logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Thomson 14MG15CL chasis tx807 wyłącza się i włącza

elizek 24 Lut 2006 21:20 4234 4
REKLAMA
  • #1 2343931
    elizek
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Chciałbym poruszyć temat naprawy tego typu uszkodzenia w tv thomson tx807 poruszany w temacie założonym przez kolegę tele.max który miał podobne uszkodzenie niestety temat zamknięty lecz zachęcam do przeczytania .Wmoim przypadku był przyschnięty elektrolit 4,7uf/100v w gałęzi86,5V z nóżki 7 trafa wn oznakowanie na schemacie CL47.Szkoda że tamten temat został zamknięty bo bym nie zakładał nowego.Pozdrowienia
  • REKLAMA
  • #2 3463551
    romanw51
    Poziom 18  
    Ocena: 31
    witam
    Mam problem z tv thomson CHASSIS TX807C.Problem wielokrotnie poruszany,ale jakby nie do końca.Otóż tv po ok. 1h wylacza się, ale pozostaje w trybie pracy,po kilkunastu minutach przechodziny w standby i wówczas można ponownie włączyć.Poczytałem posty,wymieniłem zalecane elementy,również procesor TDA9554... I BEZ EFEKTU.
    Zaobserwowałem,że schłodzenie procesora przywraca pracę tv,
    moim zdaniem jest nieco zbyt ciepły-ale tego nie jestem pewien,i tu nasuwa sie pytanie,co może powodować nadmierne nagrzewanie się procesora.

Zamontowałem na TDA9554...radiator i tv gra już ponad 3h,ale dlaczego przegrzewa się ten scalak...
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3474240
    romanw51
    Poziom 18  
    Ocena: 31
    niestety tv owszem gra dłużej,ale nadal się wyłącza.Po nagrzaniu zmniejsza się wymiar obrazu w pionie od dołu.Podstawiłem już scalak od pionu i elki wokól niego.
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 3581114
    lukashb
    Poziom 39  
    Ocena: 416
    Może i post stary jest ale chcę dodać że te procesory się grzeją...ostatnio miałem Thomsona na TDA9554 i sam się dziwiłem co jest że tak parzy on...ale tv działał godzinami i się nie wyłączał...niema przerw na druku napewno?? może kwarc popuszcza przy procku?
  • #5 6976588
    Zdzichu
    Poziom 32  
    Ocena: 440
    Temat stary ale widzę że go nikt nie rozwiązał a u mnie ten sam problem. Telewizor wyłącza się po 15 minutach. Jak dołożę radiator do TDA9554 to chodzi dłużej. Objaw z lekko zwężonym pionem też występuje. Zastanawiam się nad kupnem TDA9554 ale jak widać w tym przypadku to nie pomogło więc mam wątpliwości czy go kupować. Kwarc przy nim podstawiłem ale telewizor włączył się bez koloru i nadal się wyłącza. Na starym kwarcu kolor jest. Scalak i cała okolica oczywiście przelutowana. Może ktoś uporał się z tym problemem?
    Mój telewizor to 28DG170G (TX807CS)
REKLAMA