logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DELL P1110 vs. HP P1110. Czy to są dwa identyczne monitory?

geos 25 Lut 2006 12:45 1359 2
REKLAMA
  • #1 2345750
    geos
    Poziom 9  
    Ocena: 22
    witam,

czy ktos wie, czy monitory 21" Dell P1110 i HP P1110 to dwa identyczne monitory w roznym opakowaniu? a konkretnie chodzi mi o kineskop, czy mozna przelozyc z jednego do drugiego bez zadnych przerobek itp?

bede wdzieczny za informacje. czy przelozenie kineskopu jest trudne? czy cos takiego moze wykonac laik, amator jesli nie bedzie potrzeba do tego zadnego specjalistycznego sprzetu, regulacji itp.?

pozdrawiam,
    geos
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2345978
    Kalik
    Poziom 24  
    Ocena: 6
    Nie są to takie same monitory Dell P1110 jest zbudowany na chassis Sony, natomiast HP P1110 to chassis jeśli się nie mylę Nokia. W obu zastosowane są kineskopy FD Trinitron marki Sony czy jednak są one takie same w tej chwili nie jestem w stanie napisać. Napewno różnica może być w parametrach układów cewek zamontowanych na szyjce kineskopu, jak i z rodzajem złącz od tych cewek - jeśli się nie mylę (znowu:-)) to w HP P1110 są one lutowane do druku natomiast można je odłączyć na gniazdku zamocowanym na szyjce kinola, w Dellu jest to rozwiązane klasycznie. Co do regulacji - niestety zawsze po takiej wymianie konieczna jest regulacja- jeśli nie będziesz zamieniać zespołu cewek to ograniczy się ona do ustawienia fokusów i G2 natomiast po wymianie cewek to zabawa jest bardziej prze... bo dochodzi ustawianie zbieżności a to już wyższa szkoła jazdy. No i waga takiego kinola - trzeba na to uważać bo samemu jest dość ciężko wymienić taki kineskop a łatwo go uszkodzić. Istnieje możliwość, że w przypadku nie zmieniania zespołu cewek mogą wystąpić różne problemy takie jak: zbyt mały zakres regulacji obrazu w V i H, grzanie się tranzystora końcowego linii co może doprowadzć w konsekwencji do jego padu. Jak widzisz troszkę roboty jest ale decyzja należy do Ciebie. Ja bym próbował.
    Pozdr.
  • #3 2347142
    geos
    Poziom 9  
    Ocena: 22
    dziekuje serdecznie za odpowiedz! chyba daruje sobie, nie mam o tym zielonego pojecia, mialem nadzieje ze moze byc to tylko przelozenie z "pudelka" do "pudelka", ale mnie "wyprostowales" :-)

dziekuje i pozdrawiam,
    geos
REKLAMA