logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dell P1110 - Regulacja zbieżności i czerni na rogach ekranu

TechInformatyk1 11 Sie 2017 12:18 1266 15
REKLAMA
  • #1 16636253
    TechInformatyk1
    Poziom 7  
    Witam. Kupiłem sobie monitor jak w temacie. Kineskop Trinitron wygląda pięknie, już NIGDY nie kupię monitora crt... bez Trinitrona. Aż dziwne jest dla mnie, że kiedyś kupowałem shadowmask kieneskopy. Co jest na plus porównując Trinitrona do ShadowMask? Ostrość niesamowita! Daję radę używać go w 1920x1440@75hz a wszystko czytelne i wyraźne. Jasność też jest duża, jak w LCD. Czerń to wiadomo, jak wyregulowana to nic nie świeci.

Użyłem szukania ale moim zdaniem mój przypadek jest inny.

I ogólnie jestem zadowolony, bo monitor jest w stanie idealnym. Mam wrażenie, że kineskop jest jak nowy. Niestety trzeba go wyregulować, bo są małe problemy.

- zbieżność na rogach - są pewne problemy na rogach ale OSD oferuje regulacje pionową na całym ekranie a ja chcę tylko na rogach.

- brak czerni - jasność ustawiona na 30/60 powoduje, że widać czerń która nie jest czarna a nawet lekko zielona. Dodatkowo, w nokia monitor test widać zlewanie się kilku % czarnych. 30/60 widać różnice w czarnym dopiero od 10%. Jasność 60/100 widać dopiero od 2 lub 3% różnice w czarnych. Moim zdaniem to za wysokie G2.

- kolory - mam wrażenie, że wpadają lekko w zielony. Słyszałem o opcji "color return" ale przeczytałem, że podwyższa G2 więc się wstrzymałem dopóki nie skopiuje ustawień przez "sony das".

Schemat i instrukcje serwisową pobrałem. Kupiłem konwereter RS232 do TTL i pobrałem windas. Wiem, że to powinno się robić właśnie przez ten interfejs windas i chyba będę umiał to podłączyć.

Mogę wysłać jakieś zdjęcia ale nie sądzę by były potrzebne.

Jakieś rady? Pomożecie przywrócić niezużyty kineskop do stanu idealnego?
  • REKLAMA
  • #2 16636265
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 16636294
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2809
    Z tego co pamiętam to jest to samo - w załączeniu SM.
    Załączniki:
    • CPD-E500-E_G1_Chassis.djvu (1 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 16636346
    TechInformatyk1
    Poziom 7  
    szpoak napisał:
    Jest masa potencjometrów na płycie monitora CRT do regulacji prawie że wszystkiego.
    Zdejmij obudowę a sam się przekonasz, przykładowo otwarty Dell P1110:

i jeszcze kilka innych na płycie.
    Regulujesz wszystko:
    jasność, kontrast, H, V i wiele, wiele innych

Mi to pomagało gdy starszy monitor miał rozjechane kolory (czyli tak jak mówisz, za dużo np. zieleni), często ponowna regulacja dodawała kontrastu, ostrości lub jasności gdy ta się skończyła na potencjometrach zewnętrznych.

Zdejmij obudowę, uruchom monitor, włącz np. ten program:
    https://www.dobreprogramy.pl/Nokia-Monitor-Test,Program,Windows,11451.html

Weź mały śrubokręcik do ręki i delikatnie reguluj obserwując co się dzieje z obrazem. Tylko śrubokręt z jakąś plastikową rączką (nie metalowy w całości!) bo jeśli sie nie znasz to ...

Dzięki za zdjęcie. Wiem mniej więcej jak się co reguluje bo miałem właściwie mam ale nie używam już LG 915FT plus i tam regulowałem wszystkim. Ale wracając do monitora to tam jest całe oprogramowanie i myślałem, żeby najpierw tam pogrzebać. Można zapisać obecną konfiguracje i wszystko przywrócić. Co do kolorów to może wie ktoś czy to bezpieczne użyć tego "color return" bo to podobno podnosi G2.

Zapomniałem też o ważnej rzeczy. Monitor jest troszkę ubrudzony ale boję sie nawet dotknąć szkła, żeby nie zabrudzić. Czym to można zrobić by na porysać (kilka rysek niewidocznych podczas pracy monitora się pojawiło przez kiepski transport ale to już nie moja wina :cry: . Ryski są na powłoce tylko, do szkła nie doszło. Ryska nie wyczuwlana pod palcem ani w ogóle trzeba się naprawdę narobić by ją zauważyć ) ani nie uszkodzić powłoki. Ktoś coś poleci?

Aha! I na koniec jaki kabel porządny kupić? Dsub - dsub. Coś tam szukałem na allegro ale jak mam odróżnić badziew od porządnego kabla? Grubość pewnie tak ale moim zdaniem może być gruba guma a przewód jest cienki jak nitka.
  • #5 16636371
    Freddy
    Poziom 43  
    Sprawdź w SM co do czego służy, a nie reguluj na pałę.
    Tak a'propos stronę dobreprogramy radzę omijać, bo to wirus na wirusie poganiany przez konie trojańskie :)

Jeśli potrzebujesz program test monitora to powinien być na stronie forum, albo Ci podeślę
  • #6 16636390
    TechInformatyk1
    Poziom 7  
    Już mam nokia monitor test i eizo monitor test. Przecież pisałem o tym w pierwszym poście. Co do dobrychprogramów to ciekawa sprawa bo mi avast nie wykrywa niczego :). Ale i tak zwykle pobieram ze strony autora, po prostu najbezpieczniej. Czy w tym SM będzie o windas? Właśnie pobieram ten plik co wysłałeś.

Dodano po 2 [godziny] 33 [minuty]:

Pobrałem to i już to wcześniej czytałem. Niestety nie ma tam nic o windas a o zbieżności jest mało. Wole tego nie ruszać bo może da się to przez windas zrobić.

Dodano po 6 [godziny] 31 [minuty]:

Czy są może jakieś poradniki szczegółowe do windas?
    Znalazłem to:

http://www.piclist.com/images/com/geocities/www/gregua/windas/index.htm
    http://www.piclist.com/images/com/geocities/www/gregua/windas/adjustment.htm
    http://www.piclist.com/techref/io/serial/RCL1.htm

Do problemów z monitorem zapomniałem dodać, że "auto adjust" nie działa tak jak powinno. Ustawia ekran nie tam gdzie trzeba i nie poprawia geometrii. Jedym słowem nie działa. Już się nie mogę doczekać, aż przyjdzie mi ttl do rs232 i będę mógł go zrobić.

Dodano po 12 [godziny] 49 [minuty]:

Z autoadjust ktoś mi pomoże? Jak to naprawić?
  • #7 16640337
    TechInformatyk1
    Poziom 7  
    Przeczytałem też o "WinCats" od sony (swoją drogą fajna nazwa :) ) ale nie znalazłem za wiele informacji. Wiem tylko, że automatycznie reguluje monitor. Czy trzeba do tego kalibrator albo coś podobnego? "WinDas" jest manualny to wiem.
  • REKLAMA
  • #8 16654564
    TechInformatyk1
    Poziom 7  
    Przyszedł do mnie rs232 do ttl. Rozkręciłem monitor. Bardzo dobra konstrukcja. Łatwa w rozbieraniu i podzielona na elementy.

Myślę, żeby wszystkie lub część kondensatorów wymienić. Zauważyłem np. lekkie drganie obrazu w wyższych rozdzielczościach. Może to od tego, że kondensatory stare? Wyglądają normalnie, nie napuchnięte ale koszt wielki by nie był.
  • #9 16654588
    Freddy
    Poziom 43  
    Spuchnięte wymień na pewno. Sprawdź kondensatory po wtórnej i pierwotnej stronie.
  • #10 16654700
    TechInformatyk1
    Poziom 7  
    Na razie wymontowałem całą sekcje zasilania. Spuchniętych niestety nie widać.

Dodano po 8 [minuty]:

Powie mi ktoś jak znaleźć dokładne oznaczenie trafo powielacza?
    Instrukcja serwisowa:

X-4560-175-1 TRANSFORMER ASSY, FLYBACK
    (NX-4502//J1D4)

model monitora DELL P1110

Dodano po 50 [minuty]:

Jakieś rady jak przywrócić monitor do stanu idealnego mile widziane.
  • #11 16654902
    Freddy
    Poziom 43  
    Nie ma w tym co Ci wysłałem na początku?
  • #12 16654925
    TechInformatyk1
    Poziom 7  
    Jest to co napisałem: X-4560-175-1 TRANSFORMER ASSY, FLYBACK
    (NX-4502//J1D4)

Mam konkrety problem. Jak rozładować napięcie na kineskopie? W instrukcji jest napisane, żeby wziąć za kabel z anodą i wyjąć z kineskopu a dopiero potem rozładować. Nie wiem czy to jest rozważne. Jakieś rady jak takie coś rozładować. Trochę boje się to zrobić bez rozładowania. Kopnie i jestem martwy tak?
  • #13 16655136
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 16655244
    TechInformatyk1
    Poziom 7  
    Zrobiłem tak! Rozładowany i anoda wyjęta.

Dodano po 1 [minuty]:

Dell P1110 - Regulacja zbieżności i czerni na rogach ekranu Dell P1110 - Regulacja zbieżności i czerni na rogach ekranu

Dodano po 17 [minuty]:

Teraz mam kolejny kłopot. Pokrywę (przód monitora, ten plastik) nie da się łatwo zdjąć. Kineskop sporo waży a jak go podniosę to wszystkie płytki razem z kineskopem się podnoszą. Niestety nie udało się odczepić płytki z trafopowielaczem, ponieważ od trafa wychodzą dwa przewody (czerwony i czarny), idą do szyjki kineskopu ale nie rozłączają się nigdzie. Na płytce z trafo powielaczem nie znalazłem żadnych spuchniętych kondensatorów. Warto je wymieniać jak nie są spuchnięte? Ten monitor ma taki "efekt", że po godzinie obraz się staje większy o milimetr dwa z każdej strony.
    Pozdrawiam.

Dodano po 1 [minuty]:

Dodano po 12 [minuty]:

Czy mogę "odpiąć" szyjkę kineskopu od tej płytki na samym jego końcu? Można tak?

Dodano po 10 [minuty]:

Dodano po 15 [minuty]:

Z tego co znalazłem tutaj to jest możliwe.

https://www.youtube.com/watch?v=RHNXYfYxY00

Dodano po 12 [minuty]:

Dobra udało się! Lekko próbowałem i po chwili wyszło. Tak to teraz wygląda.

Dodano po 7 [minuty]:

Dell P1110 - Regulacja zbieżności i czerni na rogach ekranu Dell P1110 - Regulacja zbieżności i czerni na rogach ekranu Dell P1110 - Regulacja zbieżności i czerni na rogach ekranu

Dodano po 2 [minuty]:

Jaki to jest model kineskopu ktoś wie? Wydaje mi się, że m50lrb15x

Dodano po 4 [minuty]:

Nawet da się kupić refubrished http://www.medicalequipmentfinders.com/oem-pa...NzIwNDY1-cId_MTE2ODY0-mId_MzYzNjE0MA..-en.jsa

Dodano po 43 [minuty]:

albo nowy kineskop: http://www.medicalequipmentfinders.com/oem-pa...NzIwNDY0-cId_MTE2ODY0-mId_MzYzNjE0MA..-en.jsa

Dodano po 2 [minuty]:

nowiutki gdm-w900 http://www.medicalequipmentfinders.com/oem-pa...NzIwMzcx-cId_MTE2ODY0-mId_MzYzNjE0MA..-en.jsa

Dodano po 12 [godziny] 55 [minuty]:

Nie widać problemów z kondensatorami. Warto wymieniać?
    Dell P1110 - Regulacja zbieżności i czerni na rogach ekranu Dell P1110 - Regulacja zbieżności i czerni na rogach ekranu

Dodano po 10 [minuty]:

https://www.piekarz.pl/pl/?item=33786 - żywotność 2000h
    Taki monitor może ma lub będzie miał kilka tysięcy godzin, wygląda więc na to, że warto wymienić? Nie wiem też czy wszystkie, jest ich tam łącznie kilkadziesiąt.
  • #15 16658143
    TechInformatyk1
    Poziom 7  
    Ostatecznie nie wymieniałem kondensatorów. Przeczyściłem i złożyłem wszystko razem. Teraz próbuje połączyć ttl z monitorem. Problem jest bo nie wiem gdzie jest: TXD, RXD, GND, VCC?

Dodano po 3 [minuty]:

Na konwerterze rs232>ttl jest opisane. Brakuje opisu na monitorze.

Dodano po 12 [minuty]:

Dla ludzi w przyszłości, na monitorze jest od góry do dółu taka kolejność:

GND
    STBY5V (VCC 5V)
    RXD
    TXD

Dodano po 16 [minuty]:

Wow! Podłączyłem i udało się zapisać obecne ustawienia do pliku .dat !

Dodano po 12 [godziny] 7 [minuty]:

Wszystko da zrobić. Problem mam jednak jeszcze z jasnością. G2 było na 160, ustawiłem na 150 ale mało pomogło. Problem w tym, że jak crt ma być czarny to zanikają niskie poziomy czerni. Zlewają się. Nie mam pomysłu co z tym zrobić. :(

Pomaga "color return", oczekiwałem jednak czego innego.

Nie wiem, tez jak ustawić funkcję "auto center". Owszem w zakładce "adjustment" potem "procedure" jest dla każdej częstotliwości ale jednak nie o to chodzi bo tam jest punkt tej opcji, ale uwaga jest, żeby to ustawić ale nie ma żadnych suwaków. Domyślam się, że jest mowa o osd, lecz nie da się w nim grzebać podczas programu windas. Pojawia się kłódka na monitorze. Zielona taka mała, lewy dolny róg.

Geometria też pozostawia sporo do życzenia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił monitor Dell P1110 z kineskopem Trinitron, który charakteryzuje się doskonałą ostrością i jasnością. Zauważył jednak problemy z zbieżnością kolorów na rogach ekranu oraz z jakością czerni, która wydaje się lekko zielona. W odpowiedziach zasugerowano regulację potencjometrów wewnętrznych monitora, co może poprawić jakość obrazu. Użytkownik rozważał również użycie oprogramowania do kalibracji, takiego jak WinDas, oraz wymianę kondensatorów w celu poprawy stabilności obrazu. Wskazówki dotyczące rozładowania kineskopu oraz podłączenia konwertera RS232 do TTL również były omawiane.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA