logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Luna 385E - silnik nie obraca bębna, reszta działa. Co sprawdzić?

ktotek 23 Lut 2006 15:58 2195 9
REKLAMA
  • #1 2338326
    ktotek
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Moja stara wysłużona pralka od wczoraj zachowuje się normalnie poza ... silnikiem - nie obraca bębna, nie wydaje żadnych odgłosów (silnik). Poza tym pralka pompuje wodę, grzeje, programator działa... Nie ukrywam, że od jakiegoś czasu przymierzam sie do nowej pralki - czyżby właśnie nadszedł ten dzień? Wiem, że pytanie dalece lamerskie - co się mogło stać, jak sprawdzić czy to jakaś bzdura czy coś poważniejszego a więc kosztowniejszego....
    Serdecznie pozdrawiam...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2338369
    axxx
    Specjalista AGD
    Ocena: 1722
    Moze na poczatek wymien kondensator rozuchowy,ktory stoi na dole w lewym rogu koszt do 10 PLN.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2338876
    PBK
    Specjalista AGD
    Ocena: 460
    dokładnie najpierw zmien kondensator
    poza tym sprawdź pasek klinowy i czy beben obraca sie swobodnie
    poza tym wyczysc sitko w pompce
    i sprawdź czy na silnik nie leje sie woda
  • #4 2339152
    ktotek
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Dziękuję za odpowiedzi. Silnik jest suchy, sitko czyste, bęben i pasek obraca się swobodnie. Mam pytanie o ów kondensator - jak się go diagnozuje - jak wykręcę sam kondensator i zaniosę do punktu naprawy AGD to czy pracownik mi powie czy on jest dobry czy nie? Chcę uniknąć kupowania ewentualnie niepotrzebnego kondensatora..., tym bardziej, że jak wspomniałem wcześniej kupno nowej pralki to pewnie kwestia co najwyżej kilku miesięcy....
    I jeszcze jedno - kilka m-cy wcześniej w owej pralce była wymieniana pompka. Dziś zauważyłem, że idą do niej trzy przewody, natomiast wetknięte są tylko dwa, zresztą na ów trzeci (który obecnie pozostaje luzem) nie ma nigdzie miejsca. Czy tak ma być? Pewnie jest to spowodowane innym rodzajem pompki niż był oryginalnie użyty?
    Serdecznie pozdrawiam...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 2339315
    wjmarcia
    Poziom 13  
    Ocena: 39
    Ten trzeci przewód to pewnie ochronny, żółto-zielony. Kondensator mógłbyś zbadać sam miernikiem lub zbadać jak się ładuję, ale jak nie masz w tym doświadczenia to proponował bym zanieść do punktu naprawy, bo dla nich to "chleb powszedni", a jeżeli chcesz to wyjmij też silnik do sprawdzenia, bo może się okazać że wszystko masz sprawne a padł programator.
  • #6 2339844
    mironin
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Jeśli nie masz oryginalnego kądziora to spróbuj na innym ok.16 mF/220V.Zresztą silnik z uszkodzonym kondensatorem często buczy i przejawia chęć pracy , tyko brakuje początkowego momentu rozruchowego.Spróbuj w takim przypadku "pomóc" mu ręcznie wspomagając jego obroty obracając koło zamachowe w tą samą stronę. Silnik można sprawdzić bez wyciągania, zasilając go z ominięciem instalacji wewnętrznej pralki, ale potrzebny jest do tego sprawny kondensator.Chyba że faktycznie pomierzysz rezystancję poszczególnych uzwojeń.Rezystancja uzwojeń silnika typu OKC 2-2/12D(pralki PS 663 i Luna)wynosi:biały-żółty 60±4Ω, biały-zielony 60±4Ω, biały-niebieski 13,5±1,5Ω, biały-czerwony 27,5±2Ω.
  • #7 2617337
    Papito
    Poziom 11  
    Witam Wszystkich

Podepnę się do tematu.
    Mam całkiem podobny problem z pralką LUNA 385E. Wszystko działa oprócz... silnika? Przejawia on jednak chęć do pracy; wirówka chodzi, ale prawo/lewo - nie ma "siły" obrócić bębnem. Wyglądała więc typowo na uszkodzenie kondensatora. Ale jednak nie. Silnik po podpięciu poza obwodem elektrycznym pralki działa bez zarzutów na tym kondensatorze (nawet zakupiłem nowy i też jest ok!). Przeczyściłem styki w programatorze (te od kondensatora) ale to nie to. Nie wiem gdzie szukać ewentualnej przyczyny takiego uszkodzenia? Proszę o jakąś podpowiedź.

Dzięki
    Pozdrawiam
  • #8 2617440
    staszekf
    Poziom 33  
    Ocena: 498
    Papito napisał:
    Witam Wszystkich

. Przeczyściłem styki w programatorze (te od kondensatora) ale to nie to. Nie wiem gdzie szukać ewentualnej przyczyny takiego uszkodzenia? Proszę o jakąś podpowiedź.

Dzięki
    Pozdrawiam

W twoim przypadku programator do wymiany bo są spalone styki wolnch obrotów w programatorze[ płytka przy silniku programatora] ,chyba że sam potrafisz ją wymienic. Powodzenia
  • REKLAMA
  • #10 2627170
    Papito
    Poziom 11  
    Witam

Dzięki za pomoc. W moim przypadku były to styki w programatorze (tylko nie te co czyściłem:)). Po ich wymianie wszystko wróciło do normy.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Pralka Luna 385E ma problem z silnikiem, który nie obraca bębna, mimo że pompa, grzanie i programator działają poprawnie. Zalecane jest sprawdzenie i ewentualna wymiana kondensatora rozruchowego, który często odpowiada za brak momentu rozruchowego silnika. Należy także zweryfikować pasek klinowy, swobodę obrotu bębna, czystość sitka w pompce oraz czy silnik nie jest zalewany wodą. Kondensator można przetestować miernikiem lub w punkcie naprawy AGD. W przypadku gdy kondensator jest sprawny, a silnik działa poza obwodem pralki, problem może leżeć w uszkodzonym programatorze, szczególnie w spalonych stykach wolnych obrotów na płytce przy silniku programatora. Dodatkowo warto sprawdzić kostkę silnika pod kątem nadpaleń. Wymiana uszkodzonych styków w programatorze przywraca prawidłową pracę silnika i bębna. W jednym z przypadków problem dotyczył również nieoryginalnej pompki z niepodłączonym trzecim przewodem ochronnym.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA