logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

prosty wyłącznik termiczny, sterownik wentylatorów

cician 09 Gru 2007 23:32 10342 12
REKLAMA
  • #1 4571419
    cician
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam!

Zamierzam złozyc włacznik termiczny. Ma on sterowac dwoma wyntylatorami w budynku. Musi to byc dosyc dokładne... chodzi o to zeby dało sie na przykład ustawic temp. 25° jako próg do właczenia sie wentylatorów i na przykład 20° do wyłaczenia. Same czujniki prawdopodobnie kupię gotowe a zrobic zamierzam sam układ sterujacy. Najlepiej zeby to nie było na żadnych mikrokontrolerach. Prosiłbym o najlepiej gotowy schemat :D . Mile widziane linki do podobnych urzadzen. Z góry dziekuje.

Pozdrawiam!
    Cician

PS: nie znalazłem tego co mnie interesuje w "szukajce". Nie wiem czy w dobrym miejscu umiesciłem temat... jak nie to prosze o przeniesienie.
  • REKLAMA
  • #3 4572264
    cician
    Poziom 11  
    Raczej nie o to mi chodziło... sterownik chce zbudowac sam. Czekam na dalsze odpowiedzi :D

Pozdrawiam!
    Cician
  • REKLAMA
  • #5 4572817
    cician
    Poziom 11  
    Cytat:
    W tym temacie znajdziesz schemat komparatora okienkowego. Zamiast dzielnika 10k/6k podasz napięcie z czujnika temperatury.

Nie bardzo wiem w jakim temacie...:|

Dodano po 4 [godziny] 24 [minuty]:

Rozumiem że chodzi o ten schemat

Cytat:
    Zamiast dzielnika 10k/6k podasz napięcie z czujnika temperatury.

Czyli zamiast dwóch rezystorów w lewym górnym rogu schematu podpinam napiecie z czujnika temperatury... dobrze zrozumiałem?
    Podpinam napiecie czyli rozumiem że czujnik ma byc elementem aktywnym czyli trzeba takze policzyc spadek napiecia na przewodzie, którego bedzie sporo... myśle że może to być nawet 20m. Skoro ma być aktywny to jaki czujnik? Czy nie chodziło ci może o to aby zamiast tamtych rezystorów wstawic zwykły pasywny czujnik? Taki jak na przykład ten:
    http://www.allegro.pl/item276510319_czujnik_temperatury_pt100_pt_100_przew_teflonowy.html

Pozdrawiam!
    Cician
  • #6 4573905
    Mariusz Ch.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 461
    Witam.
    Tak, o to chodzi.
    PT 100 nie bardzo się nadaje. Proponuję LM 335. Do eliminacji wpływu przewodów możesz zastosować połączenie czteroprzewodowe. Moim zdaniem wystarczy dokładności przy zwykłym połączeniu.

Pzdr.
  • REKLAMA
  • #7 4574118
    cician
    Poziom 11  
    Do tego LM 335 idzie zasilanie 15V mozna je wziasc bezposrednio z układu sterujacego? Jesli tak to jak to podłączyc zgodnie z numeracją na rysunku poglądowym:

Jeśli zupełnie inaczej to proszę o poprawienie :D
    Jezeli napiecie ma byc oddzielnie to tez chciałbym wiedziec jak to podłaczyc.
    Czy układ bedzie w miarę dokładny?
    Czy bedzie działał tak jak chciałem czyli że ustawiam jedna temperature przy której włącza sie przekaźnik i drugą przy której sie wyłącza?

Pozdrawiam!
    Cician
  • #8 4576164
    Mariusz Ch.
    Witam.

Przemyślałem zadanie i chyba lepszy będzie taki układ.

Pzdr.
  • #9 4576360
    cician
    Poziom 11  
    Widzę że wyszedł bardzo prosty układzik :D
    Dziś zaprojektuje sobie płytke a jutro postaram sie kupić części i złożyć.
    Mam jeszcze kilka pytań:
    1. Napiecie zasilania to 12V?
    2. Jak będzie wyglądało ustawianie bo widze tam trzy potencjometry?
    3. Czy można jakoś obliczyć ustawioną temperaturę, czy robimy to doświadzczalnie?

Pozdrawiam!
    Cician
  • Pomocny post
    #10 4577168
    Mariusz Ch.
    Witam.

Układ był liczony dla 12V( bez zmian może być 15V, ale trzeba wstawić rezystor 60R szeregowo z cewką przekaźnika na 12V). Napięcie zasilania może być z zakresu 5V do 30V, ale trzeba zmienić rezystory ustalające prąd LM 335 i TL 431. Dodatkowo przy napięciu innym niż typowe napięcia nominalne przekaźników, zamiast tranzystora należy zastosować źródło prądowe.

Potencjometr przy LM 335 służy do kalibracji czujnika -> patrz nota :
    http://www.datasheet4u.com/html/L/M/3/LM335_STMicroelectronics.pdf.html

Temperaturę włączenia (wyższą) wentylatora ustala potencjometr przy TL od strony masy (przy rozwartym styku przekaźnika). Temperaturę wyłączenia (niższą) ustalamy potencjometrem zwieranym.

LM 335 ma określoną zmianę napięcia na zmianę temperatury o 1 stopień = 10mV. Kalibrowany jest w Kelvinach.

Pzdr.
  • #11 4583504
    cician
    Poziom 11  
    Ehh... wczoraj nie miałem czsu na złożenie. Dziś zaczołem składać i zauwazyłem. Sprawdziłem w datasheet wyprowadzenia LM393 i wyszło mi na to że piata nóżka powinna być podłaczona do V+ a na schemacie wydaje mi sie ze nie jest podłaczona do niczego... to ma tak być?

Dziekuje :D
    Pozdrawiam!
    Cician
  • REKLAMA
  • #12 4583626
    Mariusz Ch.
    Witam.

To nie jest 5, tylko 8. Podłączysz tam Vcc, czyli + zasilania. Jeśli wykorzystasz tylko jeden komparator, to pin 5 do masy, a 6 połączysz z 7.

Pzdr.
  • #13 4583657
    cician
    Poziom 11  
    No fakt pomyliłem sie... to 8 pin :D

Złozyłem.. ale coś mi nie chce prądzić :| ale to prawdopodobnie przez tranzystor bo na bramce ma napięcie 11.80V i nie przewodzi. Jutro go zmienie i sie zobaczy :D

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy prostego wyłącznika termicznego do sterowania dwoma wentylatorami w budynku z dokładnym ustawianiem progów temperatury włączenia (np. 25°C) i wyłączenia (np. 20°C). Autor planuje użyć gotowych czujników temperatury i samodzielnie wykonać układ sterujący bez mikrokontrolerów. Proponowano schemat komparatora okienkowego, gdzie zamiast dzielnika napięcia podłącza się sygnał z czujnika temperatury. Zalecany czujnik to LM335, który wymaga zasilania 12-15V i kalibracji potencjometrem. Omówiono wpływ długości przewodów (do 20 m) i możliwość zastosowania połączenia czteroprzewodowego dla eliminacji spadków napięcia. Przedstawiono prosty schemat układu z LM335 i układem TL431 do ustawiania dwóch progów temperatury za pomocą trzech potencjometrów: kalibracji czujnika, temperatury włączenia i wyłączenia wentylatorów. Napięcie zasilania może się wahać od 5V do 30V, ale wymaga dostosowania rezystorów i ewentualnie zastosowania źródła prądowego zamiast tranzystora. Wskazano, że LM335 zmienia napięcie o 10 mV na 1°C i jest kalibrowany w kelwinach. Omówiono także poprawne podłączenie układu LM393 (komparator) – pin 8 do zasilania, a piny 5, 6 i 7 zgodnie ze schematem. Problemy z tranzystorem sterującym przekaźnikiem zostały zauważone i planowana jest jego wymiana.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA