logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki 19-calowy monitor LCD do 1000 zł wybrać? Komfort oczu, panoramiczny czy zwykły?

rudyrydz 30 Paź 2006 00:38 2104 11
  • #1 3167784
    rudyrydz
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam,
    Proszę o rade pomoc.
    Chce zmienić swój stary monitor LG flatron na monitor ciekłokrystaliczny LCD.
    Dużo czasu spędzam przy komputerze i mam problemy z wzrokiem (łzawienie i zmęczenie wzroku) słyszałem że tą przyczyną jest promieniowanie monitora. Postanowiłem więc zadbać o swój wzrok i kupić nowy monitor.
    I tu zaczyna się problem jaki kupić ?
    Chce przeznaczyć na ten zakup max 800-1000zł. Na allegro widziałem ACERA 1916W - WXGA za 750zł. Proszę o rade jaką markę jaki model i na co powinienem zwracać uwagę przy wyborze.
    Czy kupić zwykły czy panoramiczny. I czy monitor panoramiczny to duży plus i czy warto taki wybrać. Proszę napisać jakich marek mam unikać . Chce kupić 19 calowy monitor do użytku domowego czyli internet ,gry, filmy itd.
    Z góry dziękuje za pomoc.
  • #2 3167974
    rado_
    Poziom 22  
    Ocena: 30
    jest tylko trzech producentow wartych uwagi jest to samsung fujitsu siemens i belinea (na matrycy samsunga) a jesli chodzi o panorame to juz kwestia lezaca po stronie uzytkownika. Odradzam LG maja slabe matryce czesto padaja im piksele
  • #3 3169430
    Pegelmesser
    Poziom 23  
    Ocena: 36
    [quote="rudyrydz"]Witam,
    Dużo czasu spędzam przy komputerze i mam problemy z wzrokiem (łzawienie i zmęczenie wzroku) słyszałem że tą przyczyną jest promieniowanie monitora. [quote]

A to nowosci opanie rzeczesz. Gdzie to słyszales? W RM czy gdzies w chipie itp pisali? Zmeczenie wzroku spowodowane jest ciaglym wpatrywaniem sie w obszar swiecenia kineskopu
    (brak odpocyznku dla wyroku itp), slaba ostrosc i pryede wsyzstkim odswieyanie!!! Min 85Hz. 100Hz standard, 120 yalecane.
  • #4 3169468
    apstynent
    Poziom 22  
    Ocena: 5
    Pegelmesser napisał:
    A to nowosci opanie rzeczesz. Gdzie to słyszales? W RM czy gdzies w chipie itp pisali?

Nie drwij z kolegi, bo gdybyś był taki mądry za jakiego się uważasz, wiedziałbyś, że monitor CRT w znacznym stopniu podgrzewa otaczające go powietrze, co prowadzi w konsekwencji do wysuszenia tegoż właśnie powietrza. Stąd łzawiące oczy.

Dlatego też na przykład aktualnie pracuję na laptopie z LCD z odświeżaniem 60Hz [bo innego ustawić nie mogę] i czuję się o wiele lepiej niż siedząc przy domowym CRT z odświeżaniem zdaje się 85Hz.

Co do kupna monitora, też rozglądam się za LCD 19, prawdopodobnie będzie to jakiś Samsung.
  • #6 3174142
    Pegelmesser
    Poziom 23  
    Ocena: 36
    Podgrzewa powietrze? O ile? 0,01stopnia chyba.czlowiek w pomieszczeniu podgzrewa o 0,5stopnia chyba wiec o czy tu gadanie.. zreszta lcd pobiera az polowe tego co crt wiec tez podgzrewa...
  • #7 3176196
    Pablo1964
    Moderator
    Ocena: 642
    rado_ napisał:
    jest tylko trzech producentow wartych uwagi jest to samsung fujitsu siemens i belinea (na matrycy samsunga) a jesli chodzi o panorame to juz kwestia lezaca po stronie uzytkownika. Odradzam LG maja slabe matryce czesto padaja im piksele

Hmmmm.. czyli np. Eizo to chała? A Belinea chyba jest tylko marką handlową... Skąd taka opinia o LG? Znajomi plotkowali?
    A poważnie, to użyj funkcji "szukaj". Wiele ciekawych dyskusji było już na ten temat.
  • #8 3176713
    scuzz
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    Pablo1964 napisał:
    rado_ napisał:

Hmmmm.. czyli np. Eizo to chała? A Belinea chyba jest tylko marką handlową... Skąd taka opinia o LG? Znajomi plotkowali?
    A poważnie, to użyj funkcji "szukaj". Wiele ciekawych dyskusji było już na ten temat.

Moim zdaniem lepsze są opinie kolegów niż czytanie recenzji sponsorowanych. Posiadam kilku znajomych pracujących w zakładach LG pod Wrocławiem i wierz mi ale nie wypowiadają się przychylnie na temat tej firmy. Ale zawsze jest jakieś ale, nie ma rzeczy doskonałych i tak jak trafiają się buble w LG tak samo mogą się trafić buble w innych firmach.

A co do łzawienia:)
    Przy kompie spędzam do 8 godzin dziennie. Poprzednio posiadalem jakiegos samsunga 17 crt i mi czasem juz po kilku godzinach oczy łzawiły i piekły. Od kilku miesięcy posiadam samsunga 940bf i problemy z oczami znikły.

Jaki monitor?? Zgodzę się z poprzednikami Samsung albo jakiś na matrycy samsunga (samsung jest największym dostawcą i producentem matryc LCD na świecie). [/url]
  • #9 3176895
    Pablo1964
    Moderator
    Ma doskonałe matryce PVI i warto się za czymś takim rozejrzeć. Niestety - droższe niż TN.
  • #10 3178276
    scuzz
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    Matryc PVI nie posiada :) bo takowe nie istnieją ale matryce PVA jak najbardziej samsung takie produkuje.
    http://www.lcd4you.pl/rodzaje_matryc.php
    Myśle ze kupując monitor na matrycy TN z dobrym czasem reakcji <6ms będziesz z niego zadowolony. Jedyne co moze cie denerwować to że w większą liczbe osób cięzko będzie wam filmy pooglądać.
    Ale jaki teraz kupić zwykłu czy panoramiczny ??
    A to już kwestia gustu:
    http://forum.pclab.pl/t174882.html
  • #11 3178554
    Pablo1964
    Moderator
    Oczywiście, myślałem o PVA. Przepraszam za błąd. Jeżeli jednak lubisz np. pooglądać zdjęcia na komputerze, rozejrzyj się za monitorem z matrycą PVA, MVA lub IPS. Po zakupie TN możesz być zadowolony ale możesz mieć odczucie niedosytu (porównując obraz z CRT), dlatego jeżeli na taki się zdecydujesz, poglądaj go najpierw dobrze w sklepie. Korzystny stosunek jakości do ceny mają monitory BenQ, AG Neovo. Ta druga firma kiedyś miała najlepsze warunki gwarancji w zakresie martwych pikseli. Nie wiem jak jest dziś. Rozpatrując markę, warto zwracać uwagę na warunki gwarancji, gdyż są to marki handlowe i nie zawsze napis pod ekranem odzwierciedla rzeczywistego producenta.
  • #12 3185613
    malyy1992
    Poziom 10  
    Osobiście polecam samsunga syncmaster 713n nie jest drogi a jest dobry. Mam go już rok i mogę siedzieć przy nim godzinami i nie odczuwam tego tak bardzo jak iedziałem przy flatronie. Przy flatronie po 2 godz bolała mnie głowa a przy ty samsungu moge siedzieć dużo dłużej

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje 19-calowego monitora LCD do 1000 zł, zwracając szczególną uwagę na komfort oczu ze względu na problemy ze wzrokiem (łzawienie, zmęczenie). W dyskusji podkreślono, że zmęczenie oczu nie wynika z promieniowania monitora, lecz z niskiej częstotliwości odświeżania (zalecane minimum 85 Hz, optymalnie 100-120 Hz) oraz słabej ostrości obrazu. Monitor LCD jest polecany jako zdrowszy dla oczu niż CRT, który dodatkowo podgrzewa powietrze w pomieszczeniu. Wśród rekomendowanych producentów wymieniono Samsung, Fujitsu Siemens oraz Belinea (na matrycach Samsunga), natomiast odradzano LG ze względu na słabe matryce i problemy z pikselami. Dyskutowano także o typach matryc: TN z szybkim czasem reakcji (
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA