logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować czujnik temperatury z regulacją i przekaźnikami?

sobekkk 24 Lut 2006 20:48 6900 7
REKLAMA
  • #1 2343778
    sobekkk
    Poziom 11  
    Ocena: 17
    Witam

Chce sobie zrobic taki ukladzik ktory przy danej [regolowanej] temperatorze bedzie wlaczal przekazniki
    Tzn ustawic ze np 1. przekaznik wlacza sie przy 30stopniach C 2. przy 45 itd. Zalezy mi zeby na termorezystorze [termistoze czy jak sie to tam nazywa... :wink: ] bylo jak najnizsze napiecie bedzie pracowal w temp od 15 do 100 ale troche zapasu musi byc ;)]. Jako zasilacz chce uzyc jakiegos najtanszego z allegro np. link usunięto (moze to byc caly czas w sieci 24h/d 7dni w tyg.?) do tego jakies potencjometry - ale jaka wartosc? i cos co bedzie mi przechodzilo w stan przewodzenia po przekoczeniu jakiegos napiecia. No i przekazniki - to juz mam :D

Jesli mozecie to napiszcie mi kakretne typy albo wartosci poszczegolnych elementow.

P.S. nie znalazlem podobnego tematu, jesli byl to prosze o link...

aha narazie byl by tylko 1 potencjometr a pozniej stopniowo rozbodowywane. Jesli kulad nie moze byc oparty na 1. temistorze to moze byc wiecej...

Moderowany przez Bartek_Wosik:

Usunięto link do aukcji. Zapoznaj się z regulaminem forum

• REKLAMA
  • #2 2343868
    Jerzy Węglorz
    Poziom 39  
    Ocena: 451
    Zobacz tu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic451180.html#2311845,
    polecam układ na LM723, można go oczywiście rozbudowac - wtedy wszystkie LM-y łączysz tak: zasilania - równolegle, wejścia sygnału "-" do czujnika - równolegle, wejścia sygnału "+" - indywidualnie, każdy do osobnego potencjometru, wyjścia - indywidualnie, każdy do osobnego tranzystora wykonawczego i przekaźnika.
  • REKLAMA
  • #3 2344369
    sobekkk
    Poziom 11  
    tylko ze przekazniki ktore mam sa na 230V [cewka].

Mogl bys narysowac schemat i napisac co mam kupic [jaki termistor, uklad, tranzystor] i jak wyliczyc reszte :roll:
  • REKLAMA
  • #4 2344551
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Ocena: 120
    propnowany wcześniej układ ma wyjście przekaźnikowe ( NE052) tak więc połacz tak jak masz na swoim schemacie
  • REKLAMA
  • #5 2353958
    sobekkk
    Poziom 11  
    tak bedzie to chodzic:

???
  • #6 2362515
    sobekkk
    Poziom 11  
    jakie napiecie zasilania to znalazlem [niewiem czemu akurat ten fargment omijalem i nieczytalem] ale jest inny problem:

uklad dziala na zasadzie ze przy temperaturze wiekszej od ustawionej przekaznik nie dziala [dioda nie swieci] a ma byc tak ze po przekoczeniu tej temperatury wlacza sie i pozostaje w tym stanie niezaleznie od wysokosci temperatury [chyba ze spadnie ponizej ustwionej to ma sie wyloczyc :wink: ], mozna coprawda podloczyc pod inne styki przekaznika ale wtedy bedzie niepotrzebnie marnowac energie a to wazne bo ma pracowac prawie caly rok przez 24h !

moglby ktos zrobic schemat [bez paramerow tylko jak poloczyc] zeby mial wyjscie na 2 styczniki ktore wlaczaja sie jesli temperatora jest nizsza niz zadana i 2 jesli wyzsza [1 uklad] bo ja praktycznie sie nieznam :( bardzo posze i z gory dzieki :wink:
  • #7 2539942
    logos2000
    Poziom 21  
    Ocena: 96
    witam!
    odnoscie tematu.
    potrzebuje naj naj prostyszy schemat do czjnika temperatury.
    co by mial robic? a no poprsotu przy temperaturze +70*C mialby przekazwyac 5V (chcem zrobic alarm temperatury wody w CO)

mam do dyspozycji:
    - plyte glowna od kompa (ATX) sadze ze to takie cos zielone pod prockiem i na plycie glownej to jet wlasnie ten czujnik (powinien dac rade na 70*C bez problemu, jesli dobrze mysle)

- jakis potencjometr tez sie znajdzie + jakies rezystory, kondensatory (chbya nie beda nawet potrzebne)

- cyna, lutonwica, kable i alarm na 5V

-no i w sumie chyba tyle

prosze o pomoc :)
  • #8 2548918
    rezi_ar
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    witam
    a co pisze na tym "małym zielonym" pod prockiem?
    może lm35 lub 335?
    z pozdrowieniami
    rezi

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy czujnika temperatury z regulacją progów załączania przekaźników. Proponowany układ oparty jest na LM723, który umożliwia podłączenie wielu przekaźników sterowanych indywidualnie przez potencjometry ustawiające progi temperaturowe. Czujnik temperatury to termistor (NTC), pracujący w zakresie 15–100°C, z niskim napięciem pracy. Przekaźniki mają cewki na 230 V AC, co wymaga zastosowania tranzystorów wykonawczych do sterowania. Układ ma działać tak, aby po przekroczeniu ustawionej temperatury przekaźnik załączał się i pozostawał w stanie przewodzenia do momentu spadku temperatury poniżej progu (histereza). Wskazano, że można łączyć zasilania LM723 równolegle, a wejścia sygnałowe "-" do czujnika również równolegle, natomiast wejścia "+" do osobnych potencjometrów. W dyskusji pojawiły się także pytania o najprostszy schemat czujnika temperatury z wyjściem 5 V do alarmu, z wykorzystaniem czujnika z płyty głównej komputera (np. LM35 lub LM335). Podkreślono potrzebę doboru wartości potencjometrów i elementów pasywnych oraz schematów umożliwiających sterowanie stycznikami w zależności od temperatury powyżej lub poniżej zadanej wartości.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA