logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć alarm z centralnym zamkiem w scorpio 90r?

jacek_mucha 25 Lut 2006 19:54 2203 10
  • #1 2347524
    jacek_mucha
    Poziom 11  
    Witam
    Mam problem z podłączeniem alarmu firmy Magicar do centralnego zamka w Scorpio 90r.Znalazłem już przewodu biały i żółty w wiązce do drzwi kierowcy, z tego co już wiem to one odpowiadają za otwieranie i zamykanie.I z tego co wiem centralny jest sterowany dwoma plusami.Taką też funkcje ma alarm.Tylko że jak to podłączyłem nie było żadnej reakcji.
    Bardzo prosze o jakąś pomoc
  • #2 2347601
    swirk
    Poziom 17  
    Ocena: 54
    jesli masz alarm magicar 440 to z niego wychodzi 6 przewodow do sterowania c.zamkiem... w srodku sa poprostu 2 zwykle przkazniki, za pomoca ktorych sobie mozesz podawac napiecia jakie chcesz
    druga sprawa z zasady stare fordy maja takei same przeowdy do sterowania c.zamkiem i sa sterowane plusami, ale robilem raz starego scorpiaka i ku mojemu zdziwieniu mial sterowanie masa... najprosciej na kawalku przewodu umiesc bezpiecznik 3A i podlacz sie jedna koncowka do bialego(złótego) przewodu a druga strona do masy..jesli bedzie reagowac masz sterowanie masa
    jak bedziesz mial problemy to pisz.. co do wyjsc, nie sygeruj sie tym glupim schematem do magicara!! wez miernik i sobie rozszyfruj kryry z ktorym przewodem sie laczy gdy naciskasz otworz/zamknij
  • #3 2351613
    jacek_mucha
    Poziom 11  
    Z tego co narazie sprawdzałem przewodu wchodzące do drzwi kierowcy to jak zamykałem drzwi na białym pojawiało się +12 a jak otwierałem to na żółtym było +12.Jutro sie tym będę jeszcze bawił to jak nie dam rady nic zrobić to napisze.Narazie dzięki
  • #4 2352681
    swirk
    Poziom 17  
    OKI..najpierw sprawdz przez bezpiecznik czy sterowanie jest plusem czy minusem...wiem ze to jedyny ford ktory robilem ze w rozpisce pisalo sterowanie plusami a bylo minusami
  • #5 2354489
    jacek_mucha
    Poziom 11  
    Sterowany jest plusem tylko że nadal nic nie chodzi.Alarm sie załącza i na tym koniec.Drzwi nie zamyka.Musze coś kombinować dalej

Dodano po 3 [godziny] 39 [minuty]:

Podpowiem jeszcze że jest to alarm Magicar 440.Może to ci coś powie.
  • #6 2356616
    swirk
    Poziom 17  
    tak jak mowilem, w srodku sa zwykle przekazniki, trzeba wziasc miernik i sprawdzic co z czym sie zwiera, a co rozlacza gdy sie naciska przyciski pilota... to na przyszlosc.. troche wlasnej inwencji.

skoro masz sterowanie +12V zrob tak: do sterowania c. zamkiem masz 6 przewodow:

zielony i niebieski podlacz przez bezpiecznik do +12. czarny i bialy zaizoluj (w stanie spoczynku beedzie tu 12V). rózowy podlacz do przewodu bialego wychodzacego z drzwi kierowcy, a pomaranczowy z alarmu do żółtego.
    powodzenia
  • #7 2358110
    jacek_mucha
    Poziom 11  
    Teraz mnie zagiąłś:) U mnie według schematu jest tak że pomarańczowy i różowy idą na +12 a niebieski i zielony na sterowanie zamkiem. Biały i czarny wolne.I tak podpinałem. Sprawdzałem wcześniej miernikiem i na niebieskim lub zielonym w zależności czy otwieranie czy zamykanie pojawiało się na chwile +12. Więc teraz to już całkiem nie wiem.
    Podłączałem też bezpośrednio +12 przez bezpiecznik na sterowanie zamka i też go nioe ruszało tylko czasem mi bezpiecznik jeszcze spaliło.
  • #8 2364445
    swirk
    Poziom 17  
    wlasnie dlatego kazalem Ci przez bezpiecznik sprawdzic do bialego i zoltego +12 i mase! gdyz pewno masz instrukcje od scorpio 95r i dalej... a 95 to juz chyba ten nowy model!! ZWLASZCZA ZE PISALEM, ZE ROBILEM TAKIE AUTO I Z TEGO CO PAMIETAM BYL TO JEDYNY FORD Z TYCH ROCZNIKOW, GDZIE BYLO STEROWANIE MASA... cod ze jeszczenie spalil Ci sie centralny.... chodzi jeszcze z kluczyka???? podlacz przez bezpiecznik mase. jesli dziala, to te przewody ktore kazalem Ci podlaczyc wczesniej do +12V teraz podlacz do masy!
    nie sugeruj sie tym schematem co masz!!!!!!!!!!!!!!! w srodku sa zwykle przekazniki, a ja napisalem Ci jak dziecku, co gdzie i jak :)
  • #9 2365666
    jacek_mucha
    Poziom 11  
    ok. i tak też robiłem podłączałem od masy i nic nie drgnęło. Więc próbowałem też od plusa i wszystko robiłem przez bezpiecznik.
    Najpierw próbowałem z masą tak jak mi pisałem a dopiero później próbowałem z plusem.Centralny chodzi normalni z kluczyka.I wszystko działa tak jak wcześniej z nim.
  • #10 2368371
    swirk
    Poziom 17  
    na tych przeowdach napewno zmienia Ci sie napiecie w rytm poruszania kluczykiem w drzwiach???? moze jakis inny bialy i zolty tam jest??? jesli niedziala to zrob tak.. przetnij przewod zółty (bialy) i w kierunku instalacji puszczaj przez bezpiecznik +12V lub mase.
  • #11 2369436
    jacek_mucha
    Poziom 11  
    Napewno to są te przewodu bo sprawdzałem miernikiem i zmienia sie napięcie na nich czy zamykam czy otwieram.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu z podłączeniem alarmu Magicar 440 do centralnego zamka w Ford Scorpio z 1990 roku. Centralny zamek w tym modelu jest sterowany dwoma przewodami, które według pomiarów to biały i żółty, na których pojawia się +12V przy zamykaniu i otwieraniu drzwi. Jednak alarm nie reaguje na podłączenie tych przewodów zgodnie ze schematem. Użytkownik otrzymał wskazówki, że w Scorpio 90r sterowanie centralnym zamkiem może odbywać się nie standardowo przez plus, lecz przez masę, co jest nietypowe dla Fordów. Zalecane było sprawdzenie przewodów miernikiem oraz podłączenie przewodów alarmu (zielony i niebieski) przez bezpiecznik do +12V, a różowego i pomarańczowego do przewodów drzwi (biały i żółty). Wskazano również, że w alarmie Magicar 440 są dwa przekaźniki umożliwiające podawanie napięcia sterującego. Próby podłączenia zarówno do plusa, jak i do masy nie przyniosły efektu, mimo że centralny zamek działa poprawnie z kluczyka. Sugerowano również przetestowanie przewodów poprzez przecięcie i podawanie napięcia przez bezpiecznik, aby potwierdzić ich funkcję. Podsumowując, problem wynika z nietypowego sterowania centralnym zamkiem w Scorpio 90r oraz konieczności dokładnego pomiaru i testowania przewodów alarmu i zamka, a także prawidłowego wykorzystania przekaźników w alarmie Magicar 440.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA