logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Filtr RC. Dlaczego w rzeczywistości nie zachowuje się jak na symulacji?

kochzg 24 Lut 2006 12:54 1170 3
REKLAMA
  • #1 2341791
    kochzg
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Na wejściu do wzmacniacza wchodzi sygnał sinudalny o czestotliwości 500kHz (linia czerwona). Jednak jest on nieco niesymetryczny (specjalnie zrobione w celu symulacji niezrównoważenia wzmacniacza). Nastepnie poddaje go wzmocnieniu. Za wzmacniacze zastosowałem filtr RC i sygnał stał sie juz symetryczny (linie niebieska). I wszystko jest bardzo dobrze na symulacji. Jednak jak zastosuję to w praktyce to nie otrzymuję takiego efektu. Oczywiście, w rzeczywistości, za tym filtrem jest nastepny wzmacniacz.

Dlaczego??
    Załączniki:
    • Filtr RC. Dlaczego w rzeczywistości nie zachowuje się jak na symulacji? schem2.JPG (56.57 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Filtr RC. Dlaczego w rzeczywistości nie zachowuje się jak na symulacji? schem1.JPG (149 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2341839
    jdjan1
    Poziom 26  
    Ocena: 169
    Witam!

Kondensator odcina składową stałą. Bezpośrednio na wyjściu wzmacniacza sygnał będzie niesymetryczny.

Pozdrowienia

Jan
  • REKLAMA
  • #3 2341890
    kochzg
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Z tego co wiem, zastosowany filtr RC jest filtrem górnoprzepustowym wiec zgodnie z wzorem f=1/2*pi*R*C, powinien obcinać składową (zgodnie z wartościami R iC) czestotliwości ponizej 16kHz. Zas pozostałe powinien przepuszczać. Tylko dlaczego na symulacji wychodzi dobrze zas w rzeczywistości jest inaczej.
  • #4 2342510
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 881
    Jedyną przyczyna tego że sygnał na wyjściu nie jest symetryczny jaka przychodzi mi do głowy ta taka ze na rezystorze R6 występuje napięcie stałe. Bo żeby sygnał był symetryczny to na tym rezystorze w spoczynku napięcie powinno wynosić 0V.
    Wiec zmierz woltomierzem napięcia stałego napięcie na R6 bez sygnały wejściowego.
REKLAMA