logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki przedwzmacniacz do wzmacniacza na LM3886? Prosty, tani, z dobrym brzmieniem

Andiv 25 Lut 2006 20:57 2196 14
REKLAMA
  • #1 2347753
    Andiv
    Poziom 32  
    Ocena: 451
    Witam, mam zamiar zbudować sobie wzmacniacz na LM-ach i nie wiem jaki przedwzmacniacz zastosować. Może ktoś kto przetarł już te ślady podzieli się wiadomościami? Przeglądałem schematy różnych przedwzmacniaczy, jednym brakuje regulacji basów, drugiemu balansu...etc. Prosze o porade ew. jakiś link. Najlepiej gdyby był na elementach dyskretnych i prosty i tani w budowie, - a zarazem ma mieć ładne brzmienie, nie trzeszczeć i nie mieć przydźwięków. Normalnie cudo uniwersalne :D Jak ktoś ma ciekawe propozycje to prosze pisać. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2347895
    kraisman
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    Witam!
    Mam schemacik do suba (subwoofer aktywny) z płynna regulacją ,nie jest on na lm-ie ale gra nieźle.
    Niewiem czy to przeglądałeś gdzieś.
    Pozdrawiam
  • #3 2347940
    Andiv
    Poziom 32  
    Zaznaczam, że nie chodzi mi o wzmacniacz tylko przedwzmacniacz do wzmacniacza. Pozdro
  • #4 2348102
    chru
    Poziom 17  
    Ocena: 30
    Witam przejrzyj archiwa EP lub EdW prostych tanich i naprawdę o niezłych parametrach przedwzmacniaczy znajdziesz mnóstwo.Zadaj sobie sam pytanie do czego ten wzmachol ,a ograniczysz dodatkowo koszty budowy.
  • REKLAMA
  • #5 2348145
    Andiv
    Poziom 32  
    Ludzie w chyba nie umiecie czytać ze zrozumieniem :!: Nie pyam o koszty całgeo wzmacniacza. Chodzi mi o jakiś sprawdzony w użytkowaniu, ładnie grający, i nie łapiący syfów- bo takih konstrukcji jest pełno. Jeżeli ktoś robił coś z jakimś pprzedwzmacniaczem i sądzi że gra ładnie, jest tani i w pełni praktyczny niech pisze. Proszę o nie pisanie wiadomości nic nie wnoszących do tematu :!: Pozdrawiam, Andiv
  • #7 2348293
    Andiv
    Poziom 32  
    Widzisz mam mieszane uczucia co do LM1036 niby wszystko ok a wiele osób skarży się na szumy, widziałem już wcześniej te tematy i rozmyślam cały czas nad tym LM-em. Słyszałem że na preamp najlepiej nadają się lampy, tylko czy warto pchać je do wzmaka na scalakach?
  • REKLAMA
  • #8 2348459
    Mol
    Poziom 31  
    Ocena: 103
    Ja mam zrobiony przedwzmacniacz na TDA7318 , korektor 5-cio pasmowy na TDA7317 i końcówy na LM3886 ,do tego wyświetlacz 4x20 znaków,kilka przycisków , no i nie narzekam.Muszę jeszcze trochę poprawić program , ale ogólnie chodzi dosyć fajnie.
  • #9 2348808
    Andiv
    Poziom 32  
    Witam, aładnie to gra? Czy nie ma żadnych przydźwięków...etc.? Co sądzicie o lampach do wzmaka na scalakach?
  • REKLAMA
  • #10 2349042
    Mol
    Poziom 31  
    Przydzwięki masz jak źle połączysz masę .
  • #11 2349273
    Andiv
    Poziom 32  
    Złe prowacdzenie masy to nie wszystko, niektóre układy same od siebie generują przydźwięki. Wiem coś o tym, bo gdy robiłem wzmacniacz na TDA to nic nie pomagało... więc teraz przeżucam się na LM-a

Ten układ jest znany (na LM-ach), lecz generuje strasznie dużo szumów (ponoć) Czy preamp lampowy opłaca sie wsadzać do wzmaka na scalakach?
  • #12 2349707
    Ptolek
    Poziom 36  
    Ocena: 271
    Moim zdaniem preamp lampowy opłaca się wsadzać tylko dla szpanu do tego wzmacniacza. Byłoby poza tym jeszcze trudniej walczyć z przydźwiękiem. Proponuję skopiować przedwzmacniacz z jakiegoś fabryczego sprzętu (niekoniecznie polskiego), na pewno będzie sprawdzony. Schematów dużo tu znajdziesz na forum.
  • #13 2349755
    Mol
    Poziom 31  
    Według mnie kol. Ptolek ma rację .Nie jestem pewny co do przydźwięku , ale jak robić wzmacniacz na lampach to cały , a nie tylko preamp. Oczywiście można później dołożyć końcówe na lampach.
  • #14 2350523
    Andiv
    Poziom 32  
    Dlaczego pytm, miałem zamiar zastosować preamp lampowy i do tego jeszcze jako wskaźnik wysterowania EM84. Ale skuyecznie owiedliście mnie od tego pomysłu....te przydźwięki...etc.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru prostego, taniego i dobrze brzmiącego przedwzmacniacza do wzmacniacza na układzie LM3886. Użytkownicy sugerują przeglądanie archiwów czasopism takich jak Elektronika Praktyczna (EP) czy Elektronika dla Wszystkich (EdW) w poszukiwaniu sprawdzonych schematów. Pojawiły się propozycje wykorzystania przedwzmacniaczy na układach scalonych LM1036, TDA7317 (korektor 5-pasmowy) i TDA7318, jednak zwracano uwagę na potencjalne problemy z szumami i przydźwiękami, które mogą wynikać z nieprawidłowego prowadzenia masy lub samej konstrukcji układu. Dyskutowano także o zastosowaniu przedwzmacniaczy lampowych, które choć mogą oferować dobre brzmienie, są trudne do implementacji w połączeniu z wzmacniaczami na scalakach ze względu na problemy z przydźwiękami i komplikacje konstrukcyjne. Zalecano raczej kopiowanie sprawdzonych schematów z fabrycznych urządzeń. Wątek zawiera linki do przykładów własnych realizacji przedwzmacniaczy stereo do wzmacniaczy na LM3886.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA