logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór LCD do 1100 zł: Samsung czy LG? Monitor do pracy i internetu

kris68 25 Lut 2006 20:13 3689 8
REKLAMA
  • #1 2347585
    kris68
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Mam na razie monitor CRT Samsunga SyncMaster 753 DFX ale doszedłem do wniosku ze juz czas zmienić na LCD.
    W sklepie zaprzyjaźnionym sugerują mi Samsunga albo LG ( w rachube wchodzi kwota kolo 1000 - 1100 zl ).
    W gry raczej bardzo mało grywam filmy w sumie ogladam na stacjonarnym dvd Manta Prince 2 - no czyli potrzebny mi jest taki do pracy i do przeglądania internetu. No czasem może jakiś filmik . Jestem ciekawy jak to wychodzi pod wzgledem poboru pradu lcd a normalny monitor no i jakie macie/sugerowalibyscie modele kupic żeby potem nie żalować zakupu. Byłbym wdzięczny za jakieś porady :) .
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 2347837
    mkk7
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Niepotrzebujesz żadnej super matrycy , interesuje Cię dobry kontrast i jasność .Czas reakcji w takiej sytuacji nawet 16 ms to wystarczy i dobre katy widzenia w granicach 160 stopni. Ważna ilość martwych pikseli i gwarancja na to .To chyba wszystko . Inne wymagania do multimediów i gier , tam czas odpowiedzi matrycy ma duże znaczenia i jakość odwzorowania barw . To chyba tyle.
  • REKLAMA
  • #3 2347844
    polonus
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    Pobór prądu LCD to ok. 30-40W podczas, gdy 17",19" CRT biorą znaczne więcej. Do pracy, neta, filmów dobra jest 17". 19" mają rozdzielczość zalecaną 1280x1024. W niższych jakość jest słabsza (i nie chodzi tu tylko o większe pixele), widać to bardzo w grach, w 1024 wyglądają słabo, dopiero w 1280x1024 wyglądają świetnie. A za tym idzie mocna karta graficzna, by taką rozdzielczość udźwignąć. Poza tym na 19" filmy (w DivX) trzeba oglądać z conajmniej 2 metrów, by nei widać było pixelozy :)

Nie piszę o jasności, kontraście, co monitor to inne wartości, najlepiej sprawdzać na wystawie wizualnie obraz :)
  • REKLAMA
  • #4 2348017
    mkk7
    Poziom 12  
    Zgadza się potrzebna dobra karta bo to nie CRT-ek i zmiana rozdielczości to mniejszy obraz na panelu . Kontras i jasność ma znaczenie bo zawsze jest zapas a w sklepie róznie to może wygądać . Zależy w jakim miejscu i przy jakim oświetleniu , w domu może byc inaczej . Kąty widzenia to zalęży jak tylko dokładnie na wprost to ok , mogą być mniejsze ale róznice w cenach niesą aż takie duże , więc warto nieoszczędzać .
  • Pomocny post
    #5 2348061
    qutrit
    Poziom 20  
    Ocena: 26
    Wiatm.
    Jesli mialbym doradzic Ci kupno monitora LCD, to bylby to Samsung SyncMaster710N, posiadam taki monitor juz 2 lata i jestem z niego bardzo zadowolony nigdy mnie nie zawiodl.Mino ze ma 2 lata to, kolory, jasnosc, ostrosc nadal sa super.Ponadto z tego co slyszalem jest to przodujaca firma w produkcji sprzetu LCD.Takie gry jak fifa2006,oraz CM04 dzialaja bez problemu(nie ma smug).Gwarancja jest chyba na 3 lata.Cena ok 1000PLN.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 2348814
    bodzio250
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Witam. ja kupiłem LG 1750SQ za nie całego tysiaka, dają gwarancję na martwe pixele 30 dni i gwarancja 3 lata. no i czas reakcji 8ms, w czasie grania i oglądania filmów żadnych smug. Uważam go za bardzo dobry monitor.
  • #9 2351907
    mkk7
    Poziom 12  
    Najlepiej sprawdzić ranking LCD-ków pod kątem swoich potrzeb. Większość ma podobne parametry . Ważny serwis i gwarancja . Do takich zastosowań jak było napisane wybór jest bardzo duży i cena napewno poniżej 1000zł.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono wybór monitora LCD do około 1100 zł, przeznaczonego głównie do pracy biurowej, przeglądania internetu oraz okazjonalnego oglądania filmów. Zalecane parametry to dobra jasność i kontrast, kąty widzenia około 160 stopni oraz czas reakcji matrycy do 16 ms, co jest wystarczające przy braku intensywnego grania. Monitor LCD zużywa znacznie mniej energii (około 30-40 W) w porównaniu do CRT. W przypadku rozdzielczości, 17-calowe monitory są odpowiednie do pracy, natomiast 19-calowe oferują rozdzielczość 1280x1024, wymagającą mocniejszej karty graficznej. Warto zwrócić uwagę na gwarancję, szczególnie na martwe piksele. Wśród polecanych modeli wymieniono Samsung SyncMaster 710N, ceniony za jakość kolorów i ostrość, oraz LG 1750SQ z czasem reakcji 8 ms i dobrą opinią użytkowników. Pojawiła się także sugestia rozważenia monitorów Benq. Podkreślono znaczenie sprawdzenia parametrów na żywo oraz serwisu gwarancyjnego przy zakupie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA