No i go kupili i nie dziala. Znaczy sie wezwali mnie dzisiaj, bo go
    od wczoraj podlaczaja i nie dziala.

Caly port USB nie dziala, bo aparat cyfrowy tez nie jest wykrywany.
    Windows port ladnie wykrywa, ale cokolwiek podepne - nitki.

I tu moje pytanie...Czy moi znajomi jak sobie tego Lexmarka wczoraj
    podlaczali mogli zrobic jakies zwarcie i padl port USB, mimo ze
    Win go wykrywa.
    Czy jesli podepne na sledziu - bezposrednio pod plyte glówna -
    USB zadziala - czy moze cala plyta glówna jest uwalona?

Dzieki za pomoc i odpowiedz!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2336276
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1104
    Sprawdź czy na porcie jest zasilanie +5V.Jak podepniesz na śledziu do płyty to też powinny działać.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2336280
    papudrun
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Jeśli uszkodzenie sprzętowe to podłączenie śledzia raczej nic nie da, możliwe że znajomi namieszali podczas instalki ze sterownikami, co jest bardziej prawdopodobne,

Pierwsza rzecz to sprawdzenie portu, tak na szybko:
    1. Jeśli aparat reaguje na podłączenie (zazwyczaj pojawia się komunikat na wyświetlaczu) to port jest na 99% ok / problem z systemem
    2. Jeśli masz pod ręką jakiś penDrive lub inne urządzenie magazynujące USB podłącz, w biosie zmien First Boot Device na Removable USB Storage albo coś w tym rodzaju i sprawdz czy wogóle zechce zabootować z pendriva.
    3. Znajdź jakąś dystrybucje LinuxLiveCD i uruchom kompa z płyty, podłącz aparat albo drukarke i sprawdz czy linux wykryje cos...
  • Pomocny post
    #4 2336289
    danielito
    Poziom 12  
    Według mnie wyjarało się złacze USB ,miałem podobna sytuację okazało się potem że gościu podłączył jakimś cudem wtyczkę USB na odwrót i spowodował zwarcie , ale jak są jeszcze na płycie jakieś inne złącza to tamte powinny działać. Jeśli chcesz naprawić te zepsute złącza poszukaj na elektrodzie jak to zrobić widziałem kilka takich tematów. ;)[/url]
  • REKLAMA
  • #5 2336608
    lettsui
    Poziom 10  
    No więc Panowie sprawa ma się dalej tak...

- port (dokładnie dwa) nie reagują - aparat cyfrowy nie reaguje;
    - porty są wykrywane przez XP-ka;
    - stery do portów USB - zrobiłem reinstalkę, zrobiłem przywracanie systemu i nic.

Jak myślicie - kupić śledzia i wpiąć w płytę, czy raczej licząc, że z dymem poszedł cały kontroler, kupić kontroler na PCI?

Co do obrotu samego wtyku USB przez moich znajomy - bardzo to prawdopodobne - "rozjechane" gniazdo USB w Lexmarku, który łączyli.
    I do tego nie byłby to pierwszy raz - kiedyś kolo wpiął dwa bolczyki z PS2 w jeden z otworków w gniazdku PS2 klawiatury.

No i potem dzwoni do mnie że mu komp nie odpala :D

Dzięki za pomoc!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 2336613
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    Zmierzyłeś to napięcie, o którym pisał kolega Tronic1? Jeżeli go nie ma, to przepalił się bezpiecznik polimerowy na płycie.
  • #7 2336627
    lettsui
    Poziom 10  
    Dobra - mierzyć nie mierzyłem - przyznaję się!
    Ale ma replikator portu USB na 4 kolejne port, no i są tam kontrolki. I zawsze tak było, że jak odpałełem kompa, kontrolki na chwilkę "kontrolnie" się zapalały. A teraz nitki.

Czy te bezpieczniki polimerowe trzymają "tylko" te dwa porty wyprowadzone, czy również piny do podłączenia śledzia na płycie też?

Podsumowanie tematu

✨ Na płycie głównej ECS K7SEM rev. 3.0 z procesorem AMD Athlon 1200+ po podłączeniu drukarki wielofunkcyjnej Lexmark 3330 przestały działać porty USB – zarówno drukarka, jak i aparat cyfrowy nie są wykrywane przez system Windows XP, mimo że porty są widoczne w menedżerze urządzeń. Próby reinstalacji sterowników i przywracania systemu nie przyniosły efektu. Możliwe przyczyny to uszkodzenie sprzętowe portów USB spowodowane zwarciem, np. przez nieprawidłowe podłączenie wtyczki USB w drukarce Lexmark, co mogło uszkodzić złącze lub bezpiecznik polimerowy na płycie. Zalecane jest sprawdzenie obecności napięcia +5V na portach USB oraz testowanie portów na śledziu (panelu tylnego płyty głównej). Jeśli napięcie nie występuje, może być konieczna wymiana bezpiecznika polimerowego lub zakup kontrolera USB na PCI. Dodatkowo sugerowano testowanie urządzeń USB pod systemem Linux LiveCD, aby wykluczyć problemy systemowe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA