logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Literatura i strony o układach pomiaru czasów do 1ns

dioda1000 22 Lut 2006 23:35 1929 14
REKLAMA
  • #1 2336266
    dioda1000
    Poziom 28  
    Ocena: 131
    Ma ktoś namiar na strone , ewentłalnie na literature ?
    Jak w temacie
    poz dioda
  • REKLAMA
  • #3 2339832
    dioda1000
    Poziom 28  
    Górna :| .
  • REKLAMA
  • #4 2340841
    gklub
    Poziom 34  
    Ocena: 706
    Teoretycznie gdyby dokładność była 1%, zakres 100-1000ps, to wychodzi generstor 100GHz+licznik+bramkowanie. DGdyby czas mierzony był okresowy, można zdudniać własny generator i szcować okres mierzony,tu już mniejsze czestotliwości, chociaż nie mniej stabilne.
  • #5 2342601
    dioda1000
    Poziom 28  
    Generator na 100GHz i licznik raczej odpadają wiadomo z jakiego pwodu.Myślałem raczej o rozwiązaniu analogowym.

Cytat:
    można zdudniać własny generator i szcować okres mierzony,tu już mniejsze czestotliwości, chociaż nie mniej stabilne.

przemyślałem
    jak to miało by wygladac z punktu technicznego: elementy,układy ?

poz dioda

ps. dz. za zaintresowane
  • #6 2344782
    gklub
    Poziom 34  
    Sygnał mierzony ma jakąś częstotliwość, np. 10GHz. Więc ty też uruchom przestrajany generator powiedzmy 1-20GHz. Jak dodasz oba sygnały, to oprócz podstawowych częstotliwości dostaniesz też przebiegi o częstotliwościach = sumie i różnicy podztawowych. Jak zrównasz częstotliwości to różnicowa =0. Nie jest to takie proste ale metoda jest b. dokładna - tak dokładna jak stabilność generatora strojonego.
    Ciekawe, czy zadziałałby tu jakiś generator mikrofalowy - klistron albo co...Nie wiem na ile stabilny. No i musiałby być dokładnie przeskalowany.
  • REKLAMA
  • #7 2346644
    dioda1000
    Poziom 28  
    Załapałem :).
    Może źle pyt zadałem.
    Sprawa jest taka wysyłam sygnał/impuls/ o długości np. 1ms czyli start.
    Czekam na odpowiedz sygnał wraca w czasie np. 1ns może być że wróći po 3ns i jak to zmierzyć .Nie wiem czy metodą którą opisałeś uda się to zrealizować .
    poz dioda

ps.może się myle i da się.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 2347122
    gklub
    Poziom 34  
    Zgadza się, kiedyś miałem w ręce książkę "Precyzyjne pomiary odległości i czasu (chyba )". Niestety sam jej później szukałem ...:( Były tam różne bardzo wymyślne metody mierzenia odległości swiatłem i stad bardzo dokładne metody pomiaru czasu.
  • #9 2347748
    Teslacoil
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    dioda1000 napisał:
    Załapałem :).
    Może źle pyt zadałem.
    Sprawa jest taka wysyłam sygnał/impuls/ o długości np. 1ms czyli start.
    Czekam na odpowiedz sygnał wraca w czasie np. 1ns może być że wróći po 3ns i jak to zmierzyć .Nie wiem czy metodą którą opisałeś uda się to zrealizować .
    poz dioda

ps.może się myle i da się.

Impuls mierzący (wysyłany) musi być krótszy od najmniejszego przewidywanego czasu powrotu, a u ciebie jak dobrze zrozumiałem jest on milion razy dłuższy...
    Odległości w terenie mierzy się ultradźwiękami a w przestrzeni powietrznej impulsem mikrofalowym o czasie trwania 0,5 do 15 µs.
  • Pomocny post
    #10 2347882
    twazny
    Poziom 26  
    Ocena: 56
    Witam. Ta książka to:
    Krzysztof Holejko "Precyzyjne elektroniczne pomiary odległości i kątów" wyd.NOT 1987 .
    Może było póżniejsze wydanie, nie wiem. Książka przedstawia ogólne zasady i pewne kierunki rozwiazań, razem z teorią. Nie ma w niej schematów użytkowych ani szczegółowych rysunków falowodów, optyki itp.
    Temat trudny w amatorskim podejściu. Do czego to ma służyć, z jakimi odległościami mamy do czynienia i jaka wymagana dokładność? - może są inne metody.
  • #11 2348126
    dioda1000
    Poziom 28  
    Teslacoil:
    Cytat:
    Impuls mierzący (wysyłany) musi być krótszy od najmniejszego przewidywanego czasu powrotu, a u ciebie jak dobrze zrozumiałem jest on milion razy dłuższy...

może się myle :|. Ale interesuje mnie tylko 1 zbocze . Czyli czas od wysłania 1 zbocz do odbioru 1 zbocza. Impuls może trwać i 10 ms.

twazny:
    Cytat:
    Do czego to ma służyć, z jakimi odległościami mamy do czynienia i jaka wymagana dokładność? - może są inne metody.

Pomiar odległości zadowoli mnie "dokładność 10 cm" max. 10m

dzięki za zainteresowanie tematem
  • #12 2349182
    twazny
    Poziom 26  
    Ocena: 56
    Myślę że dokładność 1% jest do osiągnięcia nawet przy pomiarze ultradzwiękowym (kiedyś był popularny układ LM1812).Ale nie tylko.
    Musisz nieco poszukać,np w ten sposób:
    http://83.19.103.166/search.php?mode=results
    Następnie wpisz:
    zdalny+pomiar+odległości
    Trzeba trochę poświęcić czasu na przeglądanie.Ale mysle że warto.
  • #13 2351415
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4184
    Czy jest to impuls, który dostajesz jednorazowo, czy masz długą serię jednakowych impulsów?
    Czy amplituda impulsu jest stała, czy też dopiero trzeba robić jakiś wzmacniacz z ograniczaniem?
  • #14 2351766
    dioda1000
    Poziom 28  
    Cytat:
    Czy jest to impuls, który dostajesz jednorazowo, czy masz długą serię jednakowych impulsów?
    Czy amplituda impulsu jest stała, czy też dopiero trzeba robić jakiś wzmacniacz z ograniczaniem?

Impulsy mogę wysłać w postaci sekwencji, lub jeden.
    Wzmacniacz z ograniczeniem trzeba zrobić .

poz dioda

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy literatury i stron internetowych związanych z układami pomiaru czasów rzędu 1 ns lub krótszych. Poruszono kwestie techniczne dotyczące rozdzielczości i zakresu pomiaru, gdzie górna granica czasu wynosi około 1 ns. Wskazano, że pomiar z taką dokładnością wymaga bardzo szybkich generatorów (rzędu 100 GHz) i liczników, co jest trudne do realizacji w praktyce, zwłaszcza amatorsko. Zaproponowano metody analogowe oraz technikę mieszania sygnałów z generatora przestrajanego i sygnału mierzonego, co pozwala na uzyskanie sygnału różnicowego o niskiej częstotliwości, umożliwiającego precyzyjny pomiar czasu. Omówiono również problem pomiaru czasu powrotu impulsu o długości nawet kilku ms, gdzie impuls mierzący powinien być krótszy od czasu powrotu, co komplikuje pomiar w przypadku bardzo krótkich czasów rzędu ns. Wskazano na książkę Krzysztofa Holejki „Precyzyjne elektroniczne pomiary odległości i kątów” (wyd. NOT 1987) jako wartościowe źródło teoretyczne, choć bez schematów użytkowych. Poruszono także temat pomiarów ultradźwiękowych z układem LM1812 oraz możliwość stosowania wzmacniaczy z ograniczeniem sygnału. W przypadku sekwencji impulsów zasugerowano wykorzystanie drutów Lehera do pomiarów, choć metoda ta jest czasochłonna. Podkreślono, że dokładność pomiaru rzędu 10 cm na odległościach do 10 m jest celem użytkownika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA